Coco - Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Coco - Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης
Δευ, 21 Δεκ. 2015 11:45
Η νέα πτέρυγα της Λεβεντείου Πινακοθήκης, το Coco_Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, ανοίγει τις πόρτες της στις 9 Ιανουαρίου 2016.

Σκοπός της δημιουργίας αυτής της νέας πτέρυγας είναι να λειτουργήσει ως δημιουργικό και εκπαιδευτικό κέντρο, το οποίο δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες – αντικατοπτρίζοντας τη σημασία του εκπαιδευτικού ρόλου των μουσείων να προσεγγίζουν μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις το ευρύ κοινό.

Το ζητούμενο, λοιπόν, ήταν η εξεύρεση και η καθιέρωση μιας ονομασίας του συγκεκριμένου χώρου που να συνάδει με το πνεύμα αυτό και να απευθύνεται ταυτόχρονα και σε μικρούς και σε μεγάλους. Σε τούτη την αναζήτηση, αφετηρία υπήρξε ένα μοναδικό έργο τέχνης της Συλλογής του Παρισιού, του σπουδαίου Γάλλου Ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Pierre-Auguste Renoir με τίτλο La Collerette (Claude Renoir) / Η Κολαρίνα (Πορτραίτο του Claude Renoir). Σε αυτό το εξαιρετικό πορτραίτο, ο πατέρας Renoir ζωγραφίζει τον μικρό του γιο Claude ή Coco Renoir. Στο έργο απεικονίζεται η ιδέα της δημιουργίας, η οποία αποτυπώνεται μέσα από χρώματα· παράλληλα, αποδίδονται αισθήματα και συναισθήματα, ενώ αναδεικνύονται οι σχέσεις ανάμεσα στον καλλιτέχνη και στην οικογένειά του, αλλά και εκείνες μεταξύ της τέχνης και της καθημερινότητας.

Το Coco_Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης αποτελείται από δύο πολυχώρους. Το Εργαστήρι Renoir θα προσφέρει εργαστήρια τέχνης, εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικά εργαστήρια και πολλές άλλες δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες. Η Αίθουσα Claude Monet θα φιλοξενεί προσωρινές εκθέσεις, διαλέξεις, προβολές και πλείστες άλλες εκδηλώσεις.

Σταθερός προσανατολισμός της Λεβεντείου Πινακοθήκης είναι η διοργάνωση προσωρινών εκθέσεων με έναν ξεχωριστό εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Οι εκθέσεις θα συνδυάζονται και θα πλαισιώνονται από ποικίλες εκδηλώσεις και εργαστήρια, που θα καταλήγουν στο Εργαστήρι Renoir.

Αίθουσα Claude Monet - Η πρώτη έκθεση «Δημιουργικά Πιάτα»

Η πρώτη έκθεση «Δημιουργικά Πιάτα» διοργανώνεται με τη συνεργασία της Ομάδας Στήριξης του Συνδέσμου Ευημερίας Ατόμων με Noητική Αναπηρία. Εκατό και πλέον προσωπικότητες από την Κύπρο έχουν δημιουργήσει το δικό τους έργο τέχνης διακοσμώντας κεραμικά πιάτα, τα οποία θα διατεθούν σε σιωπηρή δημοπρασία κατά τη διάρκεια της έκθεσης με στόχο την ενίσχυση του ταμείου του Συνδέσμου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Πρώτη Κυρία, ο Πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, ο Βάσος Λυσσαρίδης, αλλά και ο Ανδρέας Λαδόμματος, η Κυριακή Κώστα μαζί με την Ανδρούλλα Βασιλείου και άλλους εκατό συμπολίτες μας ετοίμασαν τα πιάτα τους και σας περιμένουν να τα θαυμάσετε και να ενισχύσετε «Μιχάλης» Πρότυπο Κέντρο για Άτομα με Εγκεφαλική Σπαστική Παράλυση

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 9 έως τις 25 Ιανουαρίου 2016.

Το Coco_Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης θα εγκαινιάσει την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου στις 19:30 ο Δήμαρχος Λευκωσίας, κύριος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, παρουσία του Προέδρου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.

Μόνιμος Χορηγός Επικοινωνίας του Coco_Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης είναι η εφημερίδα Η Καθημερινή.