Σημαντικά έργα στη Λευκωσία για ανάπτυξη της καινοτομίας και τεχνολογίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Σημαντικά έργα στη Λευκωσία για ανάπτυξη της καινοτομίας και τεχνολογίας
Παρ, 04 Δεκ. 2015 15:25
Ενημερωτική επίσκεψη στη Φανερωμένη, στο χώρο όπου στεγάζεται το Πρόγραμμα IDEA, το πρώτο στην Κύπρο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιτάχυνσης (acceleration) και επιχειρηματικής επώασης (incubation), πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.  Ο Δήμαρχος ξεναγήθηκε στους χώρους του Προγράμματος και συζήτησε με τις ομάδες που φιλοξενούνται για τις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν βιώσιμη επιχείρηση από μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα. To IDEA, το οποίο αποτελεί  πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τράπεζας Κύπρου και του Cyprus International Institute of Management (CIIM),στεγάζεται σε τριώροφο κτήριο που συνορεύει με το πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στην οδό Λυκούργου στην Φανερωμένη και φιλοξενεί 9 ομάδες νεοφυών επιχειρήσεων (startups).

O Πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής του IDEA, o Δρ Χάρης Πουαγκαρέ, Διευθυντής Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου, ενημέρωσε τον Δήμαρχο για την στρατηγική επιλογή του συγκεκριμένου κτιρίου στην καρδιά της Λευκωσίας, όπου ήδη στη γύρω  περιοχή δραστηριοποιούνται πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις . Επίσης έγινε ενημέρωση για τις παροχές που προσφέρει δωρεάν το Πρόγραμμα στις ομάδες που φιλοξενεί και  που περιλαμβάνουν εκπαίδευση, γραφειακό χώρο, τηλεφωνία και διαδίκτυο, συμβουλές από τους στρατηγικούς εταίρους του προγράμματος (Deloitte, MTN, Innovation/Leo Burnett, Δικηγορικό Λέλλου Δημητριάδη) δικτύωση και πρόσβαση στο δίκτυο των εταίρων και πάνω από όλα βοήθεια από καταξιωμένους μέντορες. Ο αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του IDEA, Δρ Θεόδωρος Παναγιώτου, Διευθυντής του Cyprus International Institute of Management (CIIM) ανάφερε ότι η όλη προσπάθεια στοχεύει να βοηθήσει την νεανική επιχειρηματικότητα αλλά και να βοηθήσει τον τομέα των νεόφυτων επιχειρήσεων στην Κύπρο να αναπτυχθεί με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας ευχαριστώντας  την Τράπεζα Κύπρου και το CIIM για την πρωτοβουλία αλλά και για  τη σωστή επιλογή της τοποθεσίας, ενημέρωσε για τα έργα που προγραμματίζει  ο Δήμος προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή την ανάπτυξη του τομέα των νεόφυτων επιχειρήσεων (startups). Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην πρόθεση του Δήμου να δημιουργήσει συνοικία δημιουργικών επιχειρήσεων σε επιλεγμένη περιοχή κοντά στο παλιό Δημαρχείο. Πρόκειται για έργο η  υποδομή του οποίου θα ανέλθει στα  15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα ο Δήμος στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγραμμάτων RISE στοχεύει να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό πρόγραμμα χορηγίας πρόσθετων 16 εκατομμυρίων ευρώ για δημιουργία κέντρου καινοτομίας με έμφαση στο virtual reality.

«Με τα πιο πάνω έργα υποδομής και άλλες παράλληλες ιδιωτικές προσπάθειες, όπως το IDEA, δημιουργείται η προυπόθεση για ανάπτυξη του παλιού πυρήνα της Λευκωσίας σε πυρήνα καινοτομίας και τεχνολογίας, ανέφερε ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας.».

Για περισσότερες πληροφορίες  για το πρόγραμμα IDEA, επισκεφθείτε το www.ideacy.net ή τηλεφωνήστε στο 22001500 ή στείλτε email στο info@ideacy.net