Μήνυμα προς τον κυπριακό λαό στέλνουν Ρώσοι από το διάστημα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Μήνυμα προς τον κυπριακό λαό στέλνουν Ρώσοι από το διάστημα
Τρι, 21 Απρ. 2015 10:10
Η Κύπρος ταξίδεψε απόψε έστω και νοητικά στο διάστημα, όταν οι Ρώσοι αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) έστειλαν μήνυμα ειρήνης και ευημερίας στον κυπριακό λαό, `εγκαινιάζοντας` με τον πλέον λαμπρό τρόπο την Κυπριακή Εβδομάδα Διαστήματος που πραγματοποιείται στην Λευκωσία 20-26 Απριλίου.

Προς μεγάλη τους έκπληξη οι προσκεκλημένοι στην επίσημη τελετή έναρξης της Εβδομάδας Διαστήματος στη Λευκωσία, συμπεριλαμβανομένου και του θρύλου του διαστήματος, του Ρώσου κοσμοναύτη Αλεξάντρ Βολκόφ, παρακολούθησαν σε φιλμάκι τους τρεις Ρώσους αστροναύτες του ΔΔΣ να χαιρετούν την Κύπρο και να εύχονται στον κυπριακό λαό ευημερία και ειρήνη.

Οι αστροναύτες, που βρίσκονται στον διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Γη και σε απόσταση 346 χιλιομέτρων, χαιρέτισαν το γεγονός ότι η Εβδομάδα Διαστήματος περιλαμβάνει συμμετοχή σχολείων, φοιτητών και εκπροσώπων νεολαίας και είπαν ότι κάποτε μπορεί να πάνε και Κύπριοι στο διάστημα.

“Μπορεί μετά από κάποια χρόνια κάποιοι από αυτούς να βρεθούν εδώ σε τροχιά γύρω από τη Γη είτε ως αστροναύτες είτε ως ειδικοί επιστήμονες συμβάλλοντας στην εξερεύνηση του διαστήματος” είπαν.

Πρόσθεσαν ότι πολύ συχνά παρακολουθούν το νησί της Κύπρου από το φινιστρίνι του ΔΔΣ και είπαν ότι φαίνεται πολύ όμορφο από το διάστημα.

“Είναι ένα πολύ όμορφο νησί που βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα όλη η περιοχή της Μεσογείου γοητεύει γιατί αποτελεί την κοιτίδα του πολιτισμού. Στέλνουμε στον λαό της Κύπρου χαιρετισμούς από το διάστημα και σας ευχόμαστε ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα και να είστε ευτυχισμένοι” ήταν το μήνυμα των Ρώσων αστροναυτών στον κυπριακό λαό.  

Εβδομάδα Διαστήματος
Η Εβδομάδα Διαστήματος διοργανώνεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας και πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αστροναυτικής.

Στόχος της είναι  η προώθηση της εξερεύνησης του διαστήματος με διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, όπως έκθεση για το διάστημα, διαλέξεις, επισκέψεις σε σχολεία, διαστημικές κινηματογραφικές βραδιές, διαστημικά πειράματα, κινητό πλανητάριο κ.ά.

Στην τελετή έναρξης που έγινε απόψε στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Ρώσος θρύλος του διαστήματος Αλεξάντρ Βολκόφ. Ο 66χρονος σήμερα Βολκόφ έγραψε ιστορία, παραμένοντας στο διάστημα συνολικά 391 ημέρες, 11 ώρες και 52 λεπτά κάνοντας ρεκόρ παραμονής. Ταξίδεψε στο διάστημα τρεις φορές, το 1985 (παραμονή 64 μέρες), το 1988/89 (151 μέρες) και το 1991-1992 (175 μέρες).

Όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση το 1991, ο κοσμοναύτης βρισκόταν στο θρυλικό διαστημικό σταθμό Μιρ σε τροχιά γύρω από τη Γη μαζί με τον Σεργκέι Κρικάλεφ. Θεωρείται ότι οι δύο ήταν οι τελευταίοι πολίτες της ΕΣΣΔ, οι οποίοι επιστρέφοντας στη Γη ήταν πλέον Ρώσοι πολίτες.

Ο κ. Βολκόφ είναι προσκεκλημένος όσων συνεργάστηκαν για την επίσημη τελετή έναρξης της  Εβδομάδας Διαστήματος, του Κυπρο-ρωσικού Συνδέσμου Φιλίας – ο οποίος πρωτοστάτησε για την πραγματοποίηση της επίσκεψης -, του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου, του CSEO και του Δήμου Λευκωσίας.

Την Εβδομάδα Διαστήματος στηρίζουν επίσης η ROSCOSMOS, το Ινστιτούτο Κομφούκιος, η Κινεζική Εταιρεία Αστροναυτικής, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
Ο ΔΔΣ βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη και σε απόσταση 346 χιλιομέτρων. Κατοικείται μόνιμα από έξι αστροναύτες σε εναλλαγή εδώ και 15 χρόνια.

Αν και στη Γη φαίνεται να συνεχίζεται ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ/ΕΕ και Ρωσίας,  ο ΔΔΣ αποτελεί λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας, καθώς πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ των διαστημικών οργανισμών NASA των ΗΠΑ, Roscosmos Ρωσίας, JAXA Ιαπωνίας, CSA (Καναδά) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος ESA.

Ο διαστημικός σταθμός αποτελεί ένα ερευνητικό εργαστήριο μικροβαρύτητας και βιολογίας σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας. Οι αστροναύτες βρίσκονται εκεί προκειμένου να εκτελέσουν πειράματα σε διάφορους τομείς, όπως η βιολογία, η φυσική, η αστρονομία, η βιολογία, η ιατρική, η μετεωρολογία κτλ.

Όλα αυτά τα πειράματα, καθώς και ο έλεγχος των διαστημικών συστημάτων αποσκοπούν στην κατάκτηση του διαστήματος. Είναι γεγονός ότι ο ΔΔΣ είναι ο καταλληλότερος χώρος για να γίνεται έλεγχος των διαστημικών συστημάτων και εκείνου του απαραίτητου εξοπλισμού που απαιτείται για μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη, τον Άρη και σε αστεροειδείς. .

Ο ΔΔΣ  είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, αφού τα φωτοβολταϊκά που διαθέτει αντανακλούν το ηλιακό φως. Εχει μέγεθος (109 μέτρα x 51 x 20 )  και ταξιδεύει  με ταχύτητα που ξεπερνά τα 27.000 χιλιόμετρα την ώρα, κάνοντας σχεδόν 16 περιστροφές γύρω από τη Γη. Φυσικά η ταχύτητα αυτή δεν γίνεται αντιληπτή από τους αστροναύτες.

Ο σταθμός έχει δεχτεί σχεδόν 200 αστροναύτες από πολλές χώρες και ήταν ο προορισμός των πρώτων τουριστών του διαστήματος. Θεωρείται η πιο δαπανηρή ανθρώπινη κατασκευή με κόστος 120 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ