Ενημέρωση και εκπαίδευση Εκπροσώπων των Λιβυκών Τοπικών Αρχών στη Λευκωσία

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Ενημέρωση και εκπαίδευση Εκπροσώπων των Λιβυκών Τοπικών Αρχών στη Λευκωσία
Τρι, 13 Σεπ. 2016 14:15
Ενημέρωση Εκπροσώπων των Λιβυκών Τοπικών Αρχών στη Λευκωσία μετά την απόφαση της 7ης Συνόδου της Ολομέλειας της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης (ARLEM)

Πραγματοποιείται στη Λευκωσία από τις 19 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2016 σειρά ενημερωτικών συναντήσεων εκπροσώπων των Λιβυκών Τοπικών Αρχών. Οι συναντήσεις αυτές υλοποιούνται μετά την απόφαση για τη δημιουργία της «Nicosia Platform” (Πλατφόρμα Λευκωσία) που σκοπό έχει την προσφορά τεχνογνωσίας από Δήμους και Περιφέρειες της ΕΕ στους νεοσύστατους Δήμους της Λιβύης και την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ τους. Η απόφαση αυτή λήφθηκε στη Λευκωσία κατά την 7η Σύνοδο της Ολομέλειας της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης (ARLEM) που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2016 στην Κύπρο, με κύρια θέματα συζήτησης την Ευρωμεσογειακή Γειτονία, την Απασχόληση και Εδαφική Ανάπτυξη και τη Μετανάστευση. Στις συναντήσεις και την εκπαίδευση λαμβάνουν μέρος αιρετοί και ανώτερα στελέχη από την Λιβύη, στους οποίους θα παρουσιαστούν θέματα και καλές πρακτικές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Γενάρη του 2016 στη Λευκωσία αντιπροσωπεία Λίβυων Δημάρχων, η οποία παρευρέθηκε μετά από πρόσκληση της ARLEM για πρώτη φορά στη Σύνοδο ως παρατηρητές, κατέθεσαν το έντονο ενδιαφέρον τους για να ενημερωθούν για θέματα διαχείρισης των τοπικών θεμάτων. Στη σύνοδο συμφωνήθηκε μεταξύ των μερών η δημιουργία πλατφόρμας μέσω της οποίας τοπικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να συντονίσουν, να οργανώσουν και να διοχετεύσουν την τεχνογνωσία τους προς τις Λιβυκές Τοπικές Αρχές και ανακοινώθηκε η συνεργασία μεταξύ Λευκωσίας και των τοπικών αρχών της Λιβύης. 

Η Λευκωσία ενεργώντας ως γέφυρα μεταξύ των τριών ηπείρων, εφαρμόζει σε τοπικό επίπεδο και προωθεί τις Ευρωπαϊκές αξίες της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, την ισότητα, την ελεύθερη αγορά, την αλληλεγγύη και την κοινωνική ένταξη.       

Επομένως για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής στήριξης προς τις Λιβυκές Τοπικές Αρχές, η Λευκωσία θα φιλοξενήσει αριθμό τοπικών αρχόντων και μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης της Λιβύης για σκοπούς εκπαίδευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί τέσσερα εβδομαδιαία εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία θα παρακολουθήσουν 14 περίπου συμμετέχοντες σε κάθε πρόγραμμα από την Λιβύη, ξεκινώντας από τις 19 Σεπτεμβρίου 2016. Οι τέσσερεις θεματικές ενότητες - προγράμματα είναι τα ακόλουθα:

1. Μετατροπή των ιστορικών χώρων σε ελκυστικούς και παραγωγικούς πόρους
2. Μηχανισμοί για τα Δημοτικά Συμβούλια να ασκούν διοικητικό έλεγχο και αξιολόγηση της λειτουργίας του Δήμου
3. Θέματα Υγειονομικής Υπηρεσίας και Καθαριότητας
4. Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού

Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και στελέχη μέλη των Τοπικών Αρχών της Λιβύης έχουν επισκεφθεί και άλλες πόλεις της Ευρώπης μέσα στο πλαίσιο αυτό.