Πολυδύναμο - Αποτελέσματα Έρευνας Ικανοποίησης ΣυΚε Ατομική

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Πολυδύναμο - Αποτελέσματα Έρευνας Ικανοποίησης ΣυΚε Ατομική
Παρ, 22 Ιαν. 2016 12:10
Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας στο πλαίσιο του προγράμματος  «Συμβουλευτικό Κέντρο» (Συ.Κε.)  ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της έρευνας για τον βαθμό ικανοποίησης των εξυπηρετούμενων ατόμων από την ατομική συμβουλευτική που έλαβαν από συμβούλους του Συ.Κε. του Πολυδύναμου Λευκωσίας.

Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε από το Δήμο Λευκωσίας με στόχο τη στήριξη των πιο ευάλωτων κατοίκων του Δήμου Λευκωσίας. Το Πολυδύναμο  προσφέρει υπηρεσίες φροντίδας και απασχόλησης σε παιδιά, ηλικιωμένους, μετανάστες αλλά και σε εργαζόμενες γυναίκες. Συγκεκριμένα, συμπεριλαμβάνει προγράμματα όπως : Κέντρο Ηλικιωμένων, Υπηρεσία Κατ' Οίκον Φροντίδα βρεφών νηπίων και ενηλίκων, Πολυπολιτισμικό Κέντρο Φροντίδας παιδιών Λευκωσίας- Ουράνιο Τόξο, Διαπολιτισμικό Κέντρο, Ανοικτό Σχολείο και το Συμβουλευτικό Κέντρο (Συ.Κε.)

Το Συ.Κε. είναι ένα από τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, που άρχισε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2010. Σκοπός του Συ.Κε.  είναι η δωρεάν παροχή πρωτοβάθμιας συμβουλευτικής υπηρεσίας σε όλους τους δημότες Λευκωσίας σε θέματα που τους προβληματίζουν και αφορούν τους ίδιους και την οικογένεια τους. Κύριο μέλημα του Συ.Κε. είναι η εχεμύθεια και η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι σύμβουλοι προέρχονται από το Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου (ΣΙΚ) και το Κέντρο Έρευνας και Συμβουλευτικής (ΚΕΣυ), λαμβάνοντας κλινική εποπτεία από τους έμπειρους επόπτες: κυρία Βίκυ Μπαλομένου (Κοινωνική Λειτουργός), και  κύριο Χαράλαμπο Τζιόγκουρου (Ψυχολόγο) αντίστοιχα. Η παροχή των συμβουλευτικών υπηρεσιών του Συ.Κε. γίνεται τόσο με προσωπικές συναντήσεις όσο και με διοργάνωση ομαδικών βιωματικών εργαστηρίων και διαλέξεων, χωρίς κόστος συμμετοχής.

Στόχος του Συ.Κε. επίσης,  είναι να παρέχει μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, ποιότητα υπηρεσιών και για να διαπιστωθεί αυτό πραγματοποιήθηκε έρευνα με βασικό σκοπό την καταγραφή του βαθμού ικανοποίησης των εξυπηρετούμενων ατόμων από την ατομική συμβουλευτική που έλαβαν από συμβούλους του Συ.Κε. του Πολυδύναμου Λευκωσίας.

Η συγκεκριμένη έρευνα, η οποία ήταν τηλεφωνική,  πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που διήρκησε 3 εβδομάδες. Ξεκίνησε στις 15 Σεπτέμβριου 2015 και ολοκληρώθηκε στις 6 Οκτώβριου 2015. Αφορούσε άτομα που εξυπηρετήθηκαν για μια περίοδο από το 2010 μέχρι το 2014. Μέχρι στιγμής έχουν εξυπηρετηθεί σε ατομικό επίπεδο πέραν των 200 ατόμων από το Συ.Κε., αλλά στη συγκεκριμένη έρευνα  έχουν λάβει μέρος 80 άτομα όπου επιλέγηκαν με τυχαία δειγματοληπτική μέθοδο, ενώ απάντησαν οι 50 εκ των 80. Δηλαδή το 25% του συνολικού πληθυσμού που εξυπηρετήθηκαν από το Συ.Κε. κατά αυτή την περίοδο.

Κύριοι διερευνητικοί άξονες ήταν τα δημογραφικά στοιχεία και ο βαθμός ικανοποίησης τους σε θέματα όπως: την επικοινωνία με το Συ.Κε., την ανταπόκριση του Συ.Κε. για τον καθορισμό 1ης συνάντησης, την ευγένεια των συμβούλων του Συ.Κε., τον σεβασμό των συμβούλων, την αποτελεσματικότητα  των συμβούλων, τον βαθμό ικανοποίησης για τον χώρο συναντήσεων και τον βαθμό ικανοποίησης για το ωράριο λειτουργίας του Συ.Κε. Το ερωτηματολόγιο ολοκληρώνεται με μία ανοικτού τύπου ερώτηση, που αφορά την γνώμη των εξυπηρετουμένων για τα δυνατά και αδύνατα σημεία του Συ.Κε.

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ:
Το 100% των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν γυναίκες με το μεγαλύτερο ποσοστό (38%), να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 31 μέχρι 35 χρονών και να ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 36-40, με ποσοστό 14%. Όσον αφορά την εθνικότητα, το μεγαλύτερο ποσοστό (90%) είναι Κυπριακή. Η οικογενειακή κατάσταση, του 62% των συμμετεχόντων φαίνεται να είναι παντρεμένοι. Ακολουθούν οι διαζευγμένοι και οι ελεύθεροι με ποσοστά 24% και 9% αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, μέσα από την έρευνα παρατηρούμε ότι το 60% των γυναικών που έχουν λάβει μέρος έχουν από 1 μέχρι 2 παιδιά ενώ οι γυναίκες που έχουν 4 παιδιά και άνω κατέχουν το 15% .Οι περισσότεροι διαμένουν στον δήμο Λευκωσίας (69%) αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν εξυπηρετούμενοι και από τους Δήμους Στροβόλου (19%), Λατσιά (6%) και Λακατάμια (6%). Μέσα από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι το 43% των εξυπηρετουμένων είναι άνεργοι και το 33% απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι περισσότεροι σύζυγοι των εξυπηρετουμένων απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με ποσοστό 38% και με τους άνεργους συζύγους να ακολουθούν με ποσοστό 31%. Ακόμη, το μηνιαίο εισόδημα των συμμετεχόντων καθώς και το σύνολο του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος ανέρχεται στα €501-1000 με ποσοστά 47% και 30% αντίστοιχα. Οι πλείστες γυναίκες οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα φαίνεται να έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση με ποσοστό 57%. Σε ερώτηση αν έχουν επαφή με άλλους κοινωνικούς φορείς το 67% απάντησε αρνητικά, ενώ σε ερώτηση για το πώς έμαθαν το Συ.Κε. η απάντηση των περισσοτέρων ήταν από διάφορες πηγές (50%).

ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ:
Μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας ως προς το βαθμό ικανοποίησης  που είχαν οι συμμετέχοντες με την επικοινωνία που είχαν με το Συ.Κε., το 76% φαίνεται να είναι πάρα πολύ ικανοποιημένο. Επίσης μεγάλο ποσοστό που ανέρχεται στο 90% βρίσκει το χρόνο ανταπόκρισης του Συ.Κε. για τον καθορισμό της πρώτης συνάντησης, πάρα πολύ καλή. Μεγάλα ποσοστά, της τάξεως του 95%, αντιπροσωπεύουν τις ερωτήσεις ως προς τον βαθμό ικανοποίησης για την ευγένεια και το σεβασμό που είχαν οι σύμβουλοι του Συ.Κε. προς τα εξυπηρετούμενα άτομα. Σε ερώτηση κατά πόσο ήταν αποτελεσματικοί οι σύμβουλοι του Συ.Κε. ως προς το αίτημα των συμμετεχόντων το 86% δείχνει να είναι πάρα πολύ ικανοποιημένο. Στην συνέχεια στις ερωτήσεις αν ο χώρος και το ωράριο των συναντήσεων του Συ.Κε. ήταν ικανοποιητικός απάντησαν με ποσοστά 71% και 76% αντίστοιχα, ότι ήταν πάρα πολύ ικανοποιημένοι. 

Τέλος στην ανοικτή ερώτηση που είχε υποβληθεί για τα δυνατά και αδύνατα σημεία του Συ.Κε. οι συμμετέχοντες προτείνουν γενικά ότι πρέπει να γίνονται περισσότερες συναντήσεις, να υπάρχει περισσότερο προσωπικό και να αυξηθούν οι χώροι συνάντησης. Ως δυνατά σημεία του Συ.Κε. αναφέρουν την δωρεάν παροχή υπηρεσιών, την θετικότητα, την υπομονή, τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα των συμβούλων.

Τα σχετικά στατιστικά διαγράμματα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Δήμου Λευκωσίας, στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, Συμβουλευτικό Κέντρο.

Από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας