Εγκαίνια του Έργου της Ανάπλασης της περιοχής Ταχτ-ελ-Καλέ στην Παλιά πόλη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Εγκαίνια του Έργου της Ανάπλασης της περιοχής Ταχτ-ελ-Καλέ στην Παλιά πόλη
Παρ, 12 Ιουν. 2015 11:10
Ο Δήμος Λευκωσίας ανακοινώνει ότι θα τελέσει τα εγκαίνια των έργων της ανάπλασης τμήματος της ενορίας Ταχτ-ελ-Καλέ στην εντός των τειχών πόλη την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 στις 7:00μμ. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος στην οδό Ερμού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμό από το Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και ξενάγηση στην περιοχή.

Το έργο αφορά την ανάπλαση ενός σημαντικού τμήματος της περιοχής Τακτ ελ Καλέ στην εντός των τειχών Λευκωσία και περιλαμβάνει την αποκατάσταση και συντήρηση των προσόψεων των οικοδομών με σκοπό την προστασία και ανάδειξη της σημαντικής τους αρχιτεκτονικής αξίας, την ανάπλαση, τον επανασχεδιασμό των δρόμων και των πεζοδρομίων και ανοικτών δημόσιων χώρων και τη δημιουργία συνθηκών προσβασιμότητας για τους δημότες και επισκέπτες.

Στο πλαίσιο του έργου έχουν υπογειοποιηθεί τα δίκτυα των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, έχει εγκατασταθεί νέος οδικός φωτισμός, έχει αναβαθμιστεί το σύστημα διαχείρισεις των υδάτων, τοποθετήθηκε νέος αστικός εξοπλισμός και έχουν εφαρμοστεί νέα μετρά κυκλοφοριακής διαχείρισης.

Με την ολοκλήρωση και της Β’ φάσης του έργου έχει συμπληρωθεί η ανάπλαση του έργου της περιοχής της ενορίας του Ταχτ-ελ-Καλέ στην εντός των τειχών Λευκωσία που κάλυψε τις οδούς  Νικηφόρου Φωκά (μέρος), Αθηνάς (μέρος), Αμμοχώστου, Πολυβίου, Έκτορος και Μίνωος (μέρος), Ερμού (μέρος), Τεμπών (μέρος) και Πενταδακτύλου.

Με την ανάπλαση τμήματος της περιοχής Τακτ ελ Καλέ έχει αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά το ιστορικό κέντρο της πόλης και έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων της περιοχής και η διαβίωση των κατοίκων.

Ήδη, η περιοχή γίνεται ένας σημαντικός άξονας πολιτισμού για τη Λευκωσία με τη λειτουργία της Πύλης Αμμοχώστου, το ίδρυμα Φάρος, τη λειτουργία του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη και άλλων πολιτιστικών χώρων.

Το αναβαθμισμένο αστικό περιβάλλον αναμένεται να προσελκύσει νέες δραστηριότητες, νεαρά ζευγάρια για ιδιοκατοίκηση, αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή καθώς και επισκέπτες για αναψυχή.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Δήμο Λευκωσίας για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 με στόχο την αναζωογόνηση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών στο Δήμο Λευκωσίας.

Η οικονομική συμβολή του Δήμου Λευκωσίας εξασφαλίστηκε μέσω δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης.