Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης συμμετείχε σε συζήτηση για τις γυναίκες πρόσφυγες, στο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης συμμετείχε σε συζήτηση για τις γυναίκες πρόσφυγες, στο
Πεμ, 23 Ιουν. 2016 13:10
Με κεντρικό θέμα τις «Γυναίκες Πρόσφυγες» η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Κυπριακό Λόμπι Γυναικών,  διοργάνωσαν συζήτηση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων στις 22 Ιουνίου 2016.

Στη συζήτηση προσκλήθηκε ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, να τοποθετηθεί και να παρουσιάσει τις ποικίλες δράσεις του Δήμου που υλοποιούνται εδώ και χρόνια μέσω του Πολυδύναμου Κέντρου Λευκωσίας και στηρίζουν διαχρονικά τις γυναίκες πρόσφυγες, τους μετανάστες και τις γυναίκες γενικότερα. Τονίστηκε ιδιαίτερα από τους παρευρισκόμενους η κοινωνική προσφορά του Δήμου Λευκωσίας, η οποία καλύπτει ευρύ φάσμα υπηρεσιών και συμπεριλαμβάνει πάντα τους μετανάστες.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος επίσης η Βουλευτής Ελένη Μαύρου, η κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Λόμπι γυναικών κα Μάγδα Ζήνωνος, η κα Sara Brant –Hansen από την πρεσβεία της Σουηδίας και η κυρία Χρυστάλλα Κατσαπαου. Τη συζήτηση συντόνισε ο κος Damtew Dessalegne εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Κύπρο. 

Τη διοργάνωση ανέδειξαν οι προσωπικές διηγήσεις γυναικών προσφύγων οι οποίες καθήλωσαν τους παρευρισκόμενους με την αμεσότητα που τις διέκρινε.

Από τη συζήτηση αναδείχτηκε η ανάγκη για την καθιέρωση μιας κοινής λειτουργικής πανευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου η οποία να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια των προσφύγων και κυρίως των γυναικών, η έντονη βούληση των Τοπικών Αρχών και των Μη κυβερνητικών Οργανώσεων για συμμετοχή και συνεργασία με το κεντρικό κράτος για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων και την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία καθώς και η έλλειψη μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης και πολιτικής ολοκληρωμένου σχεδιασμού και συντονισμού του Κεντρικού Κράτους, με τις Τοπικές Αρχές και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, προς αυτή την κατεύθυνση.

Από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας