Σχέδιο Περιοχής για το Κέντρο της Λευκωσίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Σχέδιο Περιοχής για το Κέντρο της Λευκωσίας
Δευ, 18 Απρ. 2016 13:45
Ανάγκη ετοιμασίας Σχεδίου Περιοχής

Η ανάγκη ετοιμασίας Σχεδίου Περιοχής προέκυψε από την δυσμενή κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει εδώ και καιρό το Κέντρο της Πρωτεύουσας, όπου υπάρχει ιδιαίτερα ανησυχητική πτώση δραστηριοτήτων, πληθώρα ανεκμετάλλευτων κτηρίων και κενών οικοπέδων και αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων.

Κρίθηκε λοιπόν ότι επιβαλλόταν η αλλαγή κλίμακας πολεοδομικού σχεδιασμού σε επίπεδο Σχεδίου Περιοχής για αντιμετώπιση των πιο πάνω προβλημάτων και με σκοπό πάντα να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και ελκυστικότητα του Κέντρου της Πρωτεύουσας.

Το Σχέδιο Περιοχής του κέντρου της Λευκωσίας στοχεύει να δώσει μία ολοκληρωμένη στρατηγική με επικέντρωση στις ιδιαιτερότητες και προοπτικές της περιοχής και να προτείνει μία ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης τους.

Τι περιλαμβάνει

Στα πλαίσια της ετοιμασίας του Σχεδίου Περιοχής έτυχαν επεξεργασίας τα πιο κάτω θέματα:
• Διεξήχθη μία λεπτομερής αξιολόγηση όλων των δυνατοτήτων και ευκαιριών που διαθέτει η Κεντρική Περιοχή και μέσω της πλατιάς συμμετοχής του κοινού καθορίστηκε μια ενοποιημένη στρατηγική ανάπτυξης που περιλαμβάνει πρόνοιες και μηχανισμούς που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ελκυστικότητας του Κέντρου.
• Περιλαμβάνει πρόνοιες, μέτρα, κίνητρα και εργαλεία ενεργού πολεοδομικής παρέμβασης που θα υλοποιήσουν τη στρατηγική, θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα ανεβάσουν ποσοτικά και ποιοτικά  την εμπορικότητα της περιοχής.
• Περιλαμβάνει μέτρα βελτίωσης της κινητικότητας και της ικανότητας υλοποίησης παρεμβάσεων και μέτρα προστασίας οικιστικών συνοικιών ώστε να συγκρατήσει η περιοχή  τους υφιστάμενους κατοίκους και να προσελκύσει νέους.
• Το Σχέδιο καταλήγει στον καθορισμό  βελτιωτικών έργων προτεραιότητας που θα αναμορφώσουν περιοχές κλειδιά και θα λειτουργήσουν ως μαγνήτες για την αναζωογόνηση. Καθορίζει επίσης ζώνες που χρήζουν ενιαίου σχεδιασμού και προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.

Τι είδους πόλη φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε;

Το Σχέδιο Περιοχής επαναπροσδιορίζει τη μορφή ανάπτυξης του Αστικού Κέντρου της Λευκωσίας ώστε να εξελιχθεί σε Πολυλειτουργικό Κέντρο Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων παρέχοντας συνδυασμό στόχων ανάπτυξης ως:
• Διοικητικό Κέντρο της Πρωτεύουσας και όλης της Κύπρου
• Επίκεντρο προσφοράς δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών
• Ανταγωνιστικό Κέντρο Οικονομικών Δραστηριοτήτων
• Πολιτιστικό Κέντρο υπερτοπικής σημασίας και πυρήνας καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων
• Επιλεκτικός χώρος κατοικίας
• Πόλος κοινωνικής συναναστροφής και δημιουργικής απασχόλησης
• Ελκυστικός προορισμός για έξοδο, διασκέδαση και αναψυχή

Χαρακτηριστικά που θα διαφοροποιήσουν το Κέντρο από τις άλλες περιοχές.

Τα στοιχεία που αναμένεται ότι θα προσδώσουν στην Κεντρική Περιοχή μοναδικότητα και θα τη διαφοροποιήσουν από άλλες περιοχές είναι τα ακόλουθα:
• Η συγκέντρωση πολλαπλών δραστηριοτήτων  σε περιορισμένης έκτασης χώρο,
• Η προσβασιμότητα και η δυνατότητα διακίνησης σε όλη την περιοχή με δημόσια μέσα κυκλοφορίας, ποδήλατο, πεζοκίνηση,
• Το ψηλό επίπεδο αστικού σχεδιασμού που προγραμματίζεται για τους δημόσιους χώρους,
• Η προστασία των ανέσεων και η διασφάλιση της ποιότητας ζωής όπως αρμόζει σε μία πρωτεύουσα,
• Το ζωντανό ιστορικό περιβάλλον της παλιάς πόλης και η ανθρώπινη κλίμακα του.

Ο συνδυασμός των πιο πάνω ευκαιριών σε ένα μόνο προορισμό, θα καταστήσουν το Κέντρο σε ένα χώρο συναρπαστικό και ελκυστικό για τους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες.

Δήλωση Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη για το Σχέδιο Περιοχής του Κέντρου της Λευκωσίας τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 στο Δημαρχείο Λευκωσίας

Όλο και περισσότερο η οικονομική δραστηριότητα επικεντρώνεται στις πόλεις.
Αυτό διότι εντός των πόλεων δημιουργούνται οι συνθήκες που φέρνουν σε επαφή και συνδυάζουν ιδέες, πολλές φορές καινοτόμες, κεφάλαιο και ανθρώπινο δυναμικό, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ατομικού και σημαντικότερα κοινωνικού πλούτου.

Για να μπορούν όμως οι πόλεις να είναι αποδοτικές επιβάλλεται να είναι και βιώσιμες. Αυτό συνεπάγεται συγκεκριμένη πυκνότητα στα κέντρα των πόλεων, χαμηλότερο κόστος στέγασης και καλές δημόσιες μεταφορές.

Με στόχο τη δημιουργία μιας βιώσιμης Λευκωσίας και μετά από 4 χρονιά δουλειάς παρουσιάζουμε σήμερα το ολοκληρωμένο σχέδιο για το κέντρο της πόλης μας.

Συμπεριλαμβάνει χωροταξική πολιτική, κυκλοφοριακή στρατηγική και στρατηγική Αναζωογόνησης.

Για πρώτη φορά στην Κύπρο όλες αυτές οι τόσο αναγκαίες πολιτικές για το μέλλον μιας πόλης συνδυάζονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Έχουμε όραμα και αυτό αποτυπώνεται στο ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικών και πολιτικών που έχετε μπροστά σας και που θα σας παρουσιάσει στη συνέχεια η Δημοτική Μηχανικός κα Αγνή Πετρίδου.