Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο 2016 απονέμεται στη Zaha Hadid

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο 2016 απονέμεται στη Zaha Hadid
Παρ, 25 Σεπ. 2015 15:00
To Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA) ανακοίνωσε ότι η παγκοσμίως διάσημη αρχιτεκτόνισσα Dame Zaha Hadid θα παραλάβει το 2016 το Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο. Είναι η  πρώτη γυναίκα που θα της απονεμηθεί η τιμή αυτή.
 
Το Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο θα απονεμηθεί στη Zaha Hadid, ως αναγνώριση της πολύχρονης δουλειάς της, μετά την έγκριση της ίδιας της Αυτού Μεγαλειότητας Βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ Β’ και αποδίδεται σε πρόσωπο ή ομάδα προσώπων οι οποίοι έχουν επηρεάσει σημαντικά είτε άμεσα είτε έμμεσα στην προώθηση της αρχιτεκτονικής. Το μετάλλιο απονέμεται από το 1848 και μερικοί από τους προηγούμενους βραβευθέντες περιλαμβάνονται οι Frank Gehry (2000), Norman Foster (1983), Frank Lloyd Wright (1941) and Sir George Gilbert Scott (1859).
 
Ο Πρόεδρος του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων και Πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής, Jane Duncan δήλωσε ότι: «η Zaha Hadid είναι εντυπωσιακή και διαθέτει παγκόσμια επιρροή στην αρχιτεκτονική. Η δουλειά της είναι άκρως πειραματική, σχολαστική και απαιτητική, από τον σχεδιασμό των κτηρίων, επίπλων, παπουτσιών και αυτοκινήτων. Οι προτάσεις της γίνονται έντονα αποδεκτές από το κοινό και τις ζητούν πολλές μεγάλες εταιρείες από όλο τον κόσμο. Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος που θα απονεμηθεί στη Zaha το Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο 2016 και ανυπομονώ να δω το επόμενο της έργο.» 
 
https://www.architecture.com/Awards/RGM/RGM2016/ZahaHadid.aspx