Εκπαιδευτική Πασχαλινή Εκδήλωση για καλό σκοπό: ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ: Παράδοση, Παιχνίδι και Δη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Εκπαιδευτική Πασχαλινή Εκδήλωση για καλό σκοπό: ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ: Παράδοση, Παιχνίδι και Δη
Τρι, 19 Απρ. 2016 12:12
Ο Δήμος Λευκωσίας, ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, Κλάδος Λευκωσίας και το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας συνδιοργανώνουν πασχαλινή εκπαιδευτική εκδήλωση για καλό σκοπό. Η κυπριακή παράδοση και ιστορία συνθέτουν τη μοναδική αυτή εκδήλωση με τίτλο «ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ: Παράδοση, Παιχνίδι και Δημιουργία» η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Απριλίου 2016, στον Δημοτικό Κήπο του Δήμου Λευκωσίας από τις 10:30 έως τις 15:00.

Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση είναι οικογένειες με παιδιά όλων των ηλικιών, γονείς και  παππούδες!

Η Λήδρα και ο Λέδρος, οι μασκότ του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, ετοίμασαν για μας ένα μοναδικό χρονοταξίδι εμπνευσμένο από τις παραδόσεις και την ιστορία του τόπου μας! Ακολουθήστε τους στους διάφορους εκπαιδευτικούς σταθμούς που περιλαμβάνουν: βάψιμο αυγών από το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου με παραδοσιακές μεθόδους και υλικά, διακόσμηση αυγών εμπνευσμένη από την ιστορία της Λευκωσίας και της Κύπρου γενικότερα αλλά και διαδραστική αφήγηση του παραμυθιού  του  Κύπριου συγγραφέα Φρίξου Μιχαηλίδη « 12 Πασχαλινά Αυγά και η Μάγισσα Εξαφανίστρα » (αφήγηση: Παναγιώτα Κωνσταντίνου). Σχήματα, χρώματα, μοτίβα και παλιές τεχνικές εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών προσκαλώντας τα σε δημιουργικές δραστηριότητες.

Στη συντροφιά μας θα βρίσκεται το Κλιμάκιο Εγχόρδων της  Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου. Διδασκαλία/Σολίστ: Αντώνης Παρτζίλης, Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Κουντούρης.

Μαζί μας θα είναι επίσης και ο ραδιοφωνικός σταθμός Σφαίρα 96,8 με live link.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη με προαιρετική συμμετοχή στο δημιουργικό εργαστήριο διακόσμησης αυγών (αντίτιμο 5€, το οποίο συμπεριλαμβάνει αυγά και υλικά). Όλα τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό, Κλάδο Λευκωσίας για την ετοιμασία των Πασχαλινών Πακέτων Αγάπης.

Κύριος χορηγός της εκδήλωσης « ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ: Παράδοση, Παιχνίδι και Δημιουργία » είναι η Ελληνική Τράπεζα.

Την εκδήλωση ενισχύουν επίσης, ως χορηγοί:  Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου, Petride’s Eggs Ltd, Nikiforou Eggs, Αγρόκτημα Φίλιππος και Α/ΦΟΙ Λανίτης.

Παράλληλα την διοργάνωση στηρίζει: Costa Coffee και Get Fresh

Χορηγός Επικοινωνίας: Το περιοδικό Hello και ο ραδιοφωνικός σταθμός Σφαίρα 96,8

Για περισσότερες πληροφορίες:
Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας
τηλ. 22661475 (ext.106 και 110)/ email:  education@leventismuseum.org.cy
leventismuseum.org.cy ǀ Find us on Facebook ǀ Follow us on Twitter

Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, Κλάδος Λευκωσίας:τηλ. 22664988/email: nicosia@redcross.org.cy
redcross.org.cy ǀ Find us on Facebook ǀ Follow us on Twitter

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδήλωσης:

10:30-15:00  Βάψιμο αυγών από το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου με παραδοσιακές μεθόδους και υλικά 

10:30-15:00  Διακόσμηση αυγών εμπνευσμένη από την  παράδοση και την ιστορία του τόπου μας                            

11:30-12:00  Διαδραστική αφήγηση του παραμυθιού του  Κύπριου συγγραφέα Φρίξου Μιχαηλίδη                         

12:30-13:00  «12 Πασχαλινά Αυγά και η Μάγισσα Εξαφανίστρα»                                                                           

14:00-14:30  Αφήγηση: Παναγιώτα Κωνσταντίνου                                                                                                  

11:00-11:15  Στη συντροφιά μας θα βρίσκεται το Κλιμάκιο Εγχόρδων της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου
Διδασκαλία/Σολίστ: Αντώνης Παρτζίλης Καλλιτεχνική Διεύθυνση : Γιώργος Κουντούρης

12:00-14:30  Μαζί μας ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της Κύπρου  Σφαίρα 96,8 με live link.    
                         
Χαιρετισμός
Διευθύντριας Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας,
Κυρία Δήμητρα Παπανικόλα-Μπακιρτζή
στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την εκπαιδευτική εκδήλωση
«Πασχαλινά Αυγά με Ιστορία, Παράδοση Παιχνίδι και Δημιουργία»
Τρίτη 19 Απριλίου 2016
 
Εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
Κυρίες και κύριοι.

Είναι η δεύτερη φορά, που μέσα σε λίγο καιρό, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Ερυθρού Σταυρού (Κλάδος Λευκωσίας) για συνεργασία στην πραγματοποίηση εκπαιδευτικής εκδήλωσης με στόχο τη διατήρηση της παράδοσης αλλά και ενίσχυση των ανθρωπιστικών σκοπών του.

Αρχές Μαρτίου συνεργαστήκαμε με μεγάλη επιτυχία για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Φτιάχνουμε χαρταετούς με την Λήδρα και τον Λέδρο.

Στις 23 Απριλίου με την επιπλέον συνεργασία και ενεργή συμμετοχή του Δήμου Λευκωσίας,  οργανώνεται στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας πασχαλιάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: Πασχαλινά Αυγά με Ιστορία: Παράδοση, Παιχνίδι και Δημιουργία.

Το Λεβέντειο Μουσείο καθοδηγεί σε παραδοσιακούς τρόπους βαψίματος των αυγών  του Πάσχα  θυμίζοντας πως το ριζάρι δίνει το ωραιότερο πορφυρό χρώμα και πως οι άγριες κίτρινες μαργαρίτες, που ευτυχώς, ακόμα φυτρώνουν στις άκρες των δρόμων της Λευκωσίας, δίνουν το πιο γλυκό χρυσαφί.

Το Λεβέντειο, δικαιώνοντας τον χαρακτήρα του, ως ιστορικό Μουσείο, καθοδηγεί επίσης σε στόλισμα αυγών με ιστορία βοηθώντας τους μικρούς του φίλους να εμπνευστούν από φιγούρες ιστορικών προσώπων, αλλά και να μάθουν ταυτόχρονα για τον ρόλο που αυτά έπαιξαν στην Κυπριακή ιστορία.

Οι λουλουδισμένοι αυτή την εποχή χώροι του Δημοτικού Κήπου θα ζήσουν, το Σάββατο που μας έρχεται, αλλοτινές δόξες  τότε που η έξοδος των οικογενειών με παιδιά δεν οδηγούσε παρά μόνο σε αυτούς.

Η δια Μουσείου μάθηση είναι μήνυμα-σύνθημα, που το Λεβέντειο Μουσείο υιοθέτησε πρόσφατα, θέλοντας να επισημάνει τη σημασία που το Μουσείο δίνει στον εκπαιδευτικό του ρόλο . Ο εκπαιδευτικός αυτός ρόλος αναδεικνύεται μέσα από ποικιλία δράσεων και διαδράσεων για μικρούς και μεγάλους . Η συνεργασία με άλλους φορείς εμπλουτίζει τα προγράμματα του και διευρύνει την απήχηση τους. Ιδιαίτερα, η προσεχής εκδήλωση δίδει την ευκαιρία στο Λεβέντειο Μουσείο να βγει έξω από τους χώρους του σε μια συνάντηση με την εκτός των τειχών Λευκωσία και τον κόσμο της.

Η προετοιμασία της εκδήλωσης Πασχαλινά Αυγά με Ιστορία: Παράδοση, Παιχνίδι και Δημιουργία γνωρίζει την άψογη συνεργασία και τον ενθουσιασμό των εμπλεκομένων φορέων  Πιστεύουμε ότι θα έχει την επιτυχία, που όλοι αναμένουμε, με έσοδα που θα ενισχύσουν επαρκώς την ετοιμασία των Πασχαλινών Πακέτων Αγάπης εκ μέρους του Ερυθρού Σταυρού.

Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ευχαριστίες οφείλονται στον Κύριο Χορηγό της, την Ελληνική Τράπεζα και προσωπικά στην κυρία Ειρένα Γεωργιάδου πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας.

Ευχαριστώ ακόμα και όλους τους υπόλοιπους χορηγούς που στήριξαν την εκδήλωση .

Ευχαριστίες οφείλονται επίσης στους χορηγούς επικοινωνίας Hello & Sfera 96.8.

Δήμητρα Παπανικόλα-Μπακιρτζή
Διευθύντρια
Λεβέντειου Δημοτικού
Μουσείου Λευκωσίας

Χαιρετισμός Λεώνης Ορφανιδού
Πρόεδρος Πολιτιστικής Επιτροπής Δήμου Λευκωσίας

 
Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας καλωσορίσω  στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη. Μαζί μας σήμερα εδώ έχουμε την κυρία Δήμητρα Μπακιρτζή Διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, την κυρία Ειρένα Γεωργιάδου Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, κύριου χορηγού της εκδήλωσης, τον κύριο Τάκη Νεοφύτου Γενικό Διευθυντή του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.

Ο Δήμος Λευκωσίας, ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, Κλάδος Λευκωσίας και το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας συνδιοργανώνουν πασχαλινή εκπαιδευτική εκδήλωση για καλό σκοπό. Η κυπριακή παράδοση και ιστορία συνθέτουν τη μοναδική αυτή εκδήλωση με τίτλο «ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ: Παράδοση, Παιχνίδι και Δημιουργία» η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Απριλίου 2016, στον Δημοτικό Κήπο του Δήμου Λευκωσίας από τις 10:30 έως τις 15:00.

Δήμος Λευκωσίας με την συμβολή του στην όμορφη αυτή φιλανθρωπική εκδήλωση στηρίζει τον εκπαιδευτικό ρόλο του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και παράλληλα προωθεί το ανθρωπιστικό έργο του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος μέσα από αυτή την εκπαιδευτική εκδήλωση στοχεύει στην συγκέντρωση χρημάτων για την ετοιμασία Πασχαλινών Πακέτων Αγάπης.

Η εκδήλωση έχει εμπλουτιστεί με Παράδοση, Παιχνίδι και Δημιουργία αφού, η Λήδρα και ο Λέδρος, οι μασκότ του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, ετοίμασαν για μας ένα μοναδικό χρονοταξίδι εμπνευσμένο από τις παραδόσεις και την ιστορία του τόπου μας! Το κοινό μπορεί να τους ακολουθήσει στους διάφορους εκπαιδευτικούς σταθμούς που περιλαμβάνουν: βάψιμο αυγών από το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου με παραδοσιακές μεθόδους και υλικά, διακόσμηση αυγών εμπνευσμένη από την ιστορία της Λευκωσίας και της Κύπρου γενικότερα αλλά και διαδραστική αφήγηση του παραμυθιού  του  Κύπριου συγγραφέα Φρίξου Μιχαηλίδη « 12 Πασχαλινά Αυγά και η Μάγισσα Εξαφανίστρα », με αφηγήτρια την Παναγιώτα Κωνσταντίνου.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη με προαιρετική συμμετοχή στο δημιουργικό εργαστήριο διακόσμησης αυγών. Όλα τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό, Κλάδο Λευκωσίας για την ετοιμασία των Πασχαλινών Πακέτων Αγάπης.

Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές της όμορφης και πρωτότυπης πραγματικά  εκδήλωση: Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό , Κλάδο Λευκωσίας και τον μεγάλο χορηγό την Ελληνική Τράπεζα.

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδήλωσης:

10:30-15:00  Βάψιμο αυγών από το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου με παραδοσιακές μεθόδους και Υλικά

10:30-15:00  Διακόσμηση αυγών εμπνευσμένη από την  παράδοση και την ιστορία του τόπου μας  
       
11:30-12:00  Διαδραστική αφήγηση του παραμυθιού του  Κύπριου συγγραφέα Φρίξου Μιχαηλίδη                    

12:30-13:00  «12 Πασχαλινά Αυγά και η Μάγισσα Εξαφανίστρα»       

14:00-14:30  Αφήγηση: Παναγιώτα Κωνσταντίνου                      

11:00-11:15  Στη συντροφιά μας θα βρίσκεται το Κλιμάκιο Εγχόρδων της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου     
Διδασκαλία/Σολίστ: Αντώνης Παρτζίλης Καλλιτεχνική Διεύθυνση : Γιώργος Κουντούρης

12:00-14:30  Μαζί μας ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της Κύπρου  Σφαίρα 96,8  με live link. 
       
Για περισσότερες πληροφορίες:

Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας
τηλ. 22661475 (ext.106 και 110)/ email:  education@leventismuseum.org.cy
leventismuseum.org.cy ǀ Find us on Facebook ǀ Follow us on Twitter

Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, Κλάδος Λευκωσίας:τηλ. 22664988/email: nicosia@redcross.org.cy
redcross.org.cy ǀ Find us on Facebook ǀ Follow us on Twitter

Χαιρετισμός
Του Γενικού Διευθυντή του Κυπριακού Ερθρού Σταυρού,
Κυρίου Τάκη Νεοφύτου
στη δημοσιογραφική διάσκεψη για το εκπαιδευτικό εργαστήρι
«ΑΥΓΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ»
Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
Κυρίες και κύριοι.

Εκ μέρους του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου, στη δημοσιογραφική αυτή διάσκεψη, που διοργανώνεται με την ευκαιρία   μιας εκδήλωσης που περιγράφεται με  ένα τόσο εντυπωσιακά πρωτότυπο και συμπυκνωμένα περιεκτικό τίτλο.  «Αυγά με Ιστορία».

Η πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης, του Δήμου Λευκωσίας, και του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου, που εκφράζει το ανθρώπινο πρόσωπο και τις  κοινωνικές τους ευαισθησίες, έρχεται με ένα τόσο δημιουργικό και ενδιαφέροντα τρόπο να δέσει το παρελθόν με το παρόν, να γεφυρώσει το συνεχώς διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στις γενιές που φεύγουν και σ’ αυτές που έρχονται. Με τη διοργάνωση αλλά και την παρουσία και συμμετοχή μας στην εκδήλωση, θα γίνουμε ενεργοί κοινωνοί μιας σκυταλοδρομίας ιστορίας και παράδοσης, που ταυτόχρονα θα μεταλαμπαδεύσει σε πολλούς ευάλωτους συνανθρώπους μας το φώς όχι μόνο της επερχόμενης Ανάστασης, αλλά και της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.

Όπως ήδη ανακοινώθηκε, όλα τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν υπέρ του Κλάδου Λευκωσίας του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος, στο μέσο της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, αγωνίζεται  να βρει τρόπους στήριξης χιλιάδων συνανθρώπων μας που υποφέρουν. Γιατί παρ’ όλες τις τελευταίες δηλώσεις εντυπωσιασμού και σκοπιμοτήτων περί βελτίωσης της κατάστασης, εμείς στον Ερυθρό Σταυρό βιώνουμε καθημερινά το συγκεκαλυμμένο από την αξιοπρέπεια δράμα του περήφανου λαού μας,  που προτιμά να στερείται και να πεινά, παρά να δημοσιοποιεί τις συνέπειες της ανέχειας και της φτώχειας του.
Δυστυχώς η ανεργία εξακολουθεί να  καλπάζει, πολλές οικογένειες εξακολουθούν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας βιώνει  πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, και ιδιαίτερα ο μεγαλύτερος από τους υπόλοιπους, Κλάδος Λευκωσίας, ζώντας καθημερινά μια πραγματικότητα που δεν έχει καθόλου σχέση με την πολυδιαφημιζόμενη ευημερία των αριθμών, αυτές τις μέρες  που πλησιάζει και το Πάσχα, προσπαθεί να βρει τους επιπρόσθετους πόρους που απεγνωσμένα χρειάζεται για  να ανταποκριθεί  στο κάλεσμα της ανάγκης. Γιατί, επιπρόσθετα προς τα καθημερινά βοηθήματα, αυτές τις μέρες διοργανώνουμε και την Πασχαλινή Εκστρατεία Αγάπης, που θα αναβαθμίσει, έστω και για λίγες μέρες, το τραπέζι της φτώχειας εκατοντάδων οικογενειών, σε πασχαλινό τραπέζι Ανάστασης και Ελπίδας.

Της ελπίδας που αισθανόμαστε κι εμείς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις όταν τα αισθήματα αλληλεγγύης  συνανθρώπων μας που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες όπως το Εκπαιδευτικό εργαστήρι «ΑΥΓΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ», μας κάμνουν να νοιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι στην προσπάθεια μας. Μιας πρωτοβουλίας, που θα χαρίσει στους νεώτερους χαμόγελα και στιγμές χαράς, ξεγνοιασιάς και αισιοδοξίας, και θα επιτρέψει και σε εμάς τους μεγαλύτερους να θυμηθούμε όλα αυτά που μας δίδασκαν οι γονείς και οι παππούδες μας και που αποτελούν την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας, που οφείλουμε να μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Στο σημείο αυτό επιθυμώ να ευχαριστήσω όλη την ομάδα του Λεβέντειου Μουσείου καθώς και του Δήμου Λευκωσίας που επιπρόσθετα από το αξιόλογο έργο που καθημερινά επιτελούν, βρήκαν και την φιλάνθρωπη διάθεση και το χρόνο να υπηρετήσουν και τον πάσχοντα συνάνθρωπό τους

Ευχαριστώ επίσης του χορηγούς  της εκδήλωσης την Ελληνική Τράπεζα, το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου, την Petridιs Eggs Ltd, την Nikiforou Eggs, το Αγρόκτημα Φίλιππος, το περιοδικό Hello, την Εταιρεία Αδελφοί Λανίτη, τον ραδιοφωνικό σταθμό Σφαίρα 96,8,  και τους υποστηρικτές Costa Coffee και Get Fresh.

Η αφιλοκερδής συλλογική προσφορά τους, καταξιώνει τις επιλογές τους, και χωρίς αμφιβολία θα συμβάλει σε μια πετυχημένη εκδήλωση.

Τους ευχαριστώ από καρδιάς