POP-UP FESTIVAL 2015

Παρ, 13 Νοε. 2015 12:45
Για τρίτη συνεχή χρονιά ο Δήμος Λευκωσίας διοργανώνει το Pop-up Festival 2015 στη Λεωφόρο Μακαρίου. Για έξι εβδομάδες (13 Νοεμβρίου– 24 Δεκεμβρίου 2015) στην πιο κεντρική αρτηρία της πρωτεύουσας, νέοι επιχειρηματίες, δημιουργοί, καλλιτέχνες, τεχνίτες και άλλοι επαγγελματίες, αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) θα παρουσιάσουν τις καινοτόμες ιδέες τους, θα δείξουν τη δουλειά τους και θα έρθουν σε επαφή με το κοινό της Λευκωσίας.
 
Στόχος του φετινού φεστιβάλ είναι όχι μόνο η τόνωση και η αναζωογόνηση της Λεωφόρου Μακαρίου με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, είτε μέσω της εμπορικής δραστηριότητας είτε μέσω της καινοτομίας, αλλά και η ανάδειξη νέων ταλέντων μέσω της δημιουργίας. Το φεστιβάλ πλαισιώνουν παράλληλες δραστηριότητες (εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές), που εστιάζουν στην ενεργό συμμετοχή του κοινού.
 
Το Pop-up Festival 2015 είναι εμπνευσμένο από τα Pop-up shops, τα καταστήματα  δηλαδή που «ξεπετάγονται» προσωρινά και για μικρό χρονικό διάστημα σε εμπορικές οδούς, εκθέτουν προϊόντα προς πώληση και παράλληλα φιλοξενούν πολιτιστικά δρώμενα, προκαλώντας το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
 
Η φετινή διοργάνωση ανατέθηκε όπως και πέρυσι στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ιδρυμα Πιερίδη (NiMAC), το οποίο και απηύθηνε ανοικτή πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής, μέσω της οποίας επελέγησαν οι συμμετέχοντες. Αξίζει να σημειωθεί ότι υποβλήθηκαν περισσότερες από 70 προτάσεις από τις οποίες επελέγησαν τελικά οι 40.
 
Φέτος το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί εξολοκλήρου στο City Plaza σε 23 συνολικά καταστήματα στο υπόγειο, στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο του εμπορικού κέντρου. Σχεδιαστές από το χώρο της μόδας, της διακόσμησης, του επίπλου, του κοσμήματος και της χειροτεχνίας θα δώσουν και φέτος το παρόν τους, όπως και γκαλερί και καταστήματα πώλησης έργων τέχνης.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στο φετεινό φεστιβάλ θα συμμετέχουν επίσης ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου. Συγκεκριμένα ο ΘΟΚ παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Κυπριακό κοινό την βραβευμένη συμμετοχή της Κύπρου στην Κουαντριενάλε Σκηνογραφίας Πράγας 2015, με ένα διαδραστικό περίπτερο πλαισιωμένο με εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες, ενώ το κατάστημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τραπέζης Κύπρου θα είναι αφιερωμένο στα παιδιά με πάρα πολλές εκδηλώσεις. Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών θα παρουσιάσει μια ιστορική φωτογραφική έκθεση από τα αρχεία του με θέμα τη Λευκωσία.

Από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις αναφέρουμε ενδεικτικά τη θεατρική παράσταση της ομάδας Σόλο για Τρεις με το έργο «Στη Μοναξιά των Κάμπων με Βαμβάκι» του Μπερνάρ Μαρί Κολτές, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά,  την διαδραστική δράση / παράσταση σύγχρονου χορού «Impulse», την παράσταση «Flat 102», την «Antoinette & Marie: A Cabaret Duet» και πολλές άλλες. Στον χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργεί και Open Stage με μουσικές και άλλες περφόρμανς.
 
Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/popupfestival2014/?ref=hl

Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για το Pop up festival 2015 στο City Plaza, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015, 11:00
 
Όταν πριν δύο χρόνια εγκαινιάζαμε το Pop up festival στη Λεωφόρο Μακαρίου, στόχος μας ήταν να θέσουμε τις βάσεις για ένα φεστιβάλ που θα αναδείκνυε το τοπικό ταλέντο που πλάθεται και αναπτύσσεται στην πόλη μας, θα βοηθούσε στην αναζωογόνηση της κεντρικής λεωφόρου και πυρήνα του κέντρου της Λευκωσίας, τη Λεωφόρο Μακαρίου και θα έδινε στο φιλοθεάμον κοινό την ευκαιρία να δει και να θαυμάσει τη δουλειά και το έργο αφανών δημιουργών.
 
Το ότι το φεστιβάλ αυτό θα αποκτούσε τέτοια δυναμική, ώστε μέσα σε μόλις δύο χρόνια να έχει απήχηση σε πληθώρα καλλιτεχνών, δημιουργών τεχνιτών, νέων επιχειρηματιών, να έχει αγκαλιαστεί από όσους δραστηριοποιούνται στη Λεωφόρο ή διαθέτουν καταστήματα, να έχει προσελκύσει τόσους επισκέπτες, μα και να έχει κερδίσει σημαντικούς χορηγούς, ή καλύτερα επενδυτές στο όραμα, ομολογουμένως δεν το φανταστήκαμε.
 
Με αιτήσεις που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, το φεστιβάλ παρουσιάζεται και φέτος στην πόλη μας, μέσα στο σήμα κατατεθέν - εμπορικό κέντρο του City Plaza, και φιλοξενεί σε 23 καταστήματα, 40 διαφορετικές συμμετοχές, μεταξύ των οποίων και ιδιαίτερες συμμετοχές όπως αυτές του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου.
 
Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ ταυτόχρονα το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, το οποίο και φέτος ανέλαβε να φέρει εις πέρας το φεστιβάλ, για τη δουλειά και τον ζήλο που επέδειξαν και βεβαίως για το τελικό αποτέλεσμα, που είμαι βέβαιος ότι θα είναι μοναδικό. Χάρη στον ενθουσιασμό και την αγάπη με την οποία η ομάδα του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών εργάστηκε πέρσι αλλά και φέτος, το φεστιβάλ έχει ανοίξει τα φτερά του και παρουσιάζεται κάθε χρόνο ακόμη πιο αναβαθμισμένο και μεγάλο.
Θερμές ευχαριστίες στον κ. Γιάννη Τουμαζή, τον Ξένιο Συμεωνίδη, τον Κωνσταντίνο Φιλιώτη και την Μαρίκα Ιωάννου. Ευχαριστώ επίσης την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογίας για όλη την βοήθεια και στήριξη που προσέφεραν.
 
Σημαντική και αναγκαία είναι και η συμβολή των χορηγών του φεστιβάλ, που με μεγάλη θέρμη αγκάλιασαν την ιδέα και με τη στήριξή τους, κάνουν δυνατή την πραγματοποίησή της. Ευχαριστούμε τον μεγάλο χορηγό, την Τράπεζα Κύπρου, τον επίσημο Τηλεπικοινωνιακό Παροχέα, τη CYTA, και βεβαίως τους χορηγούς και υποστηρικτές του φεστιβάλ, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, τον ΘΟΚ, το γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, την Ernst & Young, τον Πολιτιστικό Οργανισμό Avantgarde, τον MIX FM, την Task Audio-Vision, την Camassa Touch και τη Niche.
 
Κλείνοντας, καλώ όλους τους δημότες μας αλλά και τον καθένα ξεχωριστά να επισκεφθεί και φέτος το φεστιβάλ Pop up 2015 και να γνωρίσει τον δημιουργικό και καινοτόμο πυρήνα της πόλης μας, βοηθώντας στην κοινή προσπάθεια τόνωσης και αναζωπύρωσης του κέντρου της. Είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα θα αφήσει όλους ικανοποιημένους.
 
Καλή επιτυχία.
 
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμαρχος Λευκωσίας
 


Χαιρετισμός Διευθυντή Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη, Γιάννη Τουμαζή στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για το Pop Up Festival 2015
στο City Plaza, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015, 11:00
 
Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας,
 
Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω και γω για την παρουσία σας σήμερα εδώ στην παρουσίαση του 3ου Pop Up Festival που διοργανώνει ο Δήμος Λευκωσίας.
 
Θα ήθελα κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη, αναθέτοντας του και πάλι την φετεινή διοργάνωση.
 
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά την Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου Λευκωσίας και ιδιαίτερα την Ελένη Λουκαίδου, Αντιδήμαρχο, την Λεώνη Ορφανίδου, Πρόεδρο της Επιτροπής, την και την Μέλια Αβραάμ, για τη στενή μας συνεργασία.
 
Η ενεργός και επιτυχημένη εμπλοκή του Κέντρου Τεχνών στα δύο προηγούμενα φεστιβάλ μας έδωσε τόσο την εμπειρία όσο και το έναυσμα να ασχοληθούμε ενεργά και φέτος. Πριν από δύο χρόνια, φυτεύθηκε ο σπόρος, πέρσι άρχισε το Pop Up να αποκτά ρίζες, ελπίζω και φέτος η πορεία του να είναι τόσο γόνιμη ώστε να στεριώσει ένας σημαντικός θεσμός – και γιατί όχι μόνιμα - που στόχο έχει την αναζωογόνηση της Λεωφόρου Μακαρίου με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω της εμπορικής δραστηριότητας, της καινοτομίας και της δημιουργίας.
 
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε συντομία στην φετεινή διαδικασία επιλογής.
Φέτος, εξασφαλίσαμε 23 μαγαζιά στο υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο του City Plaza και απευθύναμε δημόσια ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος. Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες των κενών καταστημάτων του εμπορικού αυτού κέντρου που και πάλι τα πρόσφεραν ευγενικά και γενναιόδωρα στον Δήμο για περίοδο έξι εβδομάδων. Χωρίς την προσφορά τους αναπόφευκτα το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
 
Στην ανοικτή πρόσκληση καθορίσαμε τέσσερις κύριους άξονες ενδιαφέροντος:  α. Την Καινοτομία, δηλαδή προτάσεις που αφορούν καινοτόμες ιδέες από νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups) β. Το Εμπόριο, δηλαδή προτάσεις από επαγγελματίες ή νέους επιχειρηματίες και δημιουργούς σε σχέση με
το λιανικό εμπόριο γ. Την Τέχνη, δηλαδή προτάσεις που αφορούν την τέχνη και τον πολιτισμό (π.χ. εικαστικές εκθέσεις, εγκαταστάσεις, θέατρο, μουσική, performances, χορός) και δ. Την Εκπαίδευση, δηλαδή προτάσεις που θα έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα (π.χ. εργαστήρια, μαθήματα, διαλέξεις και άλλες δραστηριότητες).
 
Πρέπει να πω πως η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Τόσο για παραχώρηση καταστημάτων όσο και για διοργάνωση γεγονότων σε καθορισμένες ημερομηνίες, είχαμε περισσότερες από 70 προτάσεις, αριθμός που και φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία και που αφορούσαν σε όλους τους άξονες που θα κινηθεί το Pop Up.
 
Η επιτροπή προσπάθησε να συμπεριλάβει ένα μεγάλο αριθμό προτάσεων καθώς πάρα πολλές ανταποκρίνονταν στα κριτήρια που θέσαμε και είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τελικά επιλέγηκαν συνολικά 40 προτάσεις.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στο φετεινό φεστιβάλ θα συμμετέχουν επίσης ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου. Συγκεκριμένα ο ΘΟΚ παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Κυπριακό κοινό την βραβευμένη συμμετοχή της Κύπρου στην Κουαντριενάλε Σκηνογραφίας Πράγας 2015, με ένα διαδραστικό περίπτερο πλαισιωμένο με εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες, ενώ το κατάστημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τραπέζης Κύπρου θα είναι αφιερωμένο στα παιδιά με πάρα πολλές εκδηλώσεις. Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών θα παρουσιάσει μια ιστορική φωτογραφική έκθεση από τα αρχεία του με θέμα τη Λευκωσία.
 
Από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις αναφέρουμε ενδεικτικά τη θεατρική παράσταση της ομάδας Σόλο για Τρεις με το έργο «Στη Μοναξιά των Κάμπων με Βαμβάκι» του Μπερνάρ Μαρί Κολτές, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά,  την διαδραστική δράση / παράσταση σύγχρονου χορού «Impulse», την παράσταση
«Flat 102», την «Antoinette & Marie: A Cabaret Duet» και πολλές άλλες. Στον χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργεί επίσης και Open Stage με μουσικές και άλλες περφόρμανς.
 
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους χορηγούς μας που η βοήθεια τους ήταν πολύτιμη και ουσιαστική. Αρχικά τον μεγάλο χορηγό μας την Τράπεζα Κύπρου που μας στήριξε ενεργά και με πολλούς τρόπους. Η Τράπεζα θα δώσει δυναμικά το παρόν της στο Pop Up με διάφορες εκδηλώσεις. Θερμές ευχαριστίες επίσης στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, τον Πολιτιστικό Οργανισμό Avantgarde, την Ernst and Young, τον Mix FM, την TASK Audio-Vision, την Camassa Touch και την Niche.
 
Οπως και πέρσι η CYTA μας στάθηκε από την αρχή. Ως Eπίσημος Tηλεπικοινωνιακός Παροχέας μας παρέχει δωρεάν wi fi στους κοινόχρηστους χώρους του Pop Up. Την ευχαριστούμε θερμά. 
 
Θέλω επίσης να αναφερθώ στην ομάδα του Pop Up και του Κέντρου Τεχνών που παρά το πολύ σύντομο του χρόνου προετοιμασίας υπερέβαλαν εαυτόν ώστε να υλοποιηθεί η μεγάλη αυτή διοργάνωση και το πλούσιο πρόγραμμα που την συνοδεύει:
 
Τον Ξένιο Συμεωνίδη που έχει τη γενική εποπτεία του Pop Up, τον Κωνσταντίνο Φιλιώτη για την οργανωτική επιμέλεια, την Μαρίκα Ιωάννου για την επικοινωνία, τους τεχνικούς του Κέντρου Τεχνών και του Δήμου Λευκωσίας για τη σκληρή και αποτελεσματική τους δουλειά τόσο στη διοργάνωση όσο και στο στήσιμο.
 
Ευχαριστώ επίσης τον Δημοτικό Γραμματέα Μαρίνο Μουσιούτα και τους λειτουργούς Νίκο Χατζηνικολάου και Μάκη Νικολαϊδη όπως επίσης τους Αρτέμη Παπακώστα και Μάριο Γεωργίου από το τμήμα Ηλεκτρομηχανολογίας και τέλος όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου για την πολύπλευρη στήριξή τους.
 
Τελειώνοντας θέλω βέβαια να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φετεινούς συμμετέχοντες οι οποίοι αποτελούν την ψυχή και το σώμα του Pop Up. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και ευελπιστούμε σε μια δυναμική και γόνιμη δίμηνη παρουσία στην ιστορική κεντρική αρτηρία της πρωτεύουσας.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, 

Η Τράπεζα Κύπρου δηλώνει και φέτος το παρόν της στο POP UP FESTIVAL στηρίζοντας αυτή τη προσπάθεια του Δήμου Λευκωσίας και του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών. Δίνουμε συνέχεια στο πρόγραμμα στήριξης ενεργειών στον τομέα της καινοτομίας, της δημιουργικότητας και της επιχειρηματικότητας και βρισκόμαστε σήμερα εδώ με στόχο την ανάδειξη νέων και δημιουργικών ανθρώπων. Ανθρώπων που μέσω της εμπορικής δραστηριότητας, της καινοτομίας, της  επιχειρηματικότητας, της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού στοχεύουν να αναδείξουν το ταλέντο τους. 

Βρισκόμαστε επίσης εδώ, για να ενισχύσουμε την προσπάθεια του Δήμου Λευκωσίας στην αναβίωση της Λεωφόρου Μακαρίου, που κάποτε έσφυζε από ζωή, κυρίως κατά τις μέρες των Χριστουγέννων που μας έρχονται. Στόχος όλων μας είναι όπως αυτός ο χώρος «ζωντανέψει» ξανά, έστω και για λίγες εβδομάδες, και γεμίσει με κόσμο, μικρούς και μεγάλους, που θα έχουν την ευκαιρία να στηρίξουν τους δημιουργούς και παράλληλα να περάσουν ευχάριστες ώρες με τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές, που έχουν ετοιμαστεί.  
Θα ήθελα να αναφερθώ επίσης στη λειτουργία ενός πρωτότυπο καταστήματος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου στον 1ο όροφο. Ένα κατάστημα που κρύβει πολιτισμό και τέχνη καθώς και εκπλήξεις για τους μικρούς επισκέπτες. Στο κατάστημα θα μπορείτε να βρείτε και να αγοράσετε σε ειδικές τιμές βιβλία και αντικείμενα από τις συλλογές του Πολιτιστικού, ενώ από το επόμενο Σάββατο 21 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή, θα γίνονται αναγνώσεις παραμυθιών για τους μικρούς επισκέπτες, κατά τις ώρες 11-12 το μεσημέρι και 3-4 το απόγευμα. Η είσοδος θα είναι φυσικά ελεύθερη.  
  
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι κάθε Σαββατοκύριακο θα λειτουργεί το Open Stage, ένας θεσμός της Τράπεζας Κύπρου που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015 στο υπαίθριο θέατρο του Πολιτιστικού. Το Open Stage έρχεται τώρα στο POP UP FESTIVAL και προσφέρει τη σκηνή και τον βασικό τεχνικό εξοπλισμό για μουσική, θέατρο και δημιουργική έκφραση προς κάθε ενδιαφερόμενο. Την αρχή κάνει σήμερα το μουσικό σχήμα Sound of Thieves, που μπορείτε να απολαύσετε μετά το τέλος της σημερινής διάσκεψης. Στην επίσημη σελίδα της Τράπεζας στο facebook και μέσω digital διαφήμισης, θα ανακοινώνουμε όλες τις συμμετοχές, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες.      
Ευχαριστώ, και καλή επιτυχία σε όλους!