Εκστρατεία Διαφώτισης White Ribbon

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2017 / Εκστρατεία Διαφώτισης White Ribbon
Πεμ, 16 Μαρ. 2017 13:35

Εκστρατεία Διαφώτισης White Ribbon για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα που αποτελεί αιτία θανάτου για 1.380.000.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πλέον θανατηφόρα μορφή καρκίνου, με ποσοστά θνησιμότητας που ξεπερνούν το 30%. Είναι αιτία θανάτου για 1.380.000 ανθρώπους στον κόσμο ετησίως και ευθύνεται για το 34% περίπου των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες και για το 23% στις γυναίκες.

Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία, δόθηκαν στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου για την εξαγγελία της Παγκύπριας Εκστρατείας Διαφώτισης White Ribbon, που διοργανώνει το Ίδρυμα Θώρακας Κύπρου με τη στήριξη της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου και του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.

Eκ μέρους του Ιδρύματος Θώρακας Κύπρου ο Δρ. Χάρης Αρμεύτης τόνισε, ότι η Eκστρατεία Ευαισθητοποίησης White Ribbon σχετίζεται με τον καρκίνο του πνεύμονα που έχει τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από όλους τους καρκίνους στους άνδρες και στις γυναίκες και οφείλεται κατά 90% στο κάπνισμα. Οι μελέτες καταδεικνύουν ανέφερε ο Δρ. Αρμεύτης, ότι τα κράτη που έχουν τους αυστηρότερους νόμους κατά του καπνίσματος κατάφεραν να μειώσουν τον αριθμό των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ υπογράμμισε πως είναι καιρός για ουσιαστική πρόληψη και ευαισθητοποίηση στην Κύπρο. Στόχος των εκδηλώσεων που διοργανώνουμε πρόσθεσε ο Δρ. Χάρης Αρμεύτης, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα. Αναφερόμενος στη δημιουργία του Ιδρύματος Θώρακας Κύπρου σημείωσε, ότι σκοποί του Ιδρύματος είναι η πρόληψη νοσημάτων κυρίως του Θώρακα, μέσω ενημερωτικών εκστρατειών και εκδηλώσεων δεδομένου ότι οι παθήσεις του θώρακα συγκαταλέγονται στις πρώτες αιτίες θνησιμότητας παγκοσμίως, η προώθηση της έρευνας στον τομέα της Ιατρικής σχετιζόμενη με θωρακικά νοσήματα και η στήριξη ασθενών που πάσχουν από νοσήματα κυρίως του θώρακος.

Ο Δρ. Μαρίνος Λεμέσιος Πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου που στηρίζει την Εκστρατεία Διαφώτισης ανέφερε, ότι στις αιτίες του καρκίνου του πνεύμονα  περιλαμβάνεται το κάπνισμα σε ποσοστό 87%, το παθητικό κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ακτινοβολία και η κληρονομικότητα. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα μετά τη διακοπή του καπνίσματος τόνισε ο Δρ. Λεμέσιος, μειώνεται στο 50% στα 5 χρόνια, 80% στα 10 χρόνια και μετά τα 15 προσεγγίζει αυτόν των μη καπνιστών. Ο Πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας παρέθεσε και τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα που είναι ο χρόνιος βήχας μη ανταποκρινόμενος σε θεραπεία, η δύσπνοια, η αιμόπτυση, η ανορεξία και απώλεια βάρους, η παρατεταμένη βραχνάδα και ο πόνος στο θώρακα.

Ο Παθολόγος - Ογκολόγος Δρ. Γιώργος Άστρας ανέφερε, ότι η προσπάθεια είναι κοινή και ότι όλοι μπορούν να συμβάλουν στον αγώνα για μια πιο ποιοτική ζωή για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, για πιο μοντέρνες και εξατομικευμένες θεραπείες, καθώς και για περισσότερες επιλογές θεραπείας. Στοχεύοντας στην ενημέρωση και στήριξη των ασθενών είπε ο Δρ. Άστρας, θα διοργανωθούν στη διάρκεια της Εκστρατείας White Ribbon που στέλνει το μήνυμα “Just Breathe”, εκδηλώσεις διαφώτισης και ευαισθητοποίησης του κοινού.  Την Τετάρτη 22 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί Φιλανθρωπικό Fashion Event με δημιουργίες των γνωστών σχεδιαστών Λάκη Γαβαλά, Λουκίας Κυριάκου και Υβόννης Μπόσνιακ, οι οποίοι αφιλοκερδώς συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια. Τα καθαρά έσοδα από την εκδήλωση πρόσθεσε ο Δρ. Άστρας, θα διατεθούν για τη στήριξη των υπηρεσιών του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Στο πλαίσιο της καμπάνιας σημείωσε, που θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο, προγραμματίζονται επίσης και ενημερωτικές διαλέξεις, στις 23 Μαίου στη Λευκωσία και στις 24 Μαίου στη Λεμεσό.

Η Κυρία Άντρη Αναστασιάδη Σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία έθεσε υπό την Υψηλή Προστασία της την Εκστρατεία White Ribbon σημείωσε, ότι κάθε εκδήλωση που αποβλέπει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας και ιδιαίτερα στην ενίσχυση των προσπαθειών για βελτίωση και αναβάθμιση της παρεχόμενης σε αυτούς ιατρικής και φαρμακευτικής φροντίδας, θα πρέπει να τυγχάνει της στήριξης όλων μας, πόσο μάλλον όταν η στήριξη αυτή αφορά συνανθρώπους μας που δίνουν κυριολεκτικά μάχη για τη ζωή τους και χρειάζονται να έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια. Η Κυρία Αναστασιάδη απηύθυνε έκκληση προς όλους να ενώσουν τις προσπάθειες τους για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας που υποφέρουν. Ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη πρόσθεσε η Σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι αξίες που ιδιαίτερα οφείλουμε να καλλιεργούμε και να ενισχύουμε όταν ο στόχος είναι η ζωή των συνανθρώπων μας.

Ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος έθεσε υπό την Αιγίδα του την Εκστρατεία Διαφώτισης, ανέφερε στο χαιρετισμό του, που ανέγνωσε η Ιατρικός Λειτουργός του Υπουργείου Υγείας Δρ. Μυρτώ Αζίνα, ότι το Υπουργείο Υγείας χαιρετίζει την όλη προσπάθεια που διοργανώνει το Ίδρυμα Θώρακας Κύπρου και στέκεται συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος της όλης εκστρατείας.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης σημείωσε, ότι η υγεία και η πρόληψη είναι ένα θέμα που αφορά τον κάθε ένα από εμάς, τονίζοντας ότι η ενημέρωση γύρω από τον καρκίνο του πνεύμονα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο κ. Γιωρκάτζης συνεχάρη το Ίδρυμα Θώρακας Κύπρου που με τη στήριξη της Πνευμονολογικής Εταιρείας και του Αντικαρκινικού Συνδέσμου, διοργανώνουν για πρώτη φορά στην Κύπρο την εκστρατεία White Ribbon και επαίνεσε όλους τους εθελοντές που θα εργαστούν για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου κα Μαρία Ιωαννίδου εξέφρασε την ικανοποίησή της, που ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου λαμβάνει μέρος στην Εκστρατεία Διαφώτισης για τον καρκίνο του πνεύμονα, επισημαίνοντας ότι ένα μεγάλο μέρος της αποστολής του Συνδέσμου, εκτός από την παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας προς τους καρκινοπαθείς, είναι η διαφώτιση του κοινού για όλα τα θέματα γύρω από την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου. Αναδεικνύοντας το μήνυμα της καμπάνιας “Just Breathe” η κα Ιωαννίδου υπογράμμισε, ότι τη στιγμή που κάποιοι από εμάς παίρνουν την αναπνοή ως κάτι δεδομένο, οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα παλεύουν για την κάθε τους ανάσα. Γι’ αυτό κατέληξε, ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα για να  ξεκινήσουμε αυτή την  προσπάθεια με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Θεσμικός Χορηγός Ιδρύματος Θώρακας Κύπρου: Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα

Χορηγοί και Υποστηρικτές Εκστρατείας White Ribbon: Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, Medochemie, Melidonia, Ελληνική Τράπεζα, Path Lab Theocharides, Yiannoukas Medical Laboratories, Genesis Farma, PKS, Karyatides Developments, Cobalt, ΒiancoNero, Pandora Catering, Wella, Make Up Store, X EYES, Light Hall, Home Med Care, Flowers & Designs, Events by Lily, Χρυσάνθου shows, DIMCO, Laser Graphics, Hilton Park και The Winery.