Εκδήλωση με την ευκαιρία των 60χρονων της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα ΕΟΚΑ 1955 - 1959

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Εκδήλωση με την ευκαιρία των 60χρονων της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα ΕΟΚΑ 1955 - 1959
Δευ, 30 Μαρ. 2015 16:10
Ο Δήμος Λευκωσίας διοργάνωσε εκδήλωση, με την ευκαιρία των 60χρονων της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59, το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 στην Πύλη Αμμοχώστου.

Η εκδήλωση περιελάβανε χαιρετισμό από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’, σύντομη ομιλία από το Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη Χορωδία του Δήμου Λευκωσίας και το Σύνολο Κρουστών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου.

Ο Δήμαρχος κ. Γιωρκάτζης στην ομιλία του ανέφερε ανάμεσα σε άλλα, «ότι αυτές τις μέρες ο Κυπριακός Ελληνισμός γιορτάζει την Επέτειο που εκφράζει την αγάπη του Έλληνα προς την Ελευθερία και συμβολίζει βωμούς θυσίας για την απόκτησή της.

Η εξέγερση του 1955 για την αποτίναξη του δουλικού ζυγού, οι εκατόμβες των θυσιών και τα ολοκαυτώματα, η ανυποχώρητη απόφαση των αγωνιζομένων να ελευθερωθούν ή να πεθάνουν, ανέδειξαν την μικρή Κύπρο δάσκαλο της ανθρωπότητας.

Έδωσαν οι αγωνιστές το δίδαγμα, ότι, αν και η ζωή είναι πολυτιμότατο αγαθό για τον άνθρωπο, εντούτοις υπάρχουν αξίες χάριν των οποίων και η ζωή πρέπει να θυσιάζεται. Επαναβεβαίωσε η θυσία τους το δίδαγμα, ότι η ζωή καταξιώνεται, όταν ο άνθρωπος ζει ελεύθερος ή πεθαίνει για την ελευθερία. Επίπονος, σκληρή και αιματηρή, αλλά πάντοτε επίμονος και καρτερική υπήρξε η πορεία του Έλληνα προς την Ελευθερία.»

Και κατέληξε, «Δεν μας το επιτρέπουν οι ηρωικοί νεκροί του 55-59, οι ακατάβλητοι αγωνιστές της γενιάς εκείνης, οι υπερασπιστές της Ελευθερίας, όσοι θυσίασαν την όμορφη νιότη και τη ζωή τους υπέρ Πίστεως και Πατρίδας.  Δεν μας το επιτρέπουν όλοι εκείνοι που έγραψαν με τα κατορθώματά τους σελίδες επικού μεγαλείου, που θα παραμείνουν αθάνατες μέσα στην Ιστορία.

Έτσι κι εμείς σήμερα ας συγχρονίσουμε το βηματισμό μας με τα βήματα της Ιστορίας μας.  Ας μη δειλιάσουμε και ας αγωνιστούμε, για την τιμή μας και την αξιοπρέπεια μας, για τον τόπο μας, για τα παιδιά μας και για τις γενιές που έρχονται.

Ο καθένας μας ας ανταμωθεί σήμερα με τον καλύτερο εαυτό του. Ας τον συναντήσει, ας αναλογιστεί την ιστορική του οφειλή σε αυτούς που έφυγαν και σε αυτούς που έρχονται, κι ας αναμετρηθεί με αυτήν.»