Παράδοση χριστουγεννιάτικων πακέτων Αγάπης σε άπορους μαθητές Δημοτικών σχολείων του Δήμου Λευκωσίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Παράδοση χριστουγεννιάτικων πακέτων Αγάπης σε άπορους μαθητές Δημοτικών σχολείων του Δήμου Λευκωσίας
Δευ, 14 Δεκ. 2015 11:25
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου παρέδωσαν τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 580 χριστουγεννιάτικα πακέτα αγάπης σε άπορους μαθητές Δημοτικών Σχολείων της δημαρχούμενης περιοχής. Τα πακέτα παραδόθηκαν στους Διευθυντές των σχολείων σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Λευκωσίας.

Στόχος των πακέτων είναι η κάλυψη των αναγκών των 580 παιδιών και των οικογενειών τους σε τρόφιμα και ψυχαγωγία με την ευκαιρία των Χριστουγέννων.

Το πακέτο αγάπης περιλαμβάνει 580 δωροεπιταγές συνολικής αξίας €23200 για προμήθεια τροφίμων και άλλων προϊόντων για το χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο τραπέζι από την Υπεραγορά «Lidl» (κατάστημα Παλλουριώτισσας). Η έκδοση των κουπονιών κατέστη δυνατή χάρη στην επιχορήγηση της δράσης από την εταιρεία ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ, την Φιλανθρωπική Εταιρεία «Αγκαλιάζω» και τις Υπεραγορές «LIDL». Επιπλέον, στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται κουπόνια γενικής εισόδου για την χριστουγεννιάτικη Παιχνιδούπολη που λειτουργεί την περίοδο των γιορτών στην Λεωφόρο Χριστουγέννων (τμήμα Λεωφόρου Μακαρίου ), προσφορά της εταιρείας Vali Amusements Ltd (Parko Paliatso). Τα παιδιά και οι γονείς τους θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν τη Χριστουγεννιάτικη παιδική παράσταση «Το δώρο της Παπλωματούς» (Θέατρο Μασκαρίνι), που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκεμβρίου 20015 και ώρα 16:00 στο Οίκημα της ΠΕΟ, προσφορά της Κλαδικής Καλλιτεχνών της ΣΗΔΗΚΕΚ - ΠΕΟ.

Ο Δήμαρχος με την ευκαιρία της εκδήλωσης ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των εταιρειών και των οργανώσεων για την γενναιόδωρή τους προσφορά, επισημαίνοντας το γεγονός ότι σύμπραξη τοπικής αυτοδιοίκησης, εθελοντών και εταιρειών που εφαρμόζουν προγράμματα ή δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, μόνο ευεργετικά για την κοινωνία αποτελέσματα προκύπτουν.

Στο τέλος, έγινε αναφορά στη συμβολή των εταιρειών αυτών σε άλλες δράσεις/προγράμματα του Δήμου, όπως την επιχορήγηση του προγράμματος κατ’ οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων που προσφέρει το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας από την Φιλανθρωπική Εταιρεία «Αγκαλιάζω», τη διάθεση τροφίμων που συλλέγονται σε ειδικό κάδο συλλογής προϊόντων εντός της Υπεραγοράς LIDL Παλλουριώτισσας, καθώς και την συμβολή του ΟΠΑΠ στην δημιουργία του Θεάτρου Πόλης στην Παλιά Λευκωσία.

Στην φωτογραφία από αριστερά είναι ο κ. Δημήτρης Πορτοκάλογλου από το Lidl Κύπρου, η κ. Άντρη Δημητρίου από την Κλαδική Καλλιτεχνών ΠΕΟ, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο κ. Γιώργος Φλώρος από το Αγκαλιάζω και η κ. Γεωργία Τσερκέζου από την εταιρεία Vali Amusement. 

Ομιλία Δημάρχου Λευκωσίας στην παράδοση χριστουγεννιάτικου πακέτου σε άπορους μαθητές Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Λευκωσίας Δημοτικό Μέγαρο, Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 10:00π.μ.

Έντιμε κ. Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης
κ. Εκπρόσωπε του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού
κ. Εκπρόσωποι της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας
Κύριοι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Λευκωσίας
Διευθυντές - Διευθύντριες Δημοτικών Σχολείων του Δήμου
Κυρίες και κύριοι, αγαπητά παιδιά

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω και φέτος στο Δήμο μας, στην εκδήλωση παράδοσης των χριστουγεννιάτικων πακέτων αγάπης προς τις άπορες οικογένειες δημοτών μας, μέσω μαθητών των δημοτικών σχολείων που λειτουργούν στα δημοτικά μας όρια. Πρόκειται για μια εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά το 2012, μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά κατά την οποία το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης προκάλεσε αλυσιδωτά οικονομικά, κοινωνικά και άλλα προβλήματα.  

Η αναστάτωση και αβεβαιότητα που ξέσπασε, είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πολλοί συνάνθρωποι μας να βρεθούν σε δεινή οικονομική θέση, άλλοι να περιέλθουν στην δύσκολη κατάσταση της ανεργίας, και πολλές οικογένειες από τη μια μέρα στην άλλη να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες και υποχρεώσεις. Αφουγκραζόμενοι τις κοινωνικές ανάγκες της δεδομένης στιγμής, σε συνεργασία με συγκεκριμένη υπεραγορά  κινητοποιηθήκαμε, λαμβάνοντας απόφαση να μην πραγματοποιηθούν καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις, και αντ’ αυτού τα ποσά που θα διατίθεντο να δοθούν για κάλυψη μέρους των αναγκών των 320 τότε άπορων οικογενειών σε προϊόντα και τρόφιμα για το οικογενειακό γιορτινό τραπέζι.

Τις επόμενες χρονιές βιώσαμε ανάμεικτα συναισθήματα. Λύπη για το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός οικογενειών δημοτών μας εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες (φτάνοντας το 2014 τις 600) όμως ταυτόχρονα και χαρά γιατί αφενός ο αριθμός των οικογενειών άρχισε να μειώνεται σταδιακά και αφετέρου η εκδήλωση αυτή μετεξελίχθηκε σε θεσμό, ο οποίος αναβαθμίστηκε και πραγματοποιείται φέτος για 4η χρονιά χάρη στην πολύτιμη συνεισφορά των εταιρειών που είτε για μία ή για περισσότερες χρονιές επιχορήγησαν ή διέθεσαν προϊόντα / υπηρεσίες που  περιλήφθηκαν στα πακέτα αγάπης. Ομολογουμένως χωρίς τη συνεργασία και τη στήριξη τους η παροχή χριστουγεννιάτικων πακέτων δεν θα ήταν δυνατή. 

Φέτος είμαστε ιδιαίτερα ευτυχής γιατί είχαμε την τιμή να έχουμε στο πλευρό μας τρεις εταιρείες με αυξημένο το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμά μας να συνεισφέρουν για την κάλυψη του κονδυλίου των €23200 που απαιτείτο για την έκδοση 580 κουπονιών των €40, τα οποία οι δικαιούχοι μπορούν χρησιμοποιήσουν για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο  οικογενειακό τραπέζι. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εταιρείες ΟΠΑΠ Κύπρου, LIDL Κύπρου και την φιλανθρωπική εταιρεία «Αγκαλιάζω», οι οποίες επιχορήγησαν τη δράση με χρηματική εισφορά €12000, €5800 και €5400 αντίστοιχα.

Επιτρέψτε μου, με την ευκαιρία να αναφερθώ στο ότι η συνεργασία μας με τις εταιρείες αυτές δεν περιορίζεται μόνο στην δράση των πακέτων αγάπης. Η εταιρεία ΟΠΑΠ Κύπρου, έχει επίσης επιχορηγήσει τη δημιουργία του Θεάτρου Πόλης που δημιουργήθηκε στην Παλιά Λευκωσία. Επιπλέον, το «Αγκαλιάζω», πέραν από την ολόχρονη κάλυψη αναγκών απόρων οικογενειών σε τρόφιμα,  αποφάσισε επιπλέον να επιχορηγήσει με το ποσό €6600 τη συνέχιση του προγράμματος κατ’οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων που προσφέρει το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας. Συνεργασία όμως υπάρχει και με την εταιρεία LIDL, η οποία διατηρεί εντός του υποκαταστήματος Παλλουριώτισσας ειδικό κάδο συλλογής προϊόντων, τα οποία διατίθενται για τις ανάγκες σίτισης των ηλικιωμένων και των παιδιών του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας. Η σύμπραξη αυτή αποτελεί απόδειξη ότι όταν η τοπική αυτοδιοίκηση, οι εθελοντές  και οι εταιρείες που εφαρμόζουν προγράμματα ή δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ενώσουν τις δυνάμεις τους, μόνο ευεργετικά για την κοινωνία αποτελέσματα προκύπτουν. 

Φέτος τα χριστουγεννιάτικα πακέτα αγάπης, πέραν από τις 580 δωροεπιταγές των €40, τις οποίες οι δικαιούχοι μπορούν να εξαργυρώσουν στο υποκατάστημα της Υπεραγοράς «LIDL» στην Παλλουριώτισσα μέχρι το τέλος του χρόνου, περιλαμβάνουν και δύο αξιόλογες επιλογές ψυχαγωγίας για τα παιδιά. Η εταιρεία Vali Amusements Ltd, η οποία λειτουργεί φέτος Παιχνιδούπολη στην Λεωφόρο Χριστουγέννων (τμήμα Λεωφόρου Μακαρίου) είχε την καλοσύνη να προσφέρει και φέτος 700 κουπόνια γενικής εισόδου για τους άπορους μαθητές και τα παιδιά των παιδικών λεσχών του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας.

Επίσης, η Κλαδική Καλλιτεχνών θεάτρου της ΣΗΔΗΚΕΚ - ΠΕΟ αποφάσισε να διαθέσει  για τον ίδιο σκοπό πέραν των 600 δωρεάν εισιτηρίων-προσκλήσεων για τη Χριστουγεννιάτικη παιδική παράσταση με τίτλο «Το δώρο της Παπλωματούς»  (Θέατρο Μασκαρίνι), που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκεμβρίου η ώρα 16:00 στο Οίκημα της ΠΕΟ.      
Η σημερινή εκδήλωση έχει πολλαπλά μηνύματα. Αφενός, αποτελεί απόδειξη ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και οι κοινωνικοί φορείς έχουν ανάγκη την ιδιωτική και εθελοντική πρωτοβουλία και στήριξη, για να συνεχίσουν να εφαρμόζουν κοινωνική πολιτική και πρόνοια. Αφετέρου, αποδεικνύεται έμπρακτα παρά ότι παρά την κρίση αξιών που χαρακτηρίζει την εποχή μας, εξακολουθεί να υπάρχει ευαισθητοποίηση και ανθρωπιά, ειδικά αυτές τις γιορτινές μέρες, απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, και ειδικότερα τα παιδιά.

Μακάρι με τα πακέτα που επιδίδουμε σήμερα να μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των οικογενειών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όμως ένα τέτοιο εγχείρημα ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητές μας. Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης θα θέλαμε ως Δήμος να ευχαριστούμε θερμά όλους εσάς για την γενναιόδωρή σας προσφορά, μέσα από την οποία στηρίζονται έμπρακτα οι δημότες μας που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Ευχαριστίες όμως οφείλω και στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για τη βοήθειά του για την παροχή των αριθμητικών στοιχείων των μαθητών, τους Διευθυντές και Διευθύντριες των σχολείων για τη συμπλήρωση και διανομή των πακέτων στους δικαιούχους, και τέλος, όλους εσάς που παρευρίσκεστε σήμερα εδώ, στηρίζοντας το σκοπό της όλης προσπάθειας. 

Με την ευκαιρία να ευχηθώ σε όλους σας Καλά Χριστούγεννα.

Σας ευχαριστώ.

Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμαρχος Λευκωσίας