Συνάντηση των Δημάρχων των 28 Πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Συνάντηση των Δημάρχων των 28 Πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη
Δευ, 27 Απρ. 2015 09:00
Η Λευκωσία διεκδικεί την ουσιαστική συμπερίληψη της αστικής διάστασης σε όλες τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

Η κυρία Σούλα Κολλακίδου, Δημοτική Σύμβουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού και Νεολαίας, και Μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συμμετείχε στη «Συνάντηση των Δημάρχων των 28 Πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», παρουσία της Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρία Κορίνα Κρετου που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη στις 21 Απριλίου 2015 μετά  από πρόσκληση του Δημάρχου της Βιέννης Δρ. Michael Haupl.

Θέμα συζήτησης στην οποία παρευρέθησαν εκπρόσωποι των πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε η ατζέντα αστικής ανάπτυξης της Ε.Ε.

Η κυρία Κολλακίδου, στην παρέμβαση της αναφέρθηκε στις απαιτήσεις και στη συνεισφορά των πρωτευουσών στα θέματα της αστικής ατζέντας.

Αναφερόμενη στις εμπειρίες της Λευκωσίας  και στη συμβολή του δήμου  στις συζητήσεις σχετικά με το αστικό περιβάλλον της ΕΕ, η κυρία Κολλακίδου σημείωσε πως «οι πόλεις θα πρέπει να συμμετέχουν συστηματικά από το αρχικό στάδιο στο σχεδιασμό της πολιτικής που τους αφορά και παράλληλα είναι απαραίτητη να ενσωματώνεται η αστική διάσταση σε όλες τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τις ίδιες τις πόλεις. Μέσα από αυτή τη διαδικασία η ευρωπαϊκή ένωση θα καταφέρει να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στις προκλήσεις που αντιμετωπίσουν οι αστικές περιοχές».

Η Αστική Ατζέντα (Urban Agenda), έχει μπει ψηλά στις προτεραιότητες της Ευρώπης και η Λευκωσία συμμετέχει και διεκδικεί για την ουσιαστική συμπερίληψη της αστικής διάστασης σε όλες τις πολιτικές της Ευρώπης. Με αυτό τον τρόπο, οι πόλεις μπορούν να διεκδικήσουν τις προτεραιότητες που τις ενδιαφέρουν βάσει των ιδιαιτεροτήτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν και κατ’ επέκταση να απαιτήσουν τους πόρους που χρειάζονται.

Στη συνάντηση υπεγράφη από τους συμμετέχοντες η Διακήρυξης της Βιέννης «Μια ισχυρή φωνή στην Ευρώπη».