Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2016
Τετ, 28 Σεπ. 2016 10:20
Κάθε χρόνο 17 εκατομμύρια παγκόσμια και 2.000 συνάνθρωποι μας στην Κύπρο πεθαίνουν από καρδιά

Στην Κύπρο, 39.000 καρδιοπαθείς νοσηλεύονται ετησίως στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ από τις καρδιαγγειακές παθήσεις χάνουν τη ζωή τους παγκύπρια 2.000 συνάνθρωποι μας. Τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου ανα την υφήλιο, με περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα εκτοξευτεί στα 23 εκατομμύρια μέχρι το 2030, προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Γιώργος Γεωργίου.

Μιλώντας στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς που φέτος στέλνει το μήνυμα «Δώσε Δύναμη στη Ζωή σου!», ο Δρ. Γεωργίου υπογράμμισε ότι στόχος της Εκστρατείας Διαφώτισης που διοργανώνει η Καρδιολογική Εταιρεία σε όλες τις πόλεις της Κύπρου την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα για τις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη.

Ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, παραθέτοντας διεθνή στοιχεία ανέφερε ότι:
• Περίπου το 30% των θανάτων παγκοσμίως οφείλονται ή σχετίζονται άμεσα με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
• Στην Ευρώπη, τα καρδιαγγειακά επεισόδια ευθύνονται για το 42% του συνόλου των θανάτων. Σε απόλυτο αριθμό, οι θάνατοι στην Ευρώπη ξεπερνούν τα 4.5 εκατομμύρια  ετησίως.
• Κάθε 4 δευτερόλεπτα σημειώνεται μια καρδιακή προσβολή ανα το παγκόσμιο, ενώ κάθε 5 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο.
• Στην Κύπρο, μόνο στα δημόσια νοσοκομεία νοσηλεύονται ετησίως περίπου 39.000 ασθενείς, ενώ από τις καρδιαγγειακές παθήσεις χάνουν τη ζωή τους παγκύπρια 2.000 συνάνθρωποι μας.
• Τελευταίες επιδημιολογικές μελέτες στην Κύπρο κατέδειξαν ότι το 27.8% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι και το 36.1% υπέρβαροι, ενώ όσον αφορά στα παιδιά κάτω των 16 ετών, το 8.1% είναι παχύσαρκα και το 20.1% υπέρβαρα.

Ο Υπουργός Υγείας Δρ. Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος έχει θέσει υπό την αιγίδα του τις εκδηλώσεις της Εκστρατείας Διαφώτισης, σημείωσε ότι το 40% των θανάτων παγκοσμίως οφείλεται στα νοσήματα της καρδιάς, προσθέτοντας ότι θεωρεί σημαντικό έργο και αποστολή, την ενημέρωση των πολιτών για τις καρδιοπάθειες γενικότερα, αλλά και για την πρόληψή τους ειδικότερα. Ο Δρ. Παμπορίδης ανέφερε ότι η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της χοληστερόλης, ο έλεγχος της υπέρτασης και του επιπέδου του σακχάρου, καθώς και η υιοθέτηση της άσκησης στο καθημερινό μας πρόγραμμα είναι δεδομένα που έχει τεκμηριώσει η σύγχρονη καρδιολογία ως θεμέλια για μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας από τη στεφανιαία νόσο, που είναι η πρώτη αιτία θανάτου και η συχνότερη νόσος της καρδιάς που αντιμετωπίζουμε. Ο Υπουργός Υγείας τόνισε, ότι η καρδιολογία έχει κάνει άλματα στην Κύπρο τις τελευταίες δεκαετίες, σ’ ότι αφορά τόσο την πρωτογενή όσο και τη δευτερογενή πρόληψη των καρδιοπαθειών. Το Υπουργείο Υγείας πρόσθεσε, επικροτεί και στηρίζει τη διοργάνωση εκδηλώσεων διαφώτισης, οι οποίες συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση των αναγκών του πληθυσμού, στην επίτευξη υψηλότερου επιπέδου διαβίωσης και αναμφισβήτητα αποτελούν μια αναγκαιότητα, ενώ παράλληλα κάλεσε το κοινό να αγκαλιάσει τις εκδηλώσεις.

O πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την εκπόνηση στρατηγικών στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης, η οποία θα στοχεύει στην ενημέρωση του πληθυσμού όλων των ηλικιών σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο Δρ. Αγαθαγγέλου τόνισε ότι βασική αιτία της ραγδαίας αύξησης των καρδιοπαθειών θεωρείται η μεταβολή του τρόπου ζωής στη σύγχρονη κοινωνία με σημαντικότερο παράγοντα το κάπνισμα, την υπέρταση, τη χοληστερόλη, την παχυσαρκία, το διαβήτη και την έλλειψη άσκησης. Μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, αν επιλέξουμε ένα υγιεινό τρόπο ζωής.

Η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Λουκαϊδου υπογράμμισε ότι η πρόληψη των καρδιοπαθειών μπορεί να επιτευχθεί μέσω παρεμβάσεων από όλους τους φορείς και με βασικούς άξονες την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, τη μείωση του καπνίσματος, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας της υπέρτασης και του καθημερινού στρες. Έχει αποδειχθεί ανέφερε η κα Λουκαϊδου, ότι οι Εκστρατείες Διαφώτισης και η συστηματική ενημέρωση αφυπνίζουν το κοινό και γι’ αυτό ο Δήμος Λευκωσίας όπως κάθε χρόνο βρίσκεται στο πλευρό της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε και να προσφέρουμε στο υψηλό έργο που επιτελεί.

Ο κ Νίκος Χρηστίδης Διευθυντής Πωλήσεων της Medochemie, η οποία είναι χορηγός των εκδηλώσεων της Εκστρατείας Διαφώτισης και φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια από την ίδρυση της τόνισε ότι η εταιρεία δεν θεραπεύει μόνο 300 εκατομμύρια ασθενείς κάθε χρόνο παγκόσμια, αλλά πρεσβεύει και αναδεικνύει τις Κυπριακές αξίες και τις ενώνουν με αυτές της οικουμένης. Όλες οι δράσεις της Medochemie πρόσθεσε ο κ. Χρηστίδης, που αφορούν στην Εταιρική και Κοινωνική Ευθύνη καθορίζονται από το διαρκές ενδιαφέρον μας για την Κυπριακή κοινωνία και τους πολίτες, ιδιαιτέρως για τις ασθενέστερες ομάδες πληθυσμού. Υποστηρίζουμε σημείωσε, έμπρακτα το ενδιαφέρον και τις ακούραστες προσπάθειες των ιατρών της Κύπρου, οι οποίες στοχεύουν στην υγεία και στην ανακούφιση των πολιτών.

Στο πλαίσιο της Εκστρατείας Διαφώτισης, το κοινό θα υποβάλλεται σε δωρεάν μέτρηση της πίεσης και θα ενημερώνεται από καρδιολόγους για τα μέτρα πρόληψης των καρδιοπαθειών τα οποία συνοψίζονται στα ακόλουθα:
• Περιορισμός τροφών με υψηλή  περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι
• Κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών
• Διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και περιορισμός της πρόσληψης αλατιού, ούτως ώστε να επέλθει μείωση της αρτηριακής πίεσης
• Άμεση διακοπή του ενεργητικού και αποφυγή του παθητικού καπνίσματος, καθώς και απαίτηση εφαρμογής της νομοθεσίας για την απαγόρευση του σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο
• Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, του οποίου η κατάχρηση αυξάνει την αρτηριακή πίεση και το σωματικό βάρος
• Καθημερινή άσκηση
Οι εκδηλώσεις διαφώτισης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου από τις 17:00 έως τις 19:00 και οι χώροι διεξαγωγής της Εκστρατείας είναι:
• Λευκωσία: The Mall of Cyprus
• Λεμεσός: My Mall
• Πάφος: Kings Avenue Mall
• Λάρνακα: Πλατεία Ερμού

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Γιώργου Παμπορίδη
Συνέντευξη Τύπου - Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2016
Δημαρχείο Λευκωσίας, Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 12μ.


Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου, που διοργανώνει η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου για τη φετινή ημέρα καρδίας.

Η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, από την ίδρυσή της το 1977, προάγει τις αρχές της Ιατρικής Επιστήμης με πληθώρα επιστημονικών εκδηλώσεων προς τα μέλη της και ενημερωτικών εκδηλώσεων προς το κοινό.

Γνωρίζοντας ότι το 40% των θανάτων παγκοσμίως οφείλεται στα νοσήματα της καρδίας, θεωρώ σημαντικό έργο και αποστολή, την ενημέρωση των πολιτών για τις καρδιοπάθειες γενικότερα αλλά και για την πρόληψή τους ειδικότερα.

Η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της χοληστερόλης, ο έλεγχος της υπέρτασης και του επιπέδου του σακχάρου καθώς και η υιοθέτηση της άσκησης στο καθημερινό μας πρόγραμμα είναι δεδομένα που έχει τεκμηριώσει η σύγχρονη καρδιολογία ως θεμέλια για μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας από την στεφανιαία νόσο που είναι η πρώτη αιτία θανάτου, και η συχνότερη νόσος της καρδίας που αντιμετωπίζουμε.

Η καρδιολογία έχει κάνει άλματα στην Κύπρο τις τελευταίες δεκαετίες, σ’ ότι αφορά τόσο την πρωτογενή όσο και τη δευτερογενή πρόληψη των καρδιοπαθειών.

Περιθώρια βελτίωσης πάντα υπάρχουν και θα ήθελα να διαβεβαιώσω την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, το πολύτιμο έργο της οποίας αναγνωρίζει το Υπουργείο, ότι θα είμαστε δίπλα της και θα βλέπουμε θετικότατα οποιεσδήποτε επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις για να τροχοδρομήσουμε την εφαρμογή πολιτικών που θα μειώσουν τα καρδιακά και καρδιαγγειακά συμβάντα στη χώρα μας, αναδεύοντας ταυτόχρονα τον ρόλο της πρόληψης για μια υγιή καρδιά.

Το Υπουργείο Υγείας επικροτεί και στηρίζει τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, οι οποίες συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση των αναγκών του πληθυσμού, στην επίτευξη υψηλότερου επίπεδου διαβίωσης και αναμφισβήτητα αποτελούν μια αναγκαιότητα. Από πολύ νωρίς έχει αντιληφθεί τη σημασία της  πρόληψης  και έχει συμπεριλάβει στον στρατηγικό σχεδιασμό του Προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής και Διαφώτισης.

Θα ήθελα κλείνοντας να καλέσω τον κόσμο να αγκαλιάσει τις εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν και να συμμετάσχει σ’ αυτές.  Στόχος είναι η ενημέρωση και η αλλαγή της στάσης όλων μας απέναντι στο σύγχρονο τρόπο ζωής που μας αυξάνει την πιθανότητα δομικών και λειτουργικών καρδιοπαθειών.

Ας ακούσουμε λοιπόν με προσοχή τις οδηγίες και επισημάνσεις των Ειδικών Καρδιολόγων και της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου για να μπορέσουμε να ζήσουμε περισσότερα χρόνια με ποιότητα στη ζωή μας.

Τέλος εκφράσω τις ευχαριστίες μου τόσο στην Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου όσο και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της διαφωτιστικής αυτής εκστρατείας με την ευχή η στόχοι τους να υλοποιηθούν.

Σας ευχαριστώ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ 2016
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016, 12:00, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ


Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την έναρξη των εκδηλώσεων της Εκστρατείας Διαφώτισης που πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, που φέτος στοχεύει στη διάδοση του μηνύματος «Δώσε Δύναμη στη Ζωή σου!»

Σκοπός της Εκστρατείας Διαφώτισης της Καρδιολογικής Εταιρείας, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου παγκόσμια.

Η πρόληψη των καρδιοπαθειών μπορεί να επιτευχθεί μέσω παρεμβάσεων από όλους τους φορείς και με βασικούς άξονες την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, τη μείωση του καπνίσματος, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας της υπέρτασης και του καθημερινού στρες. Υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορούμε να βοηθήσουμε στην βελτίωση της καρδιακής μας υγείας.

Σίγουρα οι σημερινές σύγχρονες συνθήκες ζωής, όπου κυριαρχούν η καθιστική ζωή, το άγχος και το πρόχειρο φαγητό, απειλούν την καρδιά μας, αλλά και την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. 

Έχει αποδειχθεί ότι οι Εκστρατείες Διαφώτισης και η συστηματική ενημέρωση αφυπνίζουν το κοινό. Θα πρέπει όμως να στρέψουμε την προσοχή μας κυρίως στα παιδία, καθώς η αγωγή υγείας πρέπει να ξεκινά από πολύ νωρίς. 

Ο Δήμος Λευκωσίας, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος βρίσκεται στο πλευρό της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε και να προσφέρουμε στο υψηλό έργο που επιτελεί.

Συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν και θα εργαστούν για την Εκστρατεία Διαφώτισης και εύχομαι καλή συνέχεια στην προσπάθειά σας.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ MEDOCHEMIE ΝΙΚΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ 2016
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016, 12:00, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ


Έντιμε Υπουργέ Υγείας
Αξιότιμη Αντιδήμαρχε Λευκωσίας
Αξιότιμοι πρόεδροι του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και της Κυπριακής Καρδιολογικής Εταιρείας
Κυρίες και κύριοι

Εφέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ίδρυση της Medochemie. Τότε που ο εμπνευστής και ιδρυτής της Δρ. Ανδρέας Πίττας έθεσε τα κριτήρια τα οποία διαμόρφωσαν τη βασική φιλοσοφία της εταιρείας μας: σοβαρή και υπεύθυνη αφοσίωση για ποιοτική και οικονομικά προσιτή φαρμακευτική αγωγή προς τους ασθενείς .

Τα προϊόντα της Medochemie δεν θεραπεύουν μόνο 300 εκατομμύρια ασθενείς κάθε χρόνο παγκόσμια, αλλά πρεσβεύουν και αναδεικνύουν τις Κυπριακές αξίες και τις ενώνουν με αυτές της οικουμένης.

Όλες οι δράσεις που αφορούν στην Εταιρική και Κοινωνική μας Ευθύνη καθορίζονται από την ιδιαίτερη σχέση μας με την Κύπρο και το διαρκές ενδιαφέρον για την Κυπριακή κοινωνία και τους πολίτες, ιδιαιτέρως για τις ασθενέστερες ομάδες πληθυσμού.

Υποστηρίζουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον και τις ακούραστες προσπάθειες των ιατρών του τόπου μας οι οποίες στοχεύουν στην υγεία και στην ανακούφιση των πολιτών. Για αυτό χαιρετίζουμε και συμμετέχουμε στην εκστρατεία διαφώτισης που γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να διαθέσουν λίγα λεπτά από το χρόνο τους και να ωφεληθούν από αυτή την ενημέρωση.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλες τις δράσεις και ενέργειες της Κυπριακής Καρδιολογικής Εταιρείας για την επίτευξη αυτού του ευγενικού και ωφέλιμου στόχου.

Νίκος Χρηστίδης
Δ/ντής Πωλήσεων Κύπρου

Ομιλία Δρος Γιώργου Μ. Γεωργίου Προέδρου Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου
Συνέντευξη Τύπου - Εβδομάδα Καρδιάς 2016
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016, 12:00μ. Δημοτικό Μέγαρο


Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 29 Σεπτεμβρίου 2016
Εκστρατεία Διαφώτισης με μήνυμα: «Δώσε Δύναμη στη Ζωή σου!»

‘Καρδίην μη εσθίειν’ - Μην ‘τρώς’ την καρδιά σου.

Αυτό ακριβώς διδαχτήκαμε από το σπουδαίο Έλληνα φιλόσοφο και τον κατεξοχήν θεμελιωτή της επιστήμης των μαθηματικών, τον Πυθαγόρα το Σάμιο.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη, από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς , με τη στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα για τις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

Ως γνωστόν, τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την κυριότερη αιτία  θανάτου ανά την υφήλιο, με περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα εκτοξευτεί στα 23 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία:

• Περίπου το 30% των θανάτων παγκοσμίως οφείλονται ή σχετίζονται άμεσα με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
• Στην Ευρώπη, τα καρδιαγγειακά επεισόδια ευθύνονται για το 42% του συνόλου των θανάτων.  Σε απόλυτο αριθμό, οι θάνατοι στην Ευρώπη ξεπερνούν τα 4.5 εκατομμύρια  ετησίως.
• Κάθε 4 δευτερόλεπτα σημειώνεται μια καρδιακή προσβολή ανα το παγκόσμιο, ενώ κάθε 5 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο.
• Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τον ετήσιο σφαιρικό προϋπολογισμό του τομέα της Υγείας ξοδεύονται περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια στερλίνες για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
• Στην Κύπρο, μόνο στα δημόσια νοσοκομεία νοσηλεύονται ετησίως περίπου 39000 ασθενείς, ενώ από τις καρδιαγγειακές παθήσεις χάνουν τη ζωή τους παγκύπρια 2000 συνάνθρωποι μας.
• Τελευταίες επιδημιολογικές μελέτες στην Κύπρο κατέδειξαν ότι το 27.8% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι και το 36.1% υπέρβαροι, ενώ όσο αφορά στα παιδιά κάτω των 16 ετών, 8.1% είναι παχύσαρκα και 20.1% υπέρβαρα.

Η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, διοργανώνει Εκστρατεία Διαφώτισης, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργού Υγείας Δρος Γιώργου Παμπορίδη και υλοποιεί μια σειρά από δράσεις με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, στέλνοντας  το μήνυμα «Δώσε Δύναμη στη Ζωή σου!».

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2016, υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά πως ένα μεγάλο ποσοστό των καρδιοαγγειακών νοσημάτων μπορεί να προληφθεί, αν ελεγχθούν οι κύριοι προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η κατάχρηση αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η παχυσαρκία.

Προτεινόμενα μέτρα πρόληψης αποτελούν τα ακόλουθα:

• Περιορισμός τροφών με υψηλή  περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.
• Κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών.
• Διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και περιορισμός της πρόσληψης αλατιού, ούτως ώστε να επέλθει μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
•Άμεση διακοπή του ενεργητικού  και αποφυγή του παθητικού καπνίσματος, καθώς και απαίτηση εφαρμογή της νομοθεσίας για την απαγόρευση του σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο.
•Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ του οποίου η κατάχρηση αυξάνει την αρτηριακή πίεση και το σωματικό βάρος.
•Καθημερινή άσκηση.

Το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων, εκτός από την σημερινή Συνέντευξη Τύπου, περιλαμβάνει:

- Εκστρατεία Διαφώτισης του κοινού, την ερχόμενη Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016 , μεταξύ 17:00 - 19:00 μμ

Όλες οι Εκδηλώσεις Διαφώτισης έχουν τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργού Υγείας Δρος Γιώργου Παμπορίδη και θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα και ώρα σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

Χώροι διεξαγωγής της Εκστρατείας:
• Λευκωσία: The Mall of Cyprus
• Λεμεσός: My Mall
• Πάφος: Kings Avenue Mall
• Λάρνακα: Πλατεία Ερμού

- Στη διάρκεια της Εκστρατείας Διαφώτισης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερώνεται από καρδιολόγους και φοιτητές ιατρικής για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και να υποβάλλεται σε δωρεάν μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ ταυτόχρονα θα διανέμεται διαφωτιστικό υλικό.

- Συμμετοχή μελών της εταιρείας μας σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, στοχεύοντας την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Χορηγός όλων των εκδηλώσεων της Εκστρατείας Διαφώτισης η εταιρεία Medochemie, προς την οποία εκφράζουμε και δημόσια τις ευχαριστίες της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, για τη διαχρονική της στήριξη.

Καλούμε λοιπόν τους συμπολίτες μας να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μας και να ενημερωθούν για τους τρόπους, με τους οποίους θα δώσουν δύναμη στη ζωή τους.

Δρ. Γιώργος Μ. Γεωργίου
Καρδιολόγος
Πρόεδρος ΚΕΚ

Ομιλία Δρος Πέτρου Αγαθαγγέλου Προέδρου Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου
Συνέντευξη Τύπου - Εβδομάδα Καρδιάς 2016
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016, 12:00μ. Δημοτικό Μέγαρο


Αξιότιμε κ Δήμαρχε Λευκωσίας
Αξιότιμη κα Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας
Αγαπητές κυρίες και κύριοι Εκπρόσωποι των ΜΜΕ
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και εξαιρετική τιμή, που εκ μέρους του Δ.Σ του ΠΙΣ παρευρίσκομαι στην σημερινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη αλλά και ταυτόχρονα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ της ΚΕΚ για την ευγενή πρόσκληση για ενεργό συμμετοχή και στήριξη των εκδηλώσεων με αφορμή την εκστρατεία Διαφώτισης και Ενημέρωσης του κοινού στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς.

Η παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς θεσπίστηκε, καθιερώθηκε και εορτάζεται κάθε χρόνο την 29η του Σεπτεμβρίου από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας με την στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Εθνικών Επιστημονικών Εταιρειών.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του Παγκόσμιου κοινού για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα (Καρδιακά και Εγκεφαλικά Επεισόδια) τα οποία τις τελευταίες δεκαετίες παγκοσμίως αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας κοστίζοντας περίπου 17 εκ. ζωές ετησίως και εάν δεν αντιμετωπιστούν τότε ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 23 εκ. το 2030.

Τα νοσήματα αυτά προσβάλλουν άνδρες και γυναίκες και ευθύνονται για παραπάνω από τους μισούς από όλους τους θανάτους που συμβαίνουν στην Κύπρο, Ελλάδα και υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για την υγεία της καρδίας υπήρξε μια μείωση των καρδιαγγειακών θανάτων με το τέλος του 20ου και 21ου αιώνα, από 430 θανάτους ανά 100,000 πληθυσμού το 1950 στον αριθμό 100 θανάτους ανά 100,000 το 2010. Ένας στους 6 θανάτους στη Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδεται σε προβλέψιμα και προλήψιμα εμφράγματα του Μυοκαρδίου.  

Τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα είναι υπεύθυνα για πάνω από 4 εκατομμύρια θανάτους ανά έτος στην Ευρώπη σχεδόν το μισό από όλους του θανάτους μαζί, με ετήσιο κόστος στην Τοπική Οικονομία υπολογιζόμενο στα €200 δισεκατομμύρια. Με αυτές τις στατιστικές Επιδημιολογικές Αναφορές, στόχος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και των αντίστοιχων λοιπών Εθνικών Επιστημονικών Εταιρειών, είναι να ενισχυθεί ο σχεδιασμός Πολιτικής και Στρατηγικής πρόληψης, ενημέρωσης, διάχυσης των πληροφοριών, της έρευνας, της επιμόρφωσης και της δημιουργίας συνεδρίων αλλά και την προαγωγή της έρευνας.

Ο ΠΙΣ χαιρετίζει και συγχαίρει τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ της ΚΕΚ για την ενεργό δραστηριότητα του, τον ζήλο και το έμπρακτο έργο που επιτελεί τόσο σε επιστημονικό όσο και κοινωνικό επίπεδο για την όσο το δυνατό έγκυρη ενημέρωση του Κύπριου πολίτη σε επίκαιρα καρδιολογικά θέματα καθώς και στις σύγχρονες εξελίξεις στην πρόληψη, Διάγνωση και Θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς λοιπόν μας προτρέπει να ενεργοποιήσουμε όλους τους μηχανισμούς πρόληψης για να αποτρέψουμε τα συγκλονιστικά στοιχεία των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων που τις τελευταίες δεκαετίες τείνουν να μετατραπούν σε Επιδημία στην χώρα μας με 39,000 ασθενείς να νοσούν ετησίως και με 5,000 συνανθρώπους μας να χάνουν την ζωή τους Παγκύπρια. Οι καρδιοπάθειες αποτελούν τη μάστιγα στις σύγχρονες κοινωνίες. Εκτιμάται δε, ότι μέχρι το 2030 το 40 % του πληθυσμού της γης θα υποφέρει από κάποια μορφή καρδιαγγειακών παθήσεων. Βασική αιτία της ραγδαίας αύξησης των καρδιοπαθειών είναι η μεταβολή του τρόπου ζωής στην σύγχρονη κοινωνία με σημαντικούς παράγοντες το κάπνισμα, την υπέρταση, την χοληστερόλη, την παχυσαρκία, τον Διαβήτη και την έλλειψη άσκησης. Μπορούμε λοιπόν να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες με την επιλογή ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Η μοντέρνα κοινωνία εκθέτει από πολύ νωρίς στην ηλικία τα παιδιά σε κακή διατροφή, πλούσια σε λίπη και σε παθητικό κάπνισμα, την καθιστική ζωή, συστατικά του μελλοντικού καρδιοπαθή.

Η προώθηση του μηνύματος δυνάμωσε την καρδιά σου δώσε δύναμη στη ζωή σου μέσω αλλαγής του τρόπου ζωής μας θα οδηγήσουμε επιτέλους τον πλανήτη στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος θα βρίσκεται στο πλευρό των προσπαθειών του Προέδρου και μελών του Δ.Σ της Καρδιολογικής Εταιρείας που με εποικοδομητικό τρόπο, υπεύθυνα και με κάθε επιστημονικότητα συμβάλλει στην διαφώτιση και ενημέρωση του Κύπριου πολίτη σχετικά με τον τομέα της καρδιολογίας.

Τα σημερινά δεδομένα στον τομέα της υγείας δεν μας τιμούν και μας επιβάλλουν και είναι εξάλλου πλέον επιτακτική ανάγκη να βρούμε τις λύσεις και συγκλίσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και να οδηγήσουμε την υγεία των συμπολιτών μας εκεί που της αξίζει. Αρκετοί ήδη είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα και τις οικονομικές τους επιπτώσεις στα Δημοσιονομικά του κράτους. Θα πρέπει λοιπόν να προσβλέπουμε όχι μόνο στην πρωτογενή πρόληψη, αλλά στο να διατηρήσουμε όσο το δυνατό βιώσιμες τις κρατικές αλλά και τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και ταυτόχρονα να τις αξιοποιήσουμε για όφελος των καρδιοπαθών και όχι μόνο. Έχουμε χρέος να διασώσουμε το ήδη υψηλό επίπεδο ποιοτικής Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης στον τόπο, αλλά και να διασφαλίσουμε ένα --+/’εθνικό σύστημα υγείας που να το χαρακτηρίζει η καθολικότητα, η προσβασιμότητα χωρίς διάκριση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας, χρόνια πάσχοντες, ευάλωτες ομάδες, παιδιά, ηλικιωμένους και συνταξιούχους.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου
Πρόεδρος Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου