Νέοι Δρόμοι Ένταξης στη Λευκωσία - Το Δίκτυο Συνεργασίας με τους Μετανάστες εδραιώνεται

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Νέοι Δρόμοι Ένταξης στη Λευκωσία - Το Δίκτυο Συνεργασίας με τους Μετανάστες εδραιώνεται
Τρι, 02 Ιουν. 2015 13:30
Με αντιπροσωπευτική συμμετοχή των κοινοτήτων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαΐου η συνάντηση του Δικτύου Συνεργασίας Μεταναστευτικών Οργανώσεων, ΜΚΟ και Τοπικών Αρχών. Η αθρόα και ενεργητική συμμετοχή των μεταναστών, καθώς και το κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, επιβεβαιώνουν την εδραίωση του πρωτοποριακού θεσμού διαβούλευσης που καθιέρωσε από το 2011 ο Δήμος Λευκωσίας, ως τελικός δικαιούχος στην υλοποίηση του έργου ένταξης μεταναστών - υπηκόων τρίτων χωρών (ΥΤΧ) στην τοπική κοινωνία.

Οι συμμετέχοντες

Στη συνάντηση συμμετείχαν μετανάστες με προέλευση από τις Φιλιππίνες, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα, το Βιετνάμ, τη Κίνα, τη Συρία, το Καμερούν, τη Ρωσία και τη Γεωργία, οποίοι κατέθεσαν εισηγήσεις για τις υπηρεσίες που χρειάζονται και για άλλες δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ένταξη και την ευημερία των μεταναστών.  Πέραν των οργανώσεων μεταναστών συμμετείχαν η Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες - UNHCR, το Future Worlds Centre, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Frederick, η Green Dot και η Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση.

Έμφαση στα παιδιά

Κατά τη συνάντηση, έμφαση δόθηκε στις υπηρεσίες που προσφέρονται στα παιδιά μεταναστών, μια σημαντική προτεραιότητα του προγράμματος ένταξης. Για το θέμα αυτό έγινε εξειδικευμένη παρουσίαση από τη λειτουργό του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως Μελίνα Τριγγίδου, η οποία αναφέρθηκε στους σκοπούς και τη δράση του Γραφείου καθώς και στο ρόλο των τοπικών αρχών στην ένταξη παιδιών μεταναστών και τη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών.

Η Υπεύθυνη Λειτουργός του Πολυδύναμου Κέντρου Λευκωσίας Ρούλα Γεωργοπούλου παρουσίασε τις υπηρεσίες που προσφέρονται προς τα παιδιά. Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι μετανάστες είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τις οποίες χαρακτήρισαν πολύ χρήσιμες γιατί συμβάλουν στην ισότιμη αντιμετώπιση και ομαλή ένταξή τους σε ενιαίο περιβάλλον με τα κυπριόπουλα, ενώ παράλληλα διευκολύνουν σημαντικά τους γονείς τους που εργάζονται. Σύντομη παρουσίαση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Λευκωσίας στο πλαίσιο ολοκληρωμένης στρατηγικής έκανε ο ειδικός σύμβουλος Νίκος Σταθόπουλος.

Έγινε επίσης προβολή σύντομης ταινίας για την εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε» για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών.

Το Δίκτυο Συνεργασίας

Βασική αποστολή του Δικτύου είναι να λειτουργήσει ως χώρος αντιπροσωπευτικής έκφρασης των μεταναστών. Γι’ αυτό ο Δήμος Λευκωσίας αξιοποιεί τις εισηγήσεις που κατέθεσαν οι μετανάστες για εμπλουτισμό των προγραμμάτων και υπηρεσιών και παράλληλα τις προωθεί στις αρμόδιες αρχές της πολιτείας.

Η συμμετοχή και αντιπροσωπευτικότητα στο Δίκτυο είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς που άρχισε από το 2011, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης ΥΤΧ για προσέγγιση, πληροφόρηση, υποστήριξη και εξυπηρέτηση των μεταναστών – ΥΤΧ. Ο Δήμος Λευκωσίας προσφέρει στους μετανάστες που διαμένουν και διαβιούν στην πόλη πρόσβαση σε υπηρεσίες και υποδομές που υποστηρίζουν ουσιαστικά τη διαδικασία ένταξης τους στην τοπική κοινωνία. Σημαντική είναι και η συμβολή των άλλων συνεργαζόμενων Δήμων της μείζονος Λευκωσίας στο πρόγραμμα “Νέοι Δρόμοι για την ένταξη ΥΤΧ στην τοπική κοινωνία”.  Εξαιρετικά σημαντική αποδεικνύεται παράλληλα η δημιουργία του Κέντρου Πληροφόρησης και Υποστήριξης Μεταναστών (ΚΕΠΛΥΜ) στη Λευκωσία και η δημιουργία Κέντρου Πληροφόρησης και σημείου άμεσης επικοινωνίας με τους ΥΤΧ στην Πλατεία Σολωμού.