Ο Δήμος Λευκωσίας βραβεύεται για την ισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Ο Δήμος Λευκωσίας βραβεύεται για την ισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας
Τρι, 03 Νοε. 2015 11:52
Η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας κα Ελένη Λουκαΐδου παρέλαβε από την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου πιστοποίηση για το Δήμο Λευκωσίας ως «Εργοδότης Ισότητας» για τις πρακτικές που εφαρμόζει και το σχέδιο δράσης που έχει καταρτίσει για την προώθηση της ισότητας στο εργασιακό περιβάλλον σε σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015.

Ο Δήμος Λευκωσίας δεσμεύεται για την προώθηση της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών ανδρών και γυναικών σε όλα τα επίπεδα, τις δραστηριότητες του και για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντοςαπαλλαγμένο από διακρίσεις, εκφοβισμό και παρενόχληση. Για την εκπλήρωση αυτού του στόχου έχει υιοθετηθεί Κώδικας για την σεξουαλική παρενόχληση ενώ παράλληλα εφαρμόζεται σύστημα εσωτερικής αναφοράς εισηγήσεων και παραπόνων. Επιπρόσθετα, έχει δημιουργηθεί «Επιτροπή Ισότητας» η οποία απαρτίζεται από τέσσερα μέλη από το προσωπικό του Δήμου και ασχολείται με θέματα που άπτονται της ισότητας στον οργανισμό.

Ο Δήμος Λευκωσίας  υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες πριν από μερικά χρόνια και είναι ο πρώτος Δήμος που προχώρησε με αποφασιστικά βήματα στην εφαρμογή προγράμματος δράσης για την  εφαρμογή των Αρχών της Χάρτας.  Με την πιστοποίηση του ως «Εργοδότης Ισότητας», ανανεώνει τη δέσμευσή του για την προώθηση της ισότητας.

Η Αντιδήμαρχος στην ομιλία της ανέφερε ότι «Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών τόσο στον Δήμο, όσο και γενικότερα, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και αξία της δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή». Καταλήγοντας, τόνισε ότι «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως η διακυβέρνηση που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, πρέπει και μπορεί να λαμβάνει μέτρα, μεγάλα αλλά και μικρότερα, που επηρεάζουν τη ζωή των δημοτών στην καθημερινότητα τους. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, με χιλιάδες άτομα να έχουν χάσει την εργασία τους, οι γυναίκες πλήττονται ιδιαίτερα. Είναι απαραίτητη η συνεργασία πολλών φορέων για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που να βασίζεται στην ισότητα, την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε λόγο για πραγματική δημοκρατία.»