Εγκαίνια του έργου της ανάπλασης της περιοχής Τακτ-Ελ-Καλέ στην παλιά πόλη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Εγκαίνια του έργου της ανάπλασης της περιοχής Τακτ-Ελ-Καλέ στην παλιά πόλη
Δευ, 22 Ιουν. 2015 12:50
Την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 πραγματοποιηθήκαν τα εγκαίνια του έργου της ανάπλασης της περιοχής Τακτ-Ελ-Καλέ από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικο στην οδό Ερμού στην παλιά πόλη.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η άλλοτε πολύβουη κεντρική εμπορική οδός της πρωτεύουσας, σημαδεύτηκε από τις πρώτες διακοινοτικές ταραχές το 1956 ενώ το 1963, με ένα πράσινο μολύβι χαράζεται πάνω στο χάρτη και γίνεται το σύνορο που πλέον θα χώριζε τις δύο κοινότητες.

Σήμερα η οδός Ερμού και η γύρω περιοχή κάνει μια νέα αρχή, μια αρχή που επιβεβαιώνει τη θέληση της Πολιτείας –της Κυβέρνησης και του Δήμου– να επενδύσουν, να διορθώσουν και να βελτιώσουν τον οικοδομικό ιστό της παλιάς πόλης. Η ανάπλαση του άξονα αυτού, αλλά και όλων των έργων που πραγματοποιούνται στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, είναι ίσως μια οφειλή της πολιτείας προς τους κατοίκους που στερήθηκαν βασικές ανέσεις και υποδομές τόσα χρόνια, ουσιαστικά τιμωρημένοι από τις συνέπειες της κατοχής και της διαίρεσης.

Οι γειτονιές αναβαθμίζονται και ότι η ομορφιά και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική κληρονομιά της αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο και πάντοτε με σεβασμό στη φυσιογνωμία του ιστορικού αυτού περιβάλλοντος.

Με την ανάπλαση της εδώ περιοχής πιστεύω ότι ξεκίνησε η επίτευξη του πιο σημαντικού στόχου που έχει τεθεί από την έναρξη του έργου. Να προσελκύσει τον ιδιωτικό τομέα, σε συνέργεια με δημόσιες επεμβάσεις σαν αυτή, να επενδύσει και να δώσει ζωντάνια στην περιοχή».

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Χάσικος στην ομιλία ανέφερε ότι η αναζωογόνηση και βελτίωση της ελκυστικότητας των αστικών περιοχών της Κύπρου, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το Υπουργείο Εσωτερικών. Ένα κοινό χαρακτηριστικό των κυπριακών πόλεων είναι το σχετικά μικρό μέγεθος, η έλλειψη «ταυτότητας» και η ύπαρξη ομοειδών προβλημάτων. Προβλημάτων, που σχετίζονται με την έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων, την απουσία δημόσιων μεταφορών, την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την απουσία χώρων πολιτισμού και την υποβάθμιση των ιστορικών τους κέντρων.

Η ένταξη των παρεμβάσεων σε ένα γενικότερο σχέδιο για την ‘απόκτηση ταυτότητας’ της κάθε πόλης, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους ιστορικούς πυρήνες των πόλεων και την αναγκαιότητα αναβάθμισης υποβαθμισμένων ζωνών, αποτελούν τα κριτήρια για τη σωστή επιλογή των περιοχών αλλά και των κατηγοριών παρεμβάσεων. Και εδώ, αναφέρομαι στα κριτήρια για τα έργα που θα υλοποιηθούν στις αστικές περιοχές, στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση των παρευρισκομένων από την υπεύθυνη του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας κ. Αθηνά Παπαδοπούλου.