Πρόγραμμα αναβάθμισης του περιβάλλοντος των πεζοδρόμων στην Εντός των Τειχών πόλη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Πρόγραμμα αναβάθμισης του περιβάλλοντος των πεζοδρόμων στην Εντός των Τειχών πόλη
Παρ, 03 Ιουν. 2016 13:45
Ο Δήμος Λευκωσίας προχωρεί στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής των πεζοδρόμων του ιστορικού κέντρου και για το λόγο αυτό έχει ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με σειρά προτάσεων και μέτρων.
 
Οι γενικότεροι στόχοι του Δήμου Λευκωσίας είναι η απάμβλυνση του κυκλοφοριακού με τη συγκράτηση του κύριου όγκου κυκλοφορίας εκτός των τειχών, η ενθάρρυνση της στάθμευσης στην εκτός των τειχών, η αγορά και διακίνηση 13 μικρών λεωφορείων, η ενθάρρυνση της πεζοκίνησης – ποδηλατοκίνησης, η βελτίωση της καθαριότητας με την συχνότερη επίσκεψη των συνεργείων καθαρισμού. 
 
Η αναβάθμιση των πεζοδρόμων θα επιτευχθεί με την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και την διατήρηση ενός ανθρώπινου, φιλικού, ήρεμου και καθαρού περιβάλλοντος.
 
Για την υλοποίηση του προγράμματος προτείνονται δύο βασικοί άξονες: Πρώτο, με την ανανέωση του αστικού εξοπλισμού και δεύτερο με την παροχή κινήτρων στους επιχειρηματίες – καταστηματάρχες για τη βελτίωση των προσόψεων των καταστημάτων και του υπαίθριου χώρου εστίασης. Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η πλήρης επιδιόρθωση του πλακόστρωτου των πεζοδρόμων και η τοποθέτηση οχετών ομβρίων για τη συλλογή των νερών της βροχής για την αποτροπή πλημμυρών.
 
Η ανανέωση του αστικού εξοπλισμού βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Έχουν ήδη τοποθετηθεί νέα παγκάκια στους πεζόδρομους, νέα υδροστόμια για περισσότερη ασφάλεια, κάθετες σημάνσεις, καθοδηγητικές πινακίδες και τοποθέτηση σκιάστρων για ηλιοπροστασία. Ολοκληρώνονται σύντομα οι εργασίες για τους αναδυόμενους πασσάλους ενώ προχωρεί σύντομα η τοποθέτηση ανθώνων, σύγχρονων φωτιστικών, η φύτευση δέντρων για σκίαση και δροσιά.
 
Για τη βελτίωση της υπαίθριας εστίασης οι καταστηματάρχες θα έχουν τα ίδια κιγκλιδώματα με ανθώνες, ταιριαστά τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες και τους ίδιους ανεμοφράκτες με απλό και σύγχρονο σχέδιο για καθαρό οπτικό πεδίο, χωρίς να επηρεάζονται τα διπλανά καταστημάτων.    
 
Ο Δήμος θα παρέχει κίνητρα στους καταστηματάρχες για την αντικατάσταση των πινακίδων των καταστημάτων στη βάση καθορισμένου τύπου, τεντών και την απομάκρυνση άχρηστων διαφημίσεων.
 
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση οχετού στο τμήμα του πεζόδρομου της οδού Λήδρας, από τη συμβολή της με την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Πυγμαλίωνος, που προγραμματίζεται για το 2017 και την πλήρη αντικατάσταση και τοποθέτηση νέου οδοστρώματος στους πεζόδρομους.
 
Συγκεκριμένα θα παρέχονται τα ακόλουθα οικονομικά κίνητρα στους επιχειρηματίες:
 
Καθαρές όψεις:   
 
Επιχορήγηση της αντικατάστασης των αυθαίρετων πινακίδων με νέες, μέχρι  €560
Επιχορήγηση της αντικατάστασης των αυθαίρετων τεντών με νέες κατάλληλες, μέχρι  €900
 
Υπαίθρια  Εστίαση:
  •   παροχή  δωρεάν από τον Δήμο Λευκωσίας διαχωριστικών στοιχείων αξίας  €850  περίπου
 
Οι καταστηματάρχες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στον Δήμο Λευκωσίας μέχρι το τέλος Ιουλίου 2016. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν έντυπα αιτήσεων από τον Δήμο Λευκωσίας και την ιστοσελίδα www.nicosia.org.cy