Πρωτοπορεί η Λευκωσία για την ομαλή ένταξη μεταναστών

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Πρωτοπορεί η Λευκωσία για την ομαλή ένταξη μεταναστών
Παρ, 12 Ιουν. 2015 12:00
Πρωτοπόρα πρωτοβουλία για όλη την Κύπρο και τις πολιτικές που ακολουθεί για την αποτελεσματική ένταξη μεταναστών χαρακτήρισε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, τη σύσταση του πρώτου Δικτύου Συνεργασίας Μεταναστευτικών Οργανώσεων, ΜΚΟ και Τοπικών Αρχών από το Δήμο Λευκωσίας. Μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Δράσης «Νέοι Δρόμοι Ένταξης μεταναστών στη Λευκωσία», ο Υπουργός Εσωτερικών συνεχάρη το Δήμο Λευκωσίας και προανήγγειλε αυξημένα κονδύλια κατά 40% για ανάλογες πολιτικές ένταξης από τις τοπικές αρχές. «Η Δράση την οποία υλοποιείτε», πρόσθεσε, «αποτελεί έμπρακτο παράδειγμα υποσχόμενης πρακτικής, με πολύπλευρη στοχοθέτηση και πλουραλισμό στις ομάδες στόχου».
Τα αποτελέσματα της Δράσης, που για το τρέχον έτος είχε προϋπολογισμό 260.000 ευρώ, ανέλυσε ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολυεπίπεδες δραστηριότητες και υπηρεσίες που προσφέρουν όλοι οι Δήμοι της Λευκωσίας που συμμετέχουν ως εταίροι του προγράμματος.

Ο κ. Γιωρκάτζης αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία του Δήμου Λευκωσίας για τη λειτουργία του Κέντρου Πληροφόρησης και Υποστήριξης Μεταναστών (ΚΕΠΛΥΜ). Το ΚΕΠΛΥΜ βρίσκεται κοντά στον κεντρικό σταθμό των λεωφορείων στην Πλατεία Σολωμού και προσφέρει πληροφόρηση και υπηρεσίες σε θέματα που απασχολούν τους μετανάστες.
 
Η παρουσίαση του προγράμματος έδωσε την ευκαιρία στον Υπουργό Εσωτερικών να αναφερθεί ειδικά στο ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές αρχές στην υποδοχή μεταναστών, υποστηρίζοντας ότι είναι ίσως οι πιο κατάλληλες για να προωθήσουν τις διπολιτισμικές ζυμώσεις ώστε να αποκτήσει η κυπριακή κοινωνία μεγαλύτερη συνοχή στη βάση της συμμετοχικότητας και της ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών, ντόπιων και μεταναστών.
 
Τη δημοσιογραφική διάσκεψη παρακολούθησαν εκπρόσωποι οργανώσεων μεταναστών και ΜΚΟ. Προβλήθηκε επίσης μίνι ντοκιμαντέρ για τις δράσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρει η Δράση στους μετανάστες και τις μορφές αλληλεπίδρασης με τον τοπικό πληθυσμό.
 
Το βίντεο θα βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Δράσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.localintegration.eu και www.nicosia.org.cy

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ  «ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015, 10.30 π.μ.

Έντιμε κύριε Υπουργέ
Aγαπητοί Δήμαρχοι
Aγαπητοί εκπρόσωποι κοινοτήτων μεταναστών
Eκπρόσωποι των ΜΜΕ
 
Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα απορρέει από μια θεμελιώδη αρχή στις σύγχρονες κοινωνίες: το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού του καθενός, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, καταγωγής, θρησκείας. Η Λευκωσία γίνεται μια πόλη που αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους της. Ειδικά η Λευκωσία γιατί είναι μια πόλη που δεκαετίες αντιστέκεται σε όσους έστησαν, με τη βία, διαχωρισμούς και οδοφράγματα και κρατούν την πόλη μας χωρισμένη.
 
Γι αυτό είναι με μεγάλη χαρά που ανακοινώνουμε την επιτυχή ολοκλήρωση για ακόμη μια χρονιά – την 5η κατά σειρά - ενός τόσο σημαντικού ευρωπαϊκού προγράμματος που αποτελεί θεσμό για την τοπική αυτοδιοίκηση: Τα προγράμματα ένταξης μεταναστών από τρίτες χώρες.
 
Ο Δήμος Λευκωσίας είναι ο Τελικός Δικαιούχος και εκπροσωπεί την κοινοπραξία που αποτελείται από όλους τους Δήμους της Μείζονος Λευκωσίας, τα Πολυδύναμα Κέντρα Λευκωσίας και Στροβόλου και τρεις ιδιωτικές εταιρείες.
 
Η Δράση περιλαμβάνει πολυεπίπεδες υπηρεσίες προς τους μετανάστες όπως:
  • Προγράμματα κοινωνικής στήριξης όπως οι υπηρεσίες φροντίδας για παιδιά, τα μαθήματα γλώσσας και πολιτισμικών στοιχείων της καταγωγής των παιδιών μεταναστών και συμβουλευτικές υπηρεσίες,
  • Σεμινάρια κατάρτισης και προσανατολισμού για την Κύπρο, μαθήματα αγγλικών, ηλεκτρονικών υπολογιστών και πρώτων βοηθειών και άλλα,
  • Πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων όπως μαθήματα κυπριακών χορών και κυπριακής κουζίνας, περιηγήσεις σε ιστορικά μέρη της Κύπρου και φυσικά ένας μεγάλος αριθμός πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων όπως φεστιβάλ γευσιγνωσίας, φεστιβάλ χορού, διαγωνισμός τραγουδιού, αθλητικούς διαγωνισμούς και πολλά άλλα τα οποία διοργανώνονται από όλους τους εταίρους.
Ο Δήμος μας πήρε την πρωτοβουλία από το 2011 και καθιέρωσε το Δίκτυο Συνεργασίας Μεταναστευτικών Οργανώσεων, Μη Κυβερνητικών Οργανισμών και Τοπικών Αρχών. Σήμερα είμαστε σε θέση να διαβουλευόμαστε με εκπροσώπους μεταναστών, να σχεδιάζουμε από κοινού και να υλοποιούμε κομβικές δράσεις για την ένταξη τους στην τοπική κοινωνία. Οργανώνουμε μεθοδικά συναντήσεις με τους μετανάστες και εδραιώνουμε κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας. 
 
Συναφής καινοτομία του προγράμματος είναι επίσης η λειτουργία του Κέντρου Πληροφόρησης και Υποστήριξης Μεταναστών (ΚΕΠΛΥΜ), με το Γραφείο Πληροφόρησης που λειτουργεί κοντά στον κεντρικό σταθμό των λεωφορείων στην Πλατεία Σολωμού το οποίο παρέχει πληροφόρηση και υπηρεσίες σε θέματα που απασχολούν τους μετανάστες.
 
Ευχαριστώ ιδιαίτερα όλους τους εταίρους μας για τον επιτυχή συντονισμό του προγράμματος και τα ουσιαστικά αποτελέσματά του για πρώτη φορά στο επίπεδο επαρχίας, την Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τα στελέχη του Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για όλη τη δουλειά που κάνουν γι αυτή τη Δράση. 
 
Τέλος, ευχαριστούμε το Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα τον  Κλάδο Ταμείων Αλληλεγγύης για την άψογη συνεργασία. Προσβλέπουμε στη νέα προγραμματική περίοδο την ανάληψη της ευθύνης υλοποίησης έργων πολυετούς διάρκειας οικοδομώντας περαιτέρω στην εμπειρία που αποκτήσαμε μαζί με τις κοινότητες μεταναστών.
 
Σας ευχαριστώ πολύ
 
(Εταίροι μας είναι: ο Δήμος Αγίου Δομετίου, ο Δήμος Λακατάμιας, ο Δήμος Στροβόλου,  το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, το  Ίδρυμα Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Στροβόλου, ο Δήμος Στροβόλου, ο Δήμος Λατσιών, ο Δήμος Αγλαντζιάς, ο Δήμος Έγκωμης, ο Δήμος Ιδαλίου, ο Δήμος Γερίου, ο Δήμος Τσερίου, η Αναπτυξιακή Εταιρία Λευκωσίας – ΑΝΕΛ,  η NVK Advent Consulting Ltd και η Opinion & Action Services.)

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στην Ημερίδα που διοργανώνει ο Δήμος Λευκωσίας για την Παρουσίαση του Περιεχομένου Κοινής Δράσης με Τίτλο
«Νέοι Δρόμοι για την Ένταξη Υπηκόων Τρίτων Χωρών στις Τοπικές Κοινωνίες»
 
Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε Λευκωσίας,
Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
Εκπρόσωποι των Συνεργαζομένων Φορέων,
Φίλες και Φίλοι,

Θα ήθελα καταρχάς να συγχαρώ το Δήμο Λευκωσίας για την πρωτοβουλία του να ηγηθεί ως τελικός Δικαιούχος αυτής της προσπάθειας σχεδιασμού, συγκρότησης και υλοποίησης της Πρότασης Δράσης για την ένταξη μεταναστών που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στους υπόλοιπους εννέα συνεργαζόμενους Δήμους της Λευκωσίας, στα Πολυδύναμα Κέντρα Λευκωσίας και Στροβόλου, καθώς και στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας (ΑΝΕΛ), την εταιρεία «NVK Advent Consulting» και στους Σύμβουλους επικοινωνίας «Opinion & Action», που συμμετέχουν σε αυτό το διευρυμένο εταιρικό σχήμα ως εταίροι. Είμαστε βέβαιοι ότι η πρωτοβουλία σας θα αποδειχθεί πολλαπλώς επωφελής σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Η νόμιμη μετανάστευση αποτελεί σημαντικό εργαλείο για ανάπτυξη και η ορθή διαχείρισή της αποδεικνύεται προς όφελος τόσο των χωρών προορισμού των μεταναστών, όσο και των χωρών προέλευσης, αλλά και των ιδίων των μεταναστών.

Πρόσθετα στις μεταναστευτικές ρυθμίσεις, οι πολιτικές των κρατών θα πρέπει να συνοδεύονται από τις αντίστοιχες ρυθμίσεις, που να έχουν στόχο την ένταξη των μεταναστών. Αυτό, επιτυγχάνεται μέσα από μια δυναμική, μακροπρόθεσμη και συνεχή αμφίδρομη διαδικασία αμοιβαίας αποδοχής, η οποία απαιτεί τη συμμετοχή των μεταναστών, των απογόνων τους, αλλά και της κοινωνίας υποδοχής.
Όπως ορθά σημειώνετε κύριε Δήμαρχε στο ενημερωτικό φυλλάδιο σας για το Πρόγραμμα, η ιστορία της πόλης σας - της χώρας μας - και ο διαχρονικά πολυπολιτισμικός τους χαρακτήρας, επιβάλλουν ως κοινωνική αναγκαιότητα και ιστορικό χρέος τη διασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος διαβίωσης και πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες.

Σε αυτή τη θεώρηση, οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και οι τοπικές κοινωνίες ευρύτερα θα πρέπει να βρίσκονται στην καρδιά των στρατηγικών και πολιτικών σε όλα τους τα στάδια. Είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας, τα όργανα ενάσκησης εξουσίας και οι κοινωνικές ομάδες να γίνονται φορείς και κοινωνοί αυτών των πολιτικών. Να έχουν, επίσης, ουσιαστική και άμεση εμπλοκή στη διαδικασία της χάραξης και της υλοποίησής τους.
Θεωρούμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει να διαδραματίσει ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά στην προώθηση των στόχων της ένταξης. Είναι, ακριβώς, στο Δήμο και στην Κοινότητα που βιώνεται έμπρακτα κάθε πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα και εκεί βρίσκεται κατ’ εξοχήν το ουσιαστικό πεδίο κάθε πολιτισμικής ζύμωσης.

Στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι η συνέχιση και η βελτίωση της πολιτικής για την ένταξη μεταναστών, μέσα από ένα ανανεωμένο Σχέδιο Δράσης, που να ορίζει το πλαίσιο και το περιεχόμενο μιας συγκροτημένης και ολοκληρωμένης στρατηγικής. Οι Δράσεις της πολιτικής αυτής θα πρέπει να καλύπτουν τις σημαντικότερες πτυχές του δημόσιου, οικογενειακού και προσωπικού βίου, όπως είναι η εκπαίδευση, η απασχόληση, η ενημέρωση, η εξυπηρέτηση, η υγεία, η στέγαση, ο πολιτισμός και η συμμετοχικότητα.

Θεωρούμε θεμελιώδη το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανωμένων φορέων της τους οποίους θα συνεχίσουμε να ενεργοποιούμε κατάλληλα, προσβλέποντας σε δράσεις και πρωτοβουλίες που θα υλοποιηθούν μέσα από συμπράξεις φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και μέσα από τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, ΜΚΟ, και άλλων.

Σύντομα, θα ξεκινήσει μια δομημένη διαδικασία διαβούλευσης, η οποία ευελπιστούμε ότι θα καταλήξει σε μια ανανεωμένη πολιτική και ένα επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης που να καλύπτει την επικείμενη χρονική περίοδο. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τον αναβαθμισμένο ρόλο που θα έχει σε αυτή τη διαδικασία το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόσο σε επίπεδο διοικητικής υποστήριξης όσο και σε επίπεδο πραγματογνωμοσύνης και εμπειρίας.

Επί του παρόντος, η εθνική ενταξιακή πολιτική και δράση υλοποιείται στο μεγαλύτερο βαθμό μέσα από τη χρηματοδότηση που παρέχουν τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Αλληλεγγύης, τα οποία συγχρηματοδοτούν και το Πρόγραμμά σας «Νέοι Δρόμοι για την Ένταξη» σε ποσοστό 95%. Ποσό πέραν των 7 εκατομμυρίων ευρώ έχει εξασφαλιστεί μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης για συγχρηματοδότηση 58 έργων για την περίοδο 2007-2013.
Η προσπάθεια θα έχει συνέχεια στη νέα δημοσιονομική περίοδο για τα έτη 2014 – 2020, μέσα από μια νέα μορφή που θα λάβουν τα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία. Τα διαθέσιμα ποσά για τις εσωτερικές υποθέσεις θα είναι αυξημένα σχεδόν κατά 40%, σε σύγκριση με το συνολικό προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Εσωτερικών ευελπιστεί ότι η ανταπόκριση εκ μέρους όλων των επιλέξιμων φορέων για υποβολή και υλοποίηση Προτάσεων θα είναι πιο αυξημένη και η απορροφητικότητα πιο ψηλή.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στη νέα τους μορφή τα Ταμεία θα χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ευελιξία και ευκολία στις διαδικασίες.

Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και κύριοι
Η Δράση την οποία υλοποιείτε αποτελεί έμπρακτο παράδειγμα υποσχόμενης πρακτικής, με πολύπλευρη στοχοθέτηση και πλουραλισμό στις ομάδες στόχου.

Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα την – πρωτοπόρα στο είδος της – πρωτοβουλία και δράση για τη σύσταση Δικτύου Συνεργασίας Μεταναστευτικών Οργανώσεων, ΜΚΟ και Τοπικών Αρχών. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι θεσμοί υπηρετούν καλύτερα την κοινωνία και τους πολίτες όταν θεμέλιο στη σχέση τους είναι η συμμετοχικότητα, ο διάλογος και η διαβούλευση. Συνεπώς, το Δίκτυο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα επιπρόσθετα συστατικό στοιχείο της τοπικής δημοκρατίας και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης. Η εμπειρία και η γνώση που θα αποκτήσετε από την υλοποίηση του Προγράμματος θα αποτελέσουν στη συνέχεια, μέσα από νέες συμπράξεις και νέες μορφές συνεργασίας και συλλογικότητας, σημαντικά εργαλεία προς αξιοποίηση από την πολιτεία και από άλλους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις οργανώσεις γενικότερα.

Σας ευχαριστώ.