Εκπαίδευση προσωπικού Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου για τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Εκπαίδευση προσωπικού Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου για τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών
Πεμ, 18 Ιουν. 2015 15:15
Έπειτα από πρόσκληση του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, η κυρία Αναστασία Παπαδοπούλου αποδέχτηκε να παρευρεθεί στο οίκημα του Πολυδύναμου με στόχο να ενημερώσει όλο το προσωπικό και τους συνεργάτες του Πολυδύναμου που είναι σε επαφή με τα παιδιά που φιλοξενούνται στα προγράμματα του Πολυδύναμου, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η κυρία Αναστασία Παπαδοπούλου, ως εκπρόσωπος του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, το οποίο μέσω ειδικής συμφωνίας με το Συμβούλιο της Ευρώπης συν-χρηματοδότει την εκστρατεία στην Κύπρο «Ένα στα Πέντε», με πρώτιστο στόχο την κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης και ως νομικός που εργάστηκε εντατικά για την κύρωση και εφαρμογή της σύμβασης στην Κύπρο, κρίθηκε ως το ποιο κατάλληλο άτομο για να ενημερώσει το προσωπικό και τους συνεργάτες του Πολυδύναμου του Δήμου Λευκωσίας, για τις νέες πρόνοιες της νομοθεσίας, ώστε το ίδρυμα να λειτουργεί απόλυτα νομότυπα έχοντας ως πρώτιστο πάντα στόχο την προστασία και ευημερία των παιδιών. 

Από την 1η Ιουνίου τέθηκε σε ισχύ στην Κύπρο η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, γνωστή και ως Σύμβαση Λανζαρότε. Η εφαρμογή της Σύμβασης είναι σταθμός για την καταπολέμηση αυτών των ειδεχθών αδικημάτων. Παρόλο που με τον Νόμο 91(Ι)/2014 ο οποίος ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή τον περασμένο Ιούνιο, όλες οι σημαντικές πρόνοιες της Σύμβασης έχουν ενσωματωθεί στην κυπριακή νομοθεσία, η ισχύ της Σύμβασης στην Κύπρο από την 1η Ιουνίου 2015, έχει τη δική της σημασία, τόσο νομικά όσο και ηθικά.

Στα πλαίσια της προώθησης της Σύμβασης Λανζαρότε, δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης η εκστρατεία «Ένα στα Πέντε» και δημιουργήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή της εκστρατείας «Ένα στα Πέντε», με πρώτιστο στόχο την κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης.

Ο Δήμος Λευκωσίας συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή την οποία απαρτίζουν η κ. Στέλλα Κυριακίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η κ. Λήδα Κουρσουμπά, Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, και εκπρόσωποι από την Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Unesco, την οργάνωση Hope for Children, και το Ίδρυμα Λεβέντη.

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε» και στο πλαίσιο της συνεχούς επιμόρφωσης του προσωπικού του Πολυδύναμου Λευκωσίας με στόχο τη διαρκή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Θερμές ευχαριστίες στην κα Παπαδοπούλου καθώς και στους επίτιμους παρευρισκόμενους κα Ελένη Γιωρκάτζη και κο Αντώνη Στυλιανού, μέλος του ΔΣ του οργανισμού Hope For Children UNCRC Policy Centre.

Από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας