Η Λευκωσία το επίκεντρο συζητήσεων για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης στο CEMR Congress 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Η Λευκωσία το επίκεντρο συζητήσεων για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης στο CEMR Congress 2016
Δευ, 18 Απρ. 2016 13:35
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προσφωνήσει το επίσημο δείπνο του τριήμερου συνεδρίου

Με την παρουσία άνω των 500 συνέδρων από ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του Δημάρχου του Santander (Ισπανία) και Προέδρου του CEMR, του Δημάρχου Βρυξελλών Yvan Mayeur και του Mpho Parks Tau, Δημάρχου του Johannesburg, του Προέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών Markku Markkula η Λευκωσία φιλοξενεί από την Τετάρτη 20 Απριλίου το τριήμερο CEMR Congress 2016, το πιο σημαντικό συνέδριο που διεξάγεται στην Κύπρο από την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2012.

Με τίτλο «Το Αύριο ξεκινά σήμερα! Το όραμα των Δήμων και των Περιφερειών για την Ευρώπη του 2030», και με χώρο διεξαγωγής το Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», το CEMR Congress 2016 είναι το Συνέδριο του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών, που διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Το CEMR είναι το σώμα που αντιπροσωπεύει 150.000 δημόσιες αρχές στην Ευρώπη, που συγκεντρώνονται σε 55 εθνικούς οργανισμούς από 41 διαφορετικές χώρες, και κύρια αποστολή του είναι να επηρεάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία εκ μέρους των πόλεων μέσω των τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεων.

Το CEMR έχει ως στόχο να προωθήσει μια ενωμένη Ευρώπη, η οποία θα βασίζεται στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και δημοκρατία. Για να επιτύχει αυτό τον στόχο, προσπαθεί να διαμορφώσει το μέλλον της Ευρώπης βελτιώνοντας την τοπική και περιφερειακή συμβολή, να επηρεάσει το ευρωπαϊκό δίκαιο και την ευρωπαϊκή πολιτική, να ανταλλάξει εμπειρίες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και να συνεργαστεί με εταίρους σε άλλα μέρη του κόσμου.

Τα πρόσφατα χρόνια κρίσης έβαλε σε κίνδυνο τους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς και είχε δημιουργήσει ως αποτέλεσμα την απογοήτευση πολλών πολιτών. Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια ανανεωμένη φιλοδοξία και ένα πολιτικό θάρρος. Έχοντας ως βάση τις αξίες σύμφωνα με τις οποίες θεμελιώθηκε, χρειάζεται να ορίσει ένα νέο μακροπρόθεσμο σχέδιο, εναρμονισμένο με τους πολίτες της και τον κόσμο όπου ζούμε.

Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές επιβάλλεται να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας. Το 2015, το CEMR, ως η φωνή των ευρωπαϊκών τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεων, ξεκίνησε μια διαδικασία ανταλλαγής απόψεων με τα μέλη του για το μέλλον της Ευρώπης και της τοπικής διακυβέρνησης. Με τίτλο Δημόσιος διάλογος για την Ευρώπη του 2030 (Debating Europe 2030) προσφέρει ένα ανοιχτό φόρουμ όπου τα μέλη μπορούν να μοιραστούν τις απόψεις τους, υπό το πρίσμα της δικής τους τοπικής και περιφερειακής προοπτικής, οργανισμού ή οργάνωσης.

Η απόφαση για την αναδρομή σε μια περίοδο δεκαπέντε χρόνων αντανακλά την επιθυμία μας να αποκτήσουμε μια πιο ευρεία και μακροπρόθεσμη προοπτική για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε εμείς και η Ευρώπη, ενώ συγχρόνως να διατηρήσουμε τη διαδικασία προβλέψιμη και ρεαλιστική, τη στιγμή που κάποιες πτυχές καίριων πολιτικών θεωρούν ήδη το 2030 ως μια σημαντική προθεσμία, π.χ. για το κλίμα και την ενέργεια, τη βιώσιμη ανάπτυξη κ.λπ.

Το συνέδριο του CEMR στη Λευκωσία βασίζεται σε αυτή την πρακτική, χρησιμοποιώντας τις συνεισφορές που δέχθηκε καθ' όλην τη διαδικασία, και θα μας προσανατολίσει προς την υιοθέτηση ενός κοινού οράματος των Δήμων και Περιφερειών για την Ευρώπη του 2030.

Συμμετέχοντες είναι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, εθνικές κυβερνήσεις, πανεπιστημιακοί και εταίροι από την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα. Το πρόγραμμα του συνεδρίου θα επικεντρωθεί γύρω από τις 7 κινητήριες δυνάμεις της Ευρώπης του 2030: Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Διακυβέρνηση & Ηγεσία, Κοινωνία & Πολιτισμός, Οικονομία & Οικονομικά, Περιβάλλον, Κλίμα & Ενέργεια, Επιχειρηματικότητα, Τεχνολογία & Καινοτομία, και Συνεργασία & Εταιρικές σχέσεις.

Οι συνεδρίες του CEMR 2016 θα δομηθούν σε:

• Συνεδρίες πληροφόρησης & speed dating για πολύ συγκεκριμένα θέματα, όπου θα κυριαρχήσει η δικτύωση.
• Εργαστήρια για συζητήσεις, σε χαλαρό ή άλλο ύφος, για σχέδια και εμπειρίες που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε τοπικό επίπεδο ως προετοιμασία για την Ευρώπη του 2030.
• Δημόσιες διαλέξεις και συζητήσεις για πολιτικές που θα ενισχύσουν την πολιτική φωνή των δημάρχων και των συμβούλων μας σε έναν ευρύτερο διάλογο μαζί με όλους τους εταίρους μας.

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είπε: «Το CEMR έχει ως στόχο να προωθήσει μια ενωμένη Ευρώπη, η οποία θα βασίζεται στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και δημοκρατία.

Για να επιτύχει αυτό τον στόχο, προσπαθεί να διαμορφώσει το μέλλον της Ευρώπης βελτιώνοντας την τοπική και περιφερειακή συμβολή, να επηρεάσει το ευρωπαϊκό δίκαιο και την ευρωπαϊκή πολιτική, να ανταλλάξει εμπειρίες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και να συνεργαστεί με εταίρους σε άλλα μέρη του κόσμου.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας, σημαντικών πολιτικών εξελίξεων αλλά και σε μια περίοδο φόβου και ανασφάλειας που προκαλούν οι αυξανόμενες επιθέσεις κατά του τρόπου ζωής μας.

Χαιρετίζω το γεγονός ότι η πρωτεύουσα της χώρας μας θα φιλοξενήσει αυτό το σημαντικό Συνέδριο, το οποίο θα φέρει σε επαφή εταίρους από όλη την Ευρώπη, για να συζητήσουμε εποικοδομητικά όλες τις σημερινές προκλήσεις και το όραμα των Δήμων και των Περιφερειών για την Ευρώπη του 2030.»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα προσφωνήσει το επίσημο δείπνο του συνεδρίου την Πέμπτη 21 Απριλίου στο ξενοδοχείο Hilton Park. Στο συνέδριο θα παρευρεθεί και ο Yann Arthus-Bertrand, ένας εκ των σημαντικότερων φωτογράφων και οικολόγων, πρεσβευτής καλής θέλησης για το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα μιλήσει κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του συνεδρίου.

Αναμφίβολα δεν θα μπορούσε να λείπει και από τα πρακτικά του Συνεδρίου το κυπριακό στοιχείο. Στους κύριους ομιλητές περιλαμβάνονται ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός, ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Λάζαρος Σαββίδης, η Αντιδήμαρχος μας κα Λουκαΐδου, η Δημοτική Σύμβουλος Λαπήθου κα Μαρία Κρεμμού, η Δημοτική Σύμβουλος Λευκωσίας κα Μέλια Αβραάμ, και η Διευθύντρια του Ενεργειακού Γραφείου Πολιτών – με έδρα την παλιά πόλη της Λευκωσίας – κα Ανθή Χαραλάμπους. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν και οι εκπρόσωποι στην Κύπρο των Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων – κ. Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και κ. Ανδρέας Κεττής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όλο το πρόγραμμα του συνέδριου είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Σημειώνουμε τρεις σημαντικές εκδηλώσεις που θα ήταν χρήσιμο να καλυφθούν από τα ΜΜΕ:

1. Τελετή Έναρξης της Ολομέλειας του Συνεδρίου την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 στις 4:00μ.μ. μέχρι τις 6:00μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», όπου θα χαιρετήσουν ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου Αλέξης Γαλανός, ο Πρόεδρος του CEMR και Δήμαρχος του Santander (Ισπανία) Inigo de la Serna.

Κύριος Ομιλητής θα είναι ο Yann Arthus-Bertrand, διεθνούς φήμης φωτογράφος και Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.

Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Markku Markkula, οι Δήμαρχοι του Τζοχάνεσμπουργκ Mpho Parks Tau και των Βρυξελλών Yvan Mayeur, ο Περιφερειάρχης της Emilia-Romagna Stefano Bonaccini και η Ευρωβουλευτής Eva Paunova.   

2. Η Α.Ε. Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα καλωσορίσει και θα χαιρετήσει τους Συνέδρους του CEMR στο δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμή των συνέδρων την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 στις 8:00μ.μ. στο ξενοδοχείο Hilton Park. 

3. Δημοσιογραφική Διάσκεψη με τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 στις 11.00π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία (Briefing Room 1&2).

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακή Δημοκρατίας είναι ο κύριος χορηγός του συνεδρίου, ενώ τις θεματικές του στηρίζουν το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τραπέζης Κύπρου, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο. Το συνέδριο υποστηρίζει επίσης το Cyprus Institute of Marketing, με χορηγό τηλεπικοινωνιών την PrimeTel, χορηγό φιλοξενίας το Occhio Hospitality Group, και χορηγό επικοινωνίας το ΚΥΠΕ - Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το συνέδριο θα έχει και διαδραστικό χαρακτήρα, μέσω του hashtag #CEMR2016 στο Twitter, και το κοινό μπορεί επίσης να παρακολουθήσει σε ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου, δύο συνεδρίες: μια σχετικά με την αποκεντρωμένη συνεργασία και της υπηκοότητα, και μια σχετικά με την αντιμετώπιση των συγκρούσεων εντός των πόλεων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά επισκεφτείτε: www.cemr2016.eu/el.

Δήλωση Δημάρχου Λευκωσίας για το συνέδριο CEMR
Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016


Από τις 20 μέχρι τις 22 Απριλίου η Λευκωσία φιλοξενεί το Συνέδριο του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR).

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα συνέδρια που έχει φιλοξενήσει η πόλη μας.

Αναμένουμε στην Λευκωσία τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κ. Markku Markkula, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών και Δήμαρχο της πόλης Santander Iñigo de la Serna και πέραν των 500 Δημάρχων, συμβούλων, αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών, επικεφαλής επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών και πανεπιστημιακών.

Το CEMR έχει ως στόχο να προωθήσει μια ενωμένη Ευρώπη, η οποία θα βασίζεται στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και δημοκρατία.

Για να επιτύχει αυτό τον στόχο, προσπαθεί να διαμορφώσει το μέλλον της Ευρώπης βελτιώνοντας την τοπική και περιφερειακή συμβολή, να επηρεάσει το ευρωπαϊκό δίκαιο και την ευρωπαϊκή πολιτική, να ανταλλάξει εμπειρίες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και να συνεργαστεί με εταίρους σε άλλα μέρη του κόσμου.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας, σημαντικών πολιτικών εξελίξεων αλλά και σε μια περίοδο φόβου και ανασφάλειας που προκαλούν οι αυξανόμενες επιθέσεις κατά του τρόπου ζωής μας.

Χαιρετίζω το γεγονός ότι η πρωτεύουσα της χώρας μας θα φιλοξενήσει αυτό το σημαντικό Συνέδριο, το οποίο θα φέρει σε επαφή εταίρους από όλη την Ευρώπη, για να συζητήσουμε εποικοδομητικά όλες τις σημερινές προκλήσεις και το όραμα των Δήμων και των Περιφερειών για την Ευρώπη του 2030.