Καλοκαιρινά προγράμματα Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Καλοκαιρινά προγράμματα Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας
Δευ, 15 Ιουν. 2015 11:50
Καλοκαιρινά προγράμματα Φροντίδας και Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ατόμων με ειδικές ανάγκες από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας

Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας ανταποκρινόμενο στις ιδιαίτερα  αυξημένες ανάγκες των δημοτών Λευκωσίας για ποιοτική απασχόληση και φύλαξη των παιδιών τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ανακοινώνει ότι αναμένεται  να εξυπηρετήσει για το καλοκαίρι του 2015 περισσότερα από 260 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και βρέφη- νήπια κατ΄ οίκον.

Tο Πολυδύναμο του Δήμου Λευκωσίας, με της στήριξη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Υπουργείου Παιδείας, της Σχολικής Εφορίας Λευκωσίας, των Συνδέσμων Γονέων και των Διευθύνσεων των Δημοτικών Σχολείων, θα λειτουργήσει Κέντρα Φροντίδας και Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και ατόμων με ειδικές ανάγκες, στο οίκημα του Πολυδύναμου, στο Δημοτικό Σχολείο «Αγίου Αντρέα» στο Δημοτικό Σχολείο «Αγίων Ομολογητών», και στο ειδικό Σχολείο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της λειτουργίας του «Ανοιχτού Σχολείου».

Παράλληλα, παρά τη λήξη της Ευρωπαϊκής Χρηματοδότησης των Νορβηγικών ταμείων κατά την οποία υλοποιήθηκε πιλοτικά η δράση κατ΄ οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων, προτίθεται να συνεχίσει την παροχή φροντίδας σε ιδιαίτερα ευάλωτες οικογένειες, εντελώς δωρεάν και κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Ενώ, για πρώτη φορά αναλαμβάνει την πρωτοβουλία διοργάνωσης κατασκήνωσης για παιδιά Δημοτών Λευκωσίας, στον κατασκηνωτικό χώρο της Λεμύθου.

Στα προγράμματα προτεραιότητα συμμετοχής δίδεται σε παιδιά μονογονεϊκών, πολύτεκνων, τρίτεκνων οικογενειών, χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, προερχόμενα από όλες τις εθνικότητες. Επιπλέον, θα εξυπηρετηθούν τα παιδιά που φοιτούν κατά τη σχολική περίοδο στο Δημοτικό «Αγίου Αντρέα» στο Δημοτικό «Αγίων Ομολογητών» και στο «Ειδικό Σχολείο Λευκωσίας».

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων, στα παιδιά θα παρέχεται καθημερινά γεύμα και σνακ, ενώ θα έχουν την ευκαιρία συμμετοχής σε δημιουργικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως εργαστήρια τέχνης, θεάτρου, κρουστών, ανάπτυξης δεξιοτήτων και προαγωγής θετικών συμπεριφορών, σκάκι, χοροθεραπεία, τροχοπεδιλισμό και κολύμπι. Επιπρόσθετα, έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές, εξορμήσεις και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Τα προγράμματα θα λειτουργήσουν ως εξής:

Α) Πολυδύναμο Κέντρο: Δευτέρα - Παρασκευή, 7:00π.μ.- 6:00μμ., καθ’ όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, πλην των δημόσιων αργιών.
Β) Δημοτικό «Αγίου Ανδρέα»: Δευτέρα - Παρασκευή, 7:00π.μ.- 4:00μ.μ. 6 εβδομάδες
Διάρκεια: 6 εβδομάδες 22 Ιουνίου - 31η Ιουλίου.
Γ) Δημοτικό «Αγίων Ομολογητών»: Δευτέρα - Παρασκευή, 7:00π.μ. - 4:00μ.μ. 6 εβδομάδες
Διάρκεια: 6 εβδομάδες 22 Ιουνίου - 31η Ιουλίου.
Ε) Ειδικό Σχολείο Λευκωσίας: Δευτέρα - Παρασκευή, 7:30π.μ.-13:05μ.μ.
Διάρκεια: 6 εβδομάδες 22 Ιουλίου - 31 Ιουλίου.
Στ) Κατασκήνωση Λεμύθου:
Διάρκεια: 23-30 Ιουλίου

Απο το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας

Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη

Δημοσιογραφική Διάσκεψη ανακοίνωσης λειτουργίας καλοκαιρινών προγραμμάτων φύλαξης και απασχόλησης παιδιών και ατόμων με ειδικές ανάγκες

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015, 11:00π.μ., Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας


Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Κυρίες κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση των καλοκαιρινών προγραμμάτων Φύλαξης και Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών, του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας.

Ο Δήμος Λευκωσίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των δημοτών για κοινωνικές παροχές, επενδύει πολλά στις πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης στηρίζοντας ενεργά, όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, οφείλει να εφαρμόζει ενεργητικές πολιτικές που θα απλώνουν ένα δίχτυ προστασίας για τους κατοίκους της πόλης. Είναι λοιπόν απαραίτητες, δράσεις και πολιτικές που θα προσφέρουν στήριξη σε όσους την έχουν ανάγκη και θα ενισχύουν τους κοινωνικούς δεσμούς, την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Στα πλαίσια της προσπάθειας μας για στήριξη των πιο ευάλωτων κατοίκων του Δήμου Λευκωσίας, αναθέσαμε επίσημα στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας το ρόλο της κοινωνικής υπηρεσίας, με αποστολή το σχεδιασμό και υλοποίηση της Κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.

Βασικοί στόχοι του Κέντρου είναι η λειτουργία Προγραμμάτων για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε δημότες της Λευκωσίας. Στην κατεύθυνση αυτή προχωρήσαμε πολύ γρήγορα τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα, ο Δήμος Λευκωσίας μέσω του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας και με τη στήριξη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Σχολικής Εφορίας,  του Υπουργείου Εσωτερικών και πολλών άλλων φορέων, παρέχει υπηρεσίες φροντίδας και απασχόλησης σε παιδιά, ηλικιωμένους, μετανάστες, άτομα με ειδικές ανάγκες και σε δημότες, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό δύο κτίρια άρτια εξοπλισμένα καθώς και σχολικές εγκαταστάσεις.

Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες που βιώνουμε, η ανάγκη για ποιοτική απασχόληση και φύλαξη παιδιών κρίνεται ακόμη πιο επιτακτική και αποτελεί προτεραιότητα του Δήμου Λευκωσίας, κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο, που οι δυσκολίες των γονέων για δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους, μεγιστοποιούνται.

Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, ανταποκρινόμενο στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των δημοτών Λευκωσίας, αναμένεται, την καλοκαιρινή περίοδο του 2015,  να εξυπηρετήσει περισσότερα από 250 παιδιά και γονείς με καλοκαιρινά κέντρα απασχόλησης παιδιών στο οίκημα του Πολυδύναμου, σε σχολικές εγκαταστάσεις, κατ’ οίκον καθώς και με νέα δραστηριότητα, παιδικής κατασκήνωσης.

Πρόθεση μας είναι να ενισχύσουμε αυτές τις σημαντικές μας δράσεις ακόμα περισσότερο, ώστε να βρισκόμαστε δίπλα στον συνάνθρωπο μας καθημερινά, με ευαισθησία και πραγματικό ενδιαφέρον.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους φορείς που στηρίζουν διαχρονικά τις δράσεις του Πολυδύναμου Λευκωσίας με κοινό στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, όπως τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και την κα Σαββούλα Παπαμιλτιάδους, Προϊστάμενη του Γραφείου Κοινωνικών Υπηρεσιών Κέντρου Πόλης, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και τον εκπρόσωπο του κο Παναγιώτη Κύρου Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης, τη Σχολική Εφορία Λευκωσίας και κυρίως τον Πρόεδρο κο Γιάννη Οικονομίδη, τις Διευθύνσεις των σχολείων με τα οποία συνεργαζόμαστε και κυρίως τους συνδέσμους γονέων.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα μου επιτρέψετε να απευθύνω στην Πρόεδρο του Συνδέσμου του Δημοτικού Αγίου Αντρέα,  κα Μαρία Θρασυβούλου, που πριν από 3 χρόνια ανέλαβε πρωτοβουλία να συνεργαστεί μαζί μας για τη λειτουργία καλοκαιρινού προγράμματος στις σχολικές εγκαταστάσεις, με ιδιαίτερη επιτυχία, παράδειγμα το οποίο ακολουθεί σήμερα ο Σύνδεσμος Γονέων του δημοτικού Αγίων Ομολογητών.

Ευχαριστίες φυσικά και προς όλους τους λειτουργούς και συνεργάτες του Πολυδύναμου που εργάζονται με σθένος και αφοσίωση για την υλοποίηση των προγραμμάτων.

Χαιρετισμός Αντιπροέδρου ΠΔΚΛ, Μέλιας Αβραάμ

Δημοσιογραφική Διάσκεψη ανακοίνωσης λειτουργίας καλοκαιρινών προγραμμάτων

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2015, 11:00 π.μ., Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας


Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Κυρίες κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου, στη σημερινή Δημοσιογραφική διάσκεψη, στόχος της οποίας είναι η γνωστοποίηση των  καλοκαιρινών προγραμμάτων φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, που διοργανώνονται από το Πολυδύναμο Δημοτικό κέντρο Λευκωσίας, με τη στήριξη της Σχολικής Εφορίας Λευκωσίας, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, των Συνδέσμων Γονέων, και των Διευθύνσεων των Δημοτικών Σχολείων Αγίου Αντρέα (Α και Β Κύκλο), Αγίων Ομολογητών (Α και Β Κύκλο) και Ειδικού Σχολείου Αγλαντζιάς.

Ο Πολυδύναμο, όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος, αφουγκραζόμενο τις ανάγκες των δημοτών Λευκωσίας, συνεχίζει και επεκτείνει τις ποιοτικές υπηρεσίες φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών για το καλοκαίρι του 2015, προσφέροντας διευκολύνσεις στους εργαζόμενους ή και άνεργους γονείς.

Μεγάλος αριθμός παιδιών θα φιλοξενηθεί στο οίκημα του Πολυδύναμου, από το πρόγραμμα «Πολυπολιτισμικό Κέντρο Φροντίδας Παιδιών Λευκωσίας - Ουράνιο Τόξο», το οποίο λειτουργεί από το 2008 και αποτελεί ένα από τα λίγα προγράμματα που προσφέρουν υπηρεσίες, καθ’ όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών με συνεχές ωράριο λειτουργίας, από τις 7 π.μ. μέχρι τις 6 μμ.

Το πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα συμμετοχής σε παιδιά μονογονεϊκών, τρίτεκνων, πολύτεκνων, εργαζόμενων και άνεργων οικογενειών, χαμηλών κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων, προερχόμενα από όλες τις εθνικότητες, με χαμηλά τροφεία.

Συνεχίζοντας, επίσης, την ιδιαίτερα επιτυχημένη προσπάθεια που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια από το Σύνδεσμο γονέων του Δημοτικού Σχολείου «Αγίου Αντρέα» το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, σε συνεργασία πάντα με το Σύνδεσμο Γονέων και σαφώς με τη στήριξη της Σχολικής Εφορείας και των Διευθύνσεων του σχολείου, πρόκειται να λειτουργήσει για τρίτη συνεχή χρονιά καλοκαιρινό πρόγραμμα ποιοτικής απασχόλησης παιδιών στις εγκαταστάσεις του Σχολείου, για τα παιδιά που ήδη φοιτούν εκεί.

Λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχημένη πορεία του προγράμματος και τα θετικά αποτελέσματα, ο Σύνδεσμος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου «Αγίων Ομολογητών» αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα και για πρώτη φορά φέτος θα υλοποιηθεί αντίστοιχο καλοκαιρινό πρόγραμμα και για τους μαθητές του δημοτικού «Αγίων Ομολογητών».

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων, στα παιδιά θα παρέχεται καθημερινά γεύμα και σνακ, ενώ θα έχουν την ευκαιρία συμμετοχής σε δημιουργικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως εργαστήρια τέχνης,  θεάτρου, κρουστών, ανάπτυξης δεξιοτήτων και προαγωγής θετικών συμπεριφορών, κολύμπι κ.α.. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές, εξορμήσεις και πολλές άλλες δραστηριότητες. Τα προγράμματα θα διαρκέσουν 6 εβδομάδες, από τις 22 Ιουνίου μέχρι και την 31η Ιουλίου και θα λειτουργούν από τις 7 π.μ. – 4 μ.μ..

Ιδιαίτερα περήφανοι αισθανόμαστε για τη δυνατότητα που μας δίνεται για 5η συνεχόμενη χρονιά με την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και της Σχολικής Εφορίας Λευκωσίας, να λειτουργήσουμε στο πλαίσιο του «Ανοιχτού Σχολείου», πρόγραμμα στο «Ειδικό Σχολείο Λευκωσίας», για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές που φοιτούν στο σχολείο και κατά τη σχολική περίοδο και θα λειτουργήσει για περίοδο 6 εβδομάδων από τις 22 Ιουνίου μέχρι την 31 Ιουλίου, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 07:30 μέχρι τις 13:05.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργική απασχόληση των συμμετεχόντων μέσα από διάφορες δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε ασφαλές περιβάλλον. Προσοντούχο προσωπικό δασκάλων ειδικής εκπαίδευσης και σχολικών βοηθών, θα επιβλέπει και θα απασχολεί τους μαθητές οι οποίοι, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως τέχνη, θέατρο, χοροθεραπεία, μαγειρική και εκδρομές.

Στις παροχές συμπεριλαμβάνεται η μεταφορά των ατόμων με λεωφορεία και συνοδό προς και από το σχολείο, καθώς επίσης και η προσφορά προγεύματος και γεύματος.

Οι δράσεις όμως δεν σταματούν εδώ, αφού για πρώτη φορά φέτος, μετά την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης των Νορβηγικών Ταμείων, η οποία μας έδωσε την ευκαιρία της πιλοτικής εφαρμογής της δράσης «Κατ΄ οίκον Φροντίδα βρεφών και νηπίων 0-5 ετών», θα συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε σε σπίτια εγκεκριμένων «κατ΄ οίκον φροντιστών» τη νέα, για εμάς, αυτή ηλικιακή ομάδα παιδιών, προερχόμενα από ιδιαίτερα ευάλωτες οικογένειες και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Νέα πρωτοβουλία του Πολυδύναμου, αποτελεί επίσης η διοργάνωση καλοκαιρινής κατασκήνωσης από τις 23-30 Ιουλίου στον κατασκηνωτικό χώρο της Λεμύθου για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, όλων των Δημοτών Λευκωσίας.

Ο υψηλός βαθμός ικανοποίησης των γονέων, όπως προκύπτει κάθε χρόνο  από την αξιολόγηση των προγραμμάτων, η ενέργεια και η χαρά των ίδιων των παιδιών που συμμετέχουν σε αυτά, ανταμείβει  όλους όσους εργάζονται για το σχεδιασμό και τη λειτουργία των δραστηριοτήτων και μας δίνει κίνητρο και δύναμη να εργαστούμε με την ίδια θέρμη και για την νέα περίοδο εμπλουτίζοντας διαρκώς τις παροχές και τις δράσεις, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους τους φορείς, εκπρόσωποι των οποίων παρευρίσκονται σήμερα μαζί μας, σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολυδύναμου καθώς και στο προσωπικό και τους συνεργάτες, που δίνουν ψυχή για να φέρουν εις πέρας το πολύτιμο αυτό έργο.