Ο Δήμος Λευκωσίας υπέγραψε τη «Χάρτα των Πόλεων για την Ένταξη» στο Φόρουμ Κοινωνικών Υποθέσεων που

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Ο Δήμος Λευκωσίας υπέγραψε τη «Χάρτα των Πόλεων για την Ένταξη» στο Φόρουμ Κοινωνικών Υποθέσεων που
Παρ, 21 Οκτ. 2016 11:25
Ο Δήμος Λευκωσίας παρευρέθηκε στο Φόρουμ Κοινωνικών Υποθέσεων Social Affairs Forum του δικτύου EUROCITIES και συμμετείχε, έπειτα από πρόσκληση του δικτύου και του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, σε πολιτική συνάντηση κατά την οποία παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία του Δήμαρχου Αθηναίων  «Πόλεις Αλληλεγγύης».  Οι «Πόλεις Αλληλεγγύης», όπως ανάφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων, θα εδραιώσουν τις ήδη υπάρχουσες προσπάθειες σε τοπικό επίπεδο για την υποδοχή και ενσωμάτωση των προσφύγων και θα τις ενισχύσουν παρέχοντας μία πλατφόρμα για την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των πόλεων πάνω σε αυτό το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα.

Τον Δήμαρχο Λευκωσίας στη συνάντηση εκπροσώπησε η κα Κάτια Απέγητου, Δημοτική Σύμβουλός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολυδύναμου, ενώ στο Forum παρευρέθηκε και η Υπεύθυνη του Πολυδύναμου Κέντρου του Δήμου Λευκωσίας. Στο φόρουμ συμμετείχαν 150 εκπρόσωποι από 50 ευρωπαϊκές πόλεις.

Η κα Απέγητου κατά τη διάρκεια των εργασιών του φόρουμ υπέγραψε εκ μέρους του Δημάρχου Λευκωσίας, τη Χάρτα των Πόλεων για την Ένταξη - ΕUROCITIES Charter on Integrating Cities, εκφράζοντας επίσημα τη δέσμευση της Λευκωσίας για την ένταξη των μεταναστών και των μεταναστευτικών κοινοτήτων στις Ευρωπαϊκές πόλεις. 

Η Λευκωσία συγκαταλέγεται μεταξύ των πόλεων και πρωτευουσών που υπέγραψαν τη Χάρτα, όπως το Άμστερνταμ, το Λονδίνο, την Αθήνα, το Δουβλίνο, τη Λισσαβώνα και το Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ Κοινωνικών Υποθέσεων οι πόλεις έδωσαν δυναμική απάντηση στο προσφυγικό ζήτημα των πόλεων. Οι «Πόλεις Αλληλεγγύης» ενσωματώνουν μία ανθρωπιστική απάντηση στο προσφυγικό ζήτημα υποστηρίζοντας μία δίκαιη κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δίκτυο EUROCITIES δημοσίευσε, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου αυτού του έτους, μία ανοιχτή επιστολή κάνοντας έκκληση για εκ νέου επικέντρωση της συζήτησης στην προσφυγική κατάσταση στην Ευρώπη, έτσι ώστε να αντανακλά τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και της αξιοπρέπειας. Ήδη, πολλές πόλεις λαμβάνουν μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφαλή υποδοχή και διέλευση προσφύγων από τα εδάφη τους, όπως περιγράφεται στην έκθεση του Απριλίου του 2016 «Υποδοχή και ενσωμάτωση των προσφύγων στις πόλεις».

Οι «Πόλεις Αλληλεγγύης» είναι ανοιχτές σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις που επιθυμούν να συνεργαστούν με άλλες πόλεις από όλη την Ευρώπη, οι οποίες είναι προσηλωμένες στους τομείς της υποδοχής και της ενσωμάτωσης των προσφύγων.