Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: «Εσύ ξέρεις την πίεση σου;»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: «Εσύ ξέρεις την πίεση σου;»
Τρι, 12 Μαϊ. 2015 15:40
«Εσύ ξέρεις την πίεση σου;» είναι το φετινό μήνυμα της Εκστρατείας Διαφώτισης  που διοργανώνει η Κυπριακή Εταιρεία Υπέρτασης, για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της υπέρτασης.

Στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Υπέρτασης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Υπέρτασης Δρ. Φίλιππος Στυλιανού δήλωσε, ότι στην Κύπρο τα στοιχεία καταδεικνύουν, ότι η νόσος προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, αφού 1 στους 4 είναι υπερτασικός, ενώ το ποσοστό αυξάνεται σε άτομα άνω των 60 ετών, καθώς 1 στους 2 παρουσιάζει υψηλή αρτηριακή πίεση. Από υπέρταση επεσήμανε ο Δρ Στυλιανού, πάσχει περίπου το 25% του κυπριακού πληθυσμού, δηλαδή γύρω στις 300 χιλιάδες άνθρωποι είναι υπερτασικοί.

Ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Λοΐζος Αντωνιάδης, χαρακτήρισε την υπέρταση «σιωπηλό δολοφόνο», καθώς όπως είπε, δεν γίνεται αισθητή και δεν προκαλεί ενοχλήματα, ενώ σημείωσε, ότι υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους σημαντικότερους και συχνότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σχολιάζοντας τους παράγοντες που προκαλούν υψηλή πίεση, ο Δρ Αντωνιάδης αναφέρθηκε στην καθιστική ζωή, την απουσία σωματικής άσκησης, την ανθυγιεινή διατροφή, την παχυσαρκία, το στρες και το κάπνισμα.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, αναφέρθηκε σε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία καταδεικνύουν ότι ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως, δηλαδή το 20% του ενήλικου πληθυσμού, πάσχει από υπέρταση και αυτός ο αριθμός προειδοποίησε, αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύρια έως το 2025. Η υπέρταση πρόσθεσε ο Δρ Αγαθαγγέλου, είναι μία από τις πιο σημαντικές αιτίες πρόωρης νοσηρότητας και θνητότητας και υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 6% των θανάτων διεθνώς.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης εξέφρασε τη στήριξη του Δήμου Λευκωσίας  στην Εκστρατεία Διαφώτισης για πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της υπέρτασης και κάλεσε το κοινό να επισκεφθεί τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους στα εμπορικά κέντρα της Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου για να ενημερωθεί από τους ιατρούς μέλη της Εταιρείας Υπέρτασης και να υποβληθεί σε δωρεάν μέτρηση της πίεσης. Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Λευκωσίας σημείωσε, ότι επιβάλλεται να εξεταζόμαστε αφού όπως είπε οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υπέρταση δεν έχει συμπτώματα και είναι μια ύπουλη πάθηση που σκοτώνει.

Ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής σε χαιρετισμό του τον οποίο απηύθυνε η κα Ειρήνη Χατζηχαραλάμπους Ιατρική Λειτουργός Α, τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας στηρίζει και παροτρύνει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν ουσιαστική συμβολή στην επίτευξη υψηλότερου επιπέδου διαβίωσης για όλους τους πολίτες. Το Υπουργείο Υγείας πρόσθεσε, παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πάσχοντες από υπέρταση και εξήγησε ότι στα Κέντρα Υγείας γίνεται η αναγνώριση των υπερτασικών ατόμων και η έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής η οποία παρέχεται δωρεάν, καθώς και η παροχή οδηγιών για υγιεινοδιαιτητική αγωγή.

Ο Διευθυντής Πωλήσεων της Medochemie που είναι χορηγός όλων των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης υπογράμμισε, ότι ακόμη και σήμερα που ζούμε σε μια εποχή όπου η πληροφορία και η γνώση διαδίδονται ευρύτατα, διαπιστώνεται ότι ελάχιστοι από τους πολίτες γνωρίζουν τους μεγάλους κινδύνους που απορρέουν από την ύπαρξη της υπέρτασης στον ανθρώπινο οργανισμό. Κατά συνέπεια πρόσθεσε αγνοούν τους αριθμούς της αρτηριακής τους πίεσης, τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν την υπέρταση και τα συχνά μη φανερά συμπτώματά της. Η Medochemie τόνισε ο κ. Χρηστίδης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης ενώνει τις δυνάμεις της με την Κυπριακή Εταιρεία Υπέρτασης και τους ειδικούς ιατρούς, στηρίζοντας τις δράσεις για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών γύρω από αυτή τη σοβαρή πάθηση.

Στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων Ενημέρωσης, την Παρασκευή 15 Μαΐου 2015, από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα, η Κυπριακή Εταιρεία Υπέρτασης αναλαμβάνει εκστρατεία διαφώτισης του κοινού στα εμπορικά κέντρα Mall of Cyprus Λευκωσίας, My Mall Λεμεσού και Kings Avenue Mall Πάφου, όπου το κοινό θα ενημερώνεται από καρδιολόγους για τις επιπλοκές που προκαλεί στην υγεία η υψηλή αρτηριακή πίεση και θα υποβάλλεται σε δωρεάν μέτρηση της πίεσης.

Για περισσότερες πληροφορίες: Νικόλας Παντοπίου, Avaton Communications, 99486525, 22101143