Σκυροδέτηση της γέφυρας της Πλατείας Ελευθερίας - Οι εργασίες προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Σκυροδέτηση της γέφυρας της Πλατείας Ελευθερίας - Οι εργασίες προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα
Κυρ, 06 Δεκ. 2015 12:45
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο αρχιτέκτονας του έργου της Πλατείας Ελευθερίας Χρίστος Πασσάς (εκ μέρους του αρχιτεκτονικού γραφείου Zaha Hadid Architects) και ο διευθυντής της εταιρείας LOIS Builders Νικόλας Λοής, εργολάβος του έργου, σε συνάντηση τους το πρωί της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου 2015 κατά την οποία είδαν από κοντά την πρόοδο της σκυροδέτησης της Πλατείας Ελευθερίας στη συνέχεια προέβηκαν σε δηλώσεις.
 
Οι εργασίες της σκυροδέτησης βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν όπως έχουν προγραμματιστεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου 2015.
 
Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 με στόχο την αναζωογόνηση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών στο Δήμο Λευκωσίας.

Δήλωση Δημάρχου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη

Σήμερα, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, εκτελείται η πιο καθοριστική φάση υλοποίησης του Έργου Ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας.

Η σκυροδέτηση της γέφυρας της Πλατείας Ελευθερίας μας φέρνει ακόμη πιο κοντά στην ολοκλήρωση αυτού του πολύ σημαντικού και πολυαναμενόμενου έργου στο κέντρο της Πρωτεύουσας.
Ενός έργου για το οποίο εργάστηκε και εργάζεται πολύς κόσμος. Προηγούμενοι Δήμαρχοι, ο κος Ζαμπέλας και η κα Μαύρου, πολλοί λειτουργοί του Δήμου και πολλές υπηρεσίες του κράτους, ειδικά το Υπουργείο Εσωτερικών και τη ΓΔ Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, τους οποίους θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω το Αρχιτεκτονικό Γραφείο της Zaha Hadid, την εταιρεία Lois Builders και όλους τους συνεργάτες για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στο νυν Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου για τη στήριξη την οποία παρέχει.

Παρά τις περιπλοκές και προβλήματα που συναντήσαμε σ’ αυτή την πορεία, νομίζω ότι σ’ αυτή τη φάση έχουμε κάθε δικαίωμα ως Λευκωσιάτες να νιώσουμε περήφανοι και χαρούμενοι. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Το έργο υλοποιείται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Ο Δήμος επενδύει στο κέντρο της πόλης και εκτιμά ότι τα κέρδη για τη Λευκωσία από την ολοκλήρωση του Έργου θα είναι πολλαπλασιαστικά. Αυτή η επένδυση θα οδηγήσει στην αναζωογόνηση του αστικού κέντρου. Δημιουργεί θέσεις εργασίας σε μια δύσκολη περίοδο για την κατασκευαστική βιομηχανία, αλλά πιο σημαντικό δημιουργεί έναν πόλο έλξης που θα βοηθήσει στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής.

Δήλωση Αρχιτέκτονα Έργου Χρίστου Πασά, Εκ μέρους του γραφείου ΖΗΑ.

Για μας, η Ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας αποτελεί μια προσπάθεια που ξεκίνησε ως αποτέλεσμα ενός διεθνούς διαγωνισμού με σκοπό την επικαιροποίηση του αστικού ιστού της πόλης.

Σκοπός μας είναι μέσα από αυτή την αστική παρέμβαση, να αναδιοργανωθεί λειτουργικά το κέντρο της πόλης, να επικαιροποιηθεί και να δημιουργηθεί μέσα από ένα πλέγμα συνιστωσών, η Λευκωσία του 21ου αιώνα.

Δημιουργούμε μια πλατεία-πάρκο, ένα δημόσιο χώρο που αρχιτεκτονικά συνδέει το φυσικό και το τεχνητό περιβάλλον και καθοδηγείται από τις αρχές τις ανοικτοσύνης, της ελεύθερης πρόσβασης και διακίνησης για όλους και συνάμα προσφέρει ένα δυναμικό χώρο αναψυχής, με σεβασμό προς την οικολογία και τον πολιτισμό της Κύπρου, τόσο αυτόν του παρελθόντος αλλά και αυτόν του μέλλοντος.

Σήμερα, κατασκευάζεται το πρώτο σημαντικό μέρος του έργου, αυτή η αιωρούμενη πλατεία που συνδέει και ενώνει, αλλά που δεν είναι απλά γέφυρα. Αποτελεί και ένα χώρο-ορόσημο, ένα χώρο συνάθροισης και ανταλλαγής μεταξύ όλων των πολιτών της Λευκωσίας αλλά και των επισκεπτών της.

Το έργο δεν έχει τελειώσει.

Έχουμε ακόμα κάποιο δρόμο, με προκλήσεις και στους επόμενους μήνες θα δούμε αυτό το Έργο Τέχνης να ολοκληρώνεται με τα δάπεδα, σιντριβάνια, πράσινο και δέντρα και εγκαταστάσεις και να προχωρούμε με εμπιστοσύνη πλέον στις δυνάμεις μας, να μπαίνουμε στον αιώνα αυτό, με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

Εύχομαι αυτό το έργο να είναι η αρχή μιας συνολικής προσπάθειας για συνένωση όλης της περιμέτρου της εντος των Τειχών Πόλης, και η αρχή μιας νέας εποχής για την Αρχιτεκτονική στην Κύπρο και να οδηγήσει σε πολλά όμορφα αποτελέσματα.

Η σημερινή προσπάθεια είναι αποτέλεσμα της αφοσίωσης πολλών συνεργατών που σε διάφορες θέσεις, με τον τρόπο τους έχουν υποστηρίξει αυτή την αισιόδοξη προσπάθεια. Ευχαριστούμε τον Δήμο Λευκωσίας, ολόκληρη την ομάδα μελέτης, διαχείρισης και τους εργολάβους μας για τον επαγγελματισμό που επιδεικνύουν και την αφοσίωση τους στο έργο.


ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΛΑ ΛΟΗ ΓΙΑ ΜΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΔΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Σήμερα δεν είναι μέρα γιορτής, σήμερα είναι δείγμα προόδου. H ομάδα του έργου, Δήμος Λευκωσίας, Αρχιτέκτονες Zaha Hadid και Εργολάβος LOIS Builders κάνουν σημαντικά βήματα στο έργο αυτό.

 Φαίνεται ότι η πρόοδος επιτυγχάνεται όταν ένας Πελάτης τολμά και επιθυμεί, όταν ένας Αρχιτέκτονας εμπνέεται και δημιουργεί και όταν ένας Εργολάβος κτίζει και υλοποιεί. Και αυτό  συμβαίνει σήμερα.

Δούλεψε και δουλεύει πάρα πολύς κόσμος μεθοδικά και έχουμε γίνει μια ενιαία ισχυρή δύναμη.

 Με το Δημαρχείο να μας στηρίζει, με την δυνατή και εξειδικευμένη ομάδα του Αρχιτέκτονα να μας καθοδηγεί, με τους ανθρώπους της Εταιρίας μας, μηχανικούς, επιστάτες, τοπογράφους, τεχνίτες να εργάζονται πολύ σκληρά αλλα και με την πολύτιμη προσφορά των συνεργατών μας , είμαστε σήμερα πιο κοντά και πιο σταθερά στην ολοκλήρωση του Έργου.

Όπως είπα, σήμερα δε γιορτάζουμε. Αλλά η Λευκωσία αξίζει να γιορτάσει όταν το έργο συμπληρωθεί και δοθεί στους πολίτες της για να το βιώσουν και να το απολαύσουν.

Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι στη συνέχεια της εξαιρετικής σχέσης και της απόλυτης ταύτισης των προτεραιοτήτων των συντελεστών αυτού του Έργου.