Συμμετοχή Δημάρχου Λευκωσίας σε συνεδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Συμμετοχή Δημάρχου Λευκωσίας σε συνεδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας
Δευ, 06 Ιουν. 2016 14:45
Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: Στη Σάμο, η Λευκωσία κατάθεσε τις θέσεις της για το «Προσφυγικό» και το ρόλο των Τοπικών Αρχών σε Ευρωπαϊκό και Τοπικό Επίπεδο

Με κεντρικό μήνυμα «τη δημιουργία μιας λειτουργικής πανευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου η οποία να προστατεύει τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των προσφύγων όσο και την συνέχιση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, συμμετείχε στο τριήμερο συνέδριο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος στη Σάμο, κατόπιν τιμητικής πρόσκλησης από τον Πρόεδρο και Δήμαρχο Αμαρουσίου Γεώργιο Πατούλη.

Επιπλέον ο Δήμαρχος Λευκωσίας, τόνισε ότι επιβάλλεται  η «βούληση συνεργασίας, αλληλεγγύης, συνεννόησης και κοινής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης μεταξύ των κρατών μελών, η οποία μεταφράζεται σε δίκαιη και ισορροπημένη κατανομή του προσφυγικού κύματος σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, βάση του ΑΕΠ και του πληθυσμού της κάθε χώρας».

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνέδριου παρουσιάστηκε η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θέμα: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι προσφυγικές ροές και το μεταναστευτικό ζήτημα – επιπτώσεις στην κοινωνία, την οικονομία και τον τουρισμό» ενώ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε τον πρόεδρο του CEMR Inigo de la Serna να υπογράψει το κείμενο «Έκκληση για μία πραγματικά κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου», που έχει υιοθετηθεί από την Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR), στις 20 Απριλίου του 2016 στη Λευκωσία και την οποία έχουν προσυπογράψει 28 Εθνικές Ενώσεις Δήμων ανά την Ευρώπη.

Στο συνέδριο απεύθυναν χαιρετισμό πρόεδροι και επικεφαλής κομμάτων, ο Αν. Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής. Επίσης διαβάστηκαν μηνύματα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμο, ενώ παρέστησαν Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, από την Τουρκία και την Ευρώπη.

Το Δήμαρχο συνόδευαν η Πρόεδρος της Επιτροπής Πρόνοιας κα Μέλια Αβράαμ, η Δ.Σ. κα Κάτια Απέγητου και η Υπεύθυνη του Πολυδύναμου Κέντρου κα Ρούλα Γεωργοπούλου.