Εγκαίνια του νέου σύγχρονου εξοπλισμού και της ανάπλασης της τάφρου κάτω από τον σταθμό

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Εγκαίνια του νέου σύγχρονου εξοπλισμού και της ανάπλασης της τάφρου κάτω από τον σταθμό
Παρ, 09 Οκτ. 2015 14:30
ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ
Εγκαίνια του νέου σύγχρονου εξοπλισμού και της ανάπλασης της τάφρου κάτω από τον σταθμό
 
Ολοκληρώθηκαν τα έργα του Σταθμού Μετεπιβίβασης στην Πλατεία Σολωμού με την εγκατάσταση ηλεκτρονικού εξοπλισμού, την ανάπλαση του κήπου στην τάφρο και τη δημιουργία σήραγγας κάτω από την Πλατεία Σολωμού.
 
Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Υπουργός Γεωργίας,  Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015, στις 6:30 το απόγευμα στην τάφρο της Πλατείας Σολωμού.
 
Ο σταθμός έχει εξοπλιστεί με ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης των λεωφορείων και πληροφόρησης των επιβατών που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
 
  • Κεντρική μονάδα ελέγχου του συστήματος. 
  • Τρείς Οθόνες TFT συγκεντρωτικής πληροφόρησης των δρομολογίων. Παρουσιάζονται όλες οι αναχωρήσεις λεωφορείων τις επόμενες 2 ώρες.
  • Τέσσερα Infokiosks, για ενημέρωση του κοινού για τα δρομολόγια των λεωφορείων. Δίδονται πληροφορίες σχετικά με διαδρομές λεωφορείων, ωράρια, αναχωρήσεις λεωφορείων τις επόμενες 2 ώρες, εύρεση βέλτιστης διαδρομής, σχετικές πληροφορίες σχετικά με τα κόμιστρα κτλ. Οι πληροφορίες αυτές δίνονται τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά και απεικονίζονται επίσης  σε χάρτη. 
  • Δώδεκα ηλεκτρονικές πινακίδες LED, μία σε κάθε στάση λεωφορείου, όπου πληροφορούνται οι επιβάτες για τις επόμενες 3 αναχωρήσεις των λεωφορείων από τη συγκεκριμένη στάση.
  • Σύστημα παροχής ηχητικών ανακοινώσεων στους χώρους των στάσεων των λεωφορείων.
 
Σημειώνεται ότι το ηλεκτρονικό σύστημα καλύπτει όλα τα λεωφορεία που διέρχονται από τον σταθμό μετεπιβίβασης της Πλατείας Σολωμού, δηλ. λεωφορεία της εταιρείας λεωφορείων Λευκωσίας (ΟΣΕΛ ) και της εταιρείας  διαστικών  λεωφορείων (ΛΛΛΑ). Το σύστημα λειτουργεί κάτω από τη διαχείριση λειτουργών του ΟΣΕΛ, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί από τον Ανάδοχο.
 
Το σύστημα παρέχει στο παρόν στάδιο στατική πληροφόρηση με βάση τα προγράμματα των παρόχων,  αλλά έχει τη δυνατότητα αναβάθμισης και προσαρμογής, έτσι ώστε να συνδεθεί με το ευρύτερο σύστημα διαχείρισης του  στόλου των λεωφορείων των Δημόσιων  Μεταφορών, που θα αναπτυχθεί στο μέλλον, ώστε να δίδεται πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο δηλαδή η ακριβής ώρα άφιξης και αναχώρησης των λεωφορείων.
 
 
Επιπρόσθετα έχει διανοιχθεί σήραγγα κάτω από την υφιστάμενη γέφυρα της Πλατείας Σολωμού, η οποία θα συνδέει τα τμήματα της τάφρου ανατολικά και δυτικά της πλατείας Σολωμού διευκολύνοντας την πρόσβαση του κοινού στο επίπεδο της Τάφρου. Η εγκατάσταση ανελκυστήρα επιτρέπει την πρόσβαση από την τάφρο  προς το σταθμό και μέσω του δίνεται η δυνατότητα διακίνησης σε άτομα με κινητικά προβλήματα.
 
Στη σήραγγα έχουν δημιουργηθεί μικροί εμπορικοί και αποθηκευτικοί χώροι και έχει εγκατασταθεί κατάλληλος φωτισμός και εξοπλισμός για υπαίθριες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, πάρτυ, φεστιβάλ, εκθέσεις, κ.λ.π.
 
Στο επίπεδο της τάφρου έχουν επίσης κατασκευαστεί νέοι χώροι υγιεινής για τον σταθμό και έχει γίνει διαμόρφωση του κήπου με φύτευση πρασίνου, εγκατάσταση υπαίθριου εξοπλισμού, σύγχρονου φωτισμού, αναβάθμιση του συστήματος απορροής ομβρίων υδάτων και του συστήματος άρδευσης.
 
Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ε.Ε., την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013, με ειδικό στόχο τη δημιουργία βιώσιμου συστήματος μεταφορών.