Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας – Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας – Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2016
Πεμ, 15 Σεπ. 2016 11:00
Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας πιστεύοντας ακράδαντα στη «Δια Μουσείου Μάθηση» με όλη την ευρύτητα της, σχεδίασε πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων με εκθέσεις, διαλέξεις, ξεναγήσεις,  εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις, για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2016.  Στόχος του Μουσείου είναι να μυήσει τους επισκέπτες του στην «Δια Μουσείου Μάθηση» ώστε  να αποτελέσει αναπόσπαστό μέρος της ζωής και της καθημερινότητας τους.
 
Το πρόγραμμα του Λεβέντειου Μουσείου διαρθρώνεται  σε τρία μέρη, τα οποία και αντιστοιχούν σε τρείς κατηγορίες εκδηλώσεων.
 
Το πρώτο μέρος παρουσιάζει το γενικό πρόγραμμα του Μουσείου με το οποίο ανακοινώνονται οι νέες προγραμματιζόμενες εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις γενικού ενδιαφέροντος  για το υπόλοιπο 2016. Σ’αυτό το μέρος του προγράμματος ιδιαίτερο ενδιαφέρον  παρουσιάζει η φετινή ετήσια διάλεξη εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη  με θέμα τον ιδιωτικό βίο της  Ρωμαϊκής Ανατολής μέσα από ψηφιδωτές απεικονίσεις.
Το κοινό επίσης καλείται να κάνει “Save the date” για τις 30 Νοεμβρίου 2016, ημερομηνία την οποία θα πραγματοποιηθούν  τα εγκαίνια της  πολυ-αναμενόμενης έκθεσης «Νύφες στο Λεβέντειο: παράδοσή και μόδα από την Ελλάδα και την Κύπρο». Η έκθεση θα παρουσιάσει νυφικά φορέματα από τον Ελλαδικό και Κυπριακό χώρο μέχρι το 1974. 
Επιπλέον, για το Δεκέμβριο του 2016 το Μουσείο αναγγέλλει  έκθεση –έκπληξη με σπάνιες κούκλες από τη συλλογή της Αλέκας Οικονόμου-Δημητριάδου  που θα μας μεταφέρουν στη γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων.
 
Το δεύτερο μέρος παρουσιάζει ειδικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται μέσα στο πλαίσιο της τρέχουσας  περιοδικής έκθεσης του Μουσείου «Της παράδοσης το νήμα: δαντέλες και δαντελωτά κεντήματα της Κύπρου». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει  προβολή ντοκιμαντέρ, διαλέξεις και ειδικές ξεναγήσεις. Το ντοκιμαντέρ «Το Λευκαρίτικο Κέντημα: πριν χαθούν οι μνήμες του Πασχάλη Παπαπέτρου, με επιστημονική σύμβουλο την ερευνήτρια Τζούλια Αστραίου-Χριστοφόρου και η διάλεξη της ερευνήτριας Αντρούλας Χατζηγιασεμή « Λευκαρίτικο κέντημα: τέχνη και παράδοση», προτίθενται να ξεδιπλώσουν σε βάθος το νήμα της παράδοσης για το πολυσύνθετο δαντελωτό κέντημα του τόπου μας. Επιπλέον, η διάλεξη  «Από το ξεφτιστό κέντημα στη δαντέλα: οι μεταφορτώσεις μιας τεχνικής» που θα δοθεί από την Ξένια Πολίτου, Επιμελήτρια Συλλογής Νεοελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη, εξετάζει τις διαφορετικές παραλλαγές των «ξεφτιστών» κεντημάτων του ελλαδικού χώρου.
 
Το τρίτο μέρος έχει τίτλο «Μάθηση, Δημιουργία και Παιχνίδι – Οκτώβριος 2016 Μήνας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων». Πρόκειται για ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εργαστήρια κεντητικής τέχνης, κεραμικής τέχνης, φωτογραφίας και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα αφιερωμένα σε οικογένειες με παιδιά αλλά και σε σχολικές ομάδες. Ο Οκτώβριος, ως μήνας εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Λεβέντειο Μουσείο έχει γίνει  θεσμός μετά την περσινή επιτυχία. Φέτος το πρόγραμμα έχει εμπλουτιστεί με εργαστήρια φωτογραφίας, πηλού και κεντητικής.  Η έναρξη του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου 2016, 10:30, με το νέο ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά «Η Λήδρα, ο Λέδρος και ο θαυμαστός κόσμος των δαντελωτών κεντημάτων».
 
Όλες οι εκδηλώσεις και προγράμματα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας προσφέρονται δωρεάν μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτιστικής και εκπαιδευτικής του προσφοράς. Σχετικά με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με το προσωπικό του Μουσείου τηλεφωνικώς στο 22661475 ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή να επισκεφτεί τη σελίδα του Μουσείου στο Facebook: Leventis.Museum ή την ιστοσελίδα leventismuseum.org.cy. ή την ιστοσελίδα του Δήμου Λευκωσίας.
 
Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος και του περιορισμένου αριθμού θέσεων το κοινό καλείται να δηλώσει έγκαιρα τη συμμετοχή στο τηλ.:+357 22661474 ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@leventismuseum.org.cy
 
(Click the icon to open the file)
(Click the icon to open the file)
(Click the icon to open the file)
Άλλες Ανακοινώσεις