Ευρωπαϊκή Ποδηλατική Πρόκληση 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Ευρωπαϊκή Ποδηλατική Πρόκληση 2015
Τρι, 28 Απρ. 2015 12:35
Ο Δήμος Λευκωσίας πραγματοποίησε την Τρίτη 28 Απριλίου 2015, και ώρα 9:00 πμ Δημοσιογραφική Διάσκεψη στο Δημοτικό Μέγαρο για να ανακοινώσει τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ποδηλατική Πρόκληση 2015. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, έναν ποδηλατικό διαγωνισμό ευρωπαϊκών πόλεων που διαρκεί ένα μήνα, από την 1η μέχρι τις 31 Μαΐου.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας σε σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ποδηλατική Πρόκληση αποτελεί μία καινοτόμα και ενδιαφέρουσα προσέγγιση στα θέματα κινητικότητας, η οποία προωθεί την περιβαλλοντική συνείδηση και συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς.

Ο Δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι έχει εγκριθεί από τα Διαρθρωτικά Ταμεία (Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη) της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και ξεκινά πολύ σύντομα, η κατασκευή ποδηλατοδιαδρομής για τη σύνδεση των Πανεπιστημίων στη Λευκωσία, με κόστος υλοποίησης περίπου 5εκ.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Σούλλα Κολλακίδου, αναφέρθηκε στη διαδικασία συμμετοχής σύμφωνα με την οποία κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα www.cyclingchallenge.eu και να εγγραφεί στην ομάδα της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ (NICOSIA), να κατεβάσει στο κινητό του την ειδική εφαρμογή Cycling365, που διατίθεται δωρεάν και κάθε φορά που χρησιμοποιεί το ποδήλατό του για σκοπούς διακίνησης, π.χ. για να πάει στη δουλειά, στον κινηματογράφο, για ψώνια κ.λπ. να ενεργοποιεί την εφαρμογή, ώστε να καταγράφει τη διαδρομή του.

Στη διάσκεψη επεξηγήθηκε ότι η χρήση του ποδηλάτου για σκοπούς αθλητικής δραστηριότητας δεν θα καταγράφεται. Γι’ αυτό και θα λαμβάνονται υπόψη διαδρομές οι οποίες (α) δεν ξεπερνούν τα 30 χιλιόμετρα, (β) έχουν μέση ωριαία ταχύτητα μικρότερη από 25 km/h και (γ) η μέγιστη ταχύτητα δεν ξεπερνά τα 40 km/h.   

Τόσο ο Δήμαρχος όσο και η Πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, καθώς επίσης να παρευρεθεί την Κυριακή 3 Μαΐου, 2015 στις 10.30 πμ στο Δημαρχείο Λευκωσίας, για την εγκαινιαστική βόλτα στην εντός και εκτός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, με στόχο τη διάδοση του μηνύματος συμμετοχής της πόλης. Στην εγκαινιαστική βόλτα θα συμμετέχουν επίσης άτομα με τύφλωση, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι.

Τη συμμετοχή του Δήμου Λευκωσίας υποστηρίζουν η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας, οι Ποδηλάτες Λευκωσίας και ο Ποδηλατικός Όμιλος Λευκωσίας. Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και τους κανόνες του διαγωνισμού, μπορεί κάποιος να βρει στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ποδηλατικής Πρόκλησης 2015 www.cyclingchallenge.eu.

Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας στην Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Ποδηλατική Πρόκληση, την Τρίτη 28 Απριλίου 2015 και ώρα 9:00π.μ. στο Δημαρχείο Λευκωσίας

Αγαπητοί φίλοι

Ο Δήμος μας συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ποδηλατική Πρόκληση 2015. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, έναν ποδηλατικό διαγωνισμό ευρωπαϊκών πόλεων, που διαρκεί ένα μήνα, από την 1η μέχρι τις 31 Μαΐου. Φέτος στην πρόκληση συμμετέχουν 39 ευρωπαϊκές χώρες. Νικήτρια αναδεικνύεται η πόλη που «διανύει» τα περισσότερα χιλιόμετρα, ανάλογα με τον πληθυσμό της.

Η Ευρωπαϊκή Ποδηλατική Πρόκληση αποτελεί μία καινοτόμα και ενδιαφέρουσα προσέγγιση στα θέματα κινητικότητας, μέσω της οποίας προωθείται η χρήση του ποδηλάτου έναντι της χρήσης του αυτοκινήτου, ενώ παράλληλα εμπλέκει τους δημότες στο σύνολό τους, είτε αυτοί ανήκουν σε οργανωμένα ποδηλατικά σύνολα είτε όχι.

Προωθώντας την περιβαλλοντική συνείδηση και στοχεύοντας στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αποτελεί ουσιαστική δράση υλοποίησης των υποχρεώσεων του Δήμου μας για μείωση των ρύπων στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων.

Κατά κύριο δε λόγο, με τη συμμετοχή μας καταξιώνουμε την πόλη μας ως ποδηλατική πόλη, κατοχυρώνουμε τα δικαιώματα των ποδηλατών στον δρόμο και διεκδικούμε περισσότερες υποδομές από το κράτος για την ασφαλή, οικονομική και οικολογική διακίνηση με ποδήλατο. 

Καλούμε λοιπόν όλους, να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, και όλοι μαζί να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να αναδείξουμε την πόλη μας και κυρίως να συμβάλουμε ώστε η χρήση του ποδηλάτου να γίνει βίωμα και τρόπος ζωής μας.

Την Κυριακή 3 Μαΐου, 2015 στις 10.30 πμ σας περιμένουμε στο Δημαρχείο Λευκωσίας, για την εγκαινιαστική βόλτα που θα κάνουμε στην εντός και εκτός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, διαδίδοντας έτσι το μήνυμα της συμμετοχής μας!

Υποστηρικτές στην προσπάθειά μας αυτή είναι η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας, οι Ποδηλάτες Λευκωσίας και ο Ποδηλατικός Όμιλος Λευκωσίας, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Δίνω τώρα τον λόγο στην Πρόεδρο της Επιτροπής Αθλητισμού και Νεολαίας, η οποία θα εξηγήσει τη διαδικασία συμμετοχής και κάποιους βασικούς κανόνες.

Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμαρχος Λευκωσίας


Χαιρετισμός Προέδρου Επιτροπής Αθλητισμού και Νεολαίας στην Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Ποδηλατική Πρόκληση, την Τρίτη 28 Απριλίου 2015 και ώρα 9:00π.μ. στο Δημαρχείο Λευκωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ποδηλατική Πρόκληση αποτελεί, όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος Λευκωσίας μία εξαιρετική πρωτοβουλία για την πόλη μας και έναν αρκετά πρωτότυπο τρόπο ευαισθητοποίησης του κόσμου για τη χρήση του ποδηλάτου. Ως εκ τούτου, ως Επιτροπή Αθλητισμού και Νεολαίας χαιρετίσαμε την εισήγηση και ομόφωνα εισηγηθήκαμε τη συμμετοχή της πόλης μας στον διαγωνισμό.

Η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν και ανοικτή για όλους. Το μόνο που έχει να κάνει κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να υποστηρίξει την πόλη του στον διαγωνισμό είναι:

- Να επισκεφτεί την ιστοσελίδα www.cyclingchallenge.eu και να εγγραφεί στην ομάδα της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ (NICOSIA). Εγγραφές μπορούν να γίνουν μέχρι και την τελευταία μέρα της Πρόκλησης, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

- Να κατεβάσει στο κινητό του την ειδική εφαρμογή Cycling365, που διατίθεται δωρεάν τόσο στο Apple Store όσο και στο Google Play, η οποία είναι  αρκετά απλή και εύκολη στη χρήση.

- Κάθε φορά που χρησιμοποιεί το ποδήλατό του για σκοπούς διακίνησης, π.χ. για να πάει στη δουλειά, στον κινηματογράφο, για ψώνια κ.λπ. να ενεργοποιεί την εφαρμογή, ώστε να καταγράφει τη διαδρομή του.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η χρήση του ποδηλάτου για σκοπούς αθλητικής δραστηριότητας δεν θα καταγράφεται. Γι’ αυτό και θα λαμβάνονται υπόψη διαδρομές οι οποίες (α) δεν ξεπερνούν τα 30 χιλιόμετρα, (β) έχουν μέση ωριαία ταχύτητα μικρότερη από 25 km/h και (γ) η μέγιστη ταχύτητα δεν ξεπερνά τα 40 km/h.   

Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και τους κανόνες του διαγωνισμού, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ποδηλατικής Πρόκλησης 2015 www.cyclingchallenge.eu.

Σας προσκαλώ κι εγώ με τη σειρά μου, την Κυριακή 3 Μαΐου, 2015 στις 10.30 πμ εδώ στο Δημαρχείο Λευκωσίας, για την εγκαινιαστική βόλτα, και κυριότερα καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει σε αυτή την τόσο όμορφη πρωτοβουλία. Ο καθένας μας ας συμβάλει στο βαθμό που μπορεί για να πετύχουμε ως Λευκωσία ένα καλό αποτέλεσμα, μα πάνω απ’ όλα να βάλουμε ακόμα ένα λιθαράκι στην δημιουργία μιας ποδηλατικής πόλης!

Σούλλα Κολλακίδου
Πρόεδρος Επιτροπής Αθλητισμού και Νεολαίας