Παρουσίαση των πολύπλευρων καινοτόμων δράσεων του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι για την Ένταξη ΥΤΧ στην

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2017 / Παρουσίαση των πολύπλευρων καινοτόμων δράσεων του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι για την Ένταξη ΥΤΧ στην
Πεμ, 06 Απρ. 2017 13:10
Οι ανοιχτές, πολυπολιτισμικές πόλεις, χωρίς αποκλεισμούς  κάνουν τη διαφορά! 
Κοινωνική Συνοχή, Πρόοδος και Ανάπτυξη πάνε μαζί!
 
Παρουσίαση των πολύπλευρων καινοτόμων δράσεων του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι για την Ένταξη Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) στην Τοπική Κοινωνία»
 
Σε παρουσίαση του έργου που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος και επιλεγμένων καινοτόμων δράσεων του 2017 που στηρίζουν τη διαδικασία ένταξης μεταναστών, προσφύγων, αιτητών ασύλου από χώρες εκτός της ΕΕ στην κοινωνία μας  προχώρησαν την Πέμπτη 6 Απριλιου   οι εταίροι στο πρόγραμμα «Νέοι Δρόμοι για την Ένταξη».  Το σύνθετο πρόγραμμα που ετοιμάστηκε συμβαδίζει με τις Ευρωπαϊκές και διεθνείς καλές πρακτικές και συνοψίζεται σ’ ένα ολοκληρωμένο σύνολο υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης, προσανατολισμού, ανάπτυξης δεξιοτήτων και πολυεπίπεδων ευκαιριών για συμμετοχή στην τοπική ζωή και αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία, με στήριξη από το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης της ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Σε αυτή οι Δημάρχοι Λευκωσίας Αγίου Δομετίου, Λακατάμιας και Έγκωμης, κατάθεσαν την  ικανοποίηση τους που συμετέχουν στο προγραμμα και για τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί υπερβαίνοντας τους αρχικούς στόχους παρά τους περιορισμένους πόρους. Διευκρίνισαν ότι θεωρούν την αποτελεσματική ένταξη ευάλωτων ομάδων απαραίτητο στοιχείο για τη διασφάλιση των προϋποθέσεων για κοινωνική συνοχή, πρόοδο και βιώσιμη ανάπτυξη σε μια σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία. Τόνισαν  ότι το κράτος θα πρέπει να αναγνωρίσει τον κομβικό ρόλο των τοπικών αρχών στον τομέα της ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών και γενικότερα της κοινωνικής πολιτικής και να προσφέρει αυξημένους πόρους και σταθερή στήριξη στη βάση θεσμικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων, ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν ακόμη πιο ποιοτικές, ουσιαστικές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Υπογράμμισαν ότι προσβλέπουν στην αύξηση των πόρων για να καλύψουν ουσιαστικές ανάγκες που παρατηρούνται έντονα στις περιοχές τους.
 
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Γιωρκάτζης αναφερόμενος στον καθοριστικό ρόλο των Τοπικών Αρχών στη στήριξη και κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων παρατήρησε με λύπη «πως οι αρμόδιοι στην Κύπρο φαίνεται να ξεχνούν ότι οι Τοπικές Αρχές είναι το καταλληλότερο επίπεδο διακυβέρνησης για την άσκηση αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής και την παροχή ολοκληρωμένων, συνεκτικών και αξιόπιστων υπηρεσιών στήριξης και βοήθειας, πληροφόρησης, εξυπηρέτησης και ευρύτερων υπηρεσιών ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών στην κοινωνία υποδοχής. Αντίθετα με την αρχή της επικουρικότητας στην ΕΕ και τη διεθνή καλή πρακτική.»

Παρατήρησε ότι αντί να ενισχύεται ο ρόλος και η ικανότητα των τοπικών αρχών έχει αναπτυχθεί η τάση να αποκόπτονται πόροι και να αποξενώνονται εξαιρετικές υπηρεσίες που ξεκίνησαν Τοπικές Αρχές για να αποδοθούν σε άλλους φορείς.  Εισηγήθηκε ότι η κατανομή πόρων σε κάθε περιοχή και σε κάθε πρόγραμμα πρέπει να είναι ανάλογη με τις ανάγκες, όπως το μέγεθος του πληθυσμού της ομάδας στόχου. Υπογράμμισε δε ότι η Λευκωσία παρουσιάζει σήμερα την πιο ψηλή συγκέντρωση ΥΤΧ στην Κύπρο, ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στις πλέον ευάλωτες ομάδες και αντιμετωπίζουν πιο έντονα τους κινδύνους του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η Δήμαρχος Λακατάμιας κα Χατζήπαπα εξέφρασε τη δέσμευση της να συνεργαστεί για την επιτυχία του προγράμματος με όλους τους εταίρους και τους ενεργούς παράγοντες της μεταναστευτικής κοινότητας, ώστε το έργο του 2017 να προσδώσει σημαντική πρόσθετη αξία στις προσπάθειες ένταξης. Και συνέχισε «Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που ζουν και εργάζονται ανάμεσα μας είναι άνθρωποι που προσφέρουν πολλά στην κοινωνία και την οικονομία του τόπου μας. Η ομάλη ένταξη τους και η αξιοποίηση του πλούτου της πολυπολιτισμικότητας περιέχει σημαντικά οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για την τοπική και ευρύτερη κοινωνία.»
 
Ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου Δρ Πέτρου σημείωσε ότι «η παρουσία των μεταναστών, προσφύγων και αιτητών ασύλου ανάμεσά μας, είναι μια πρόκληση για καλλιέργεια της αμοιβαίας κατανόησης των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων όλων των πολιτών και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής των τοπικών κοινωνιών».

Ο Δήμαρχος Έγκωμης κ. Κυριάκου τόνισε τη σημασία που αποδίδει στον πολιτισμό και ανέφερε ότι «μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναπτύχθηκαν από το Δήμο Έγκωμης σημαντικές πολιτιστικές δράσεις με στόχο να ενισχύσουν την αμφίδρομη διαδικασία ένταξης των μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία και ειδικότερα στις τοπικές κοινωνίες».
 
Συγχαίροντας τον Δήμο Λευκωσίας και τους συνεργάτες του στο έργο, ο Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι «μέσα από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν και συνεχίζουν να αναλαμβάνουν, συμβάλλουν με καθοριστικό τρόπο στη διασφάλιση της συνοχής της κοινωνίας, αξιοποιώντας την ποικιλομορφία, τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμική ταυτότητα της» και αναφέρθηκε στην ανάγκη που δημιουργει η προσφυγική κρίση «για τη λήψη μέτρων, για τον επιμερισμό της πίεσης και του κόστους που προκύπτει από τη μετανάστευση και το άσυλο, μέσω του καταμερισμού κοινοτικών κονδυλίων».
 
Σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις που έγιναν από τον Δρα Ιορδάνου, Ανώτερο Λειτουργό Προγράμματος της Αντιπροσωπείας του UNHCR στην Κύπρο και την κα Ξενοφώντος-Κουδουνά, Επικεφαλής του Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ στην Κύπρο, με αναφορά στο ρόλο των Τοπικών Αρχών και τη συνεργασία τους με άλλους τοπικούς και διεθνείς φορείς στην ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων.
 
Την παρουσίαση των επιλεγμένων δράσεων του 2017 έκαμαν στελέχη της ομάδας έργου μαζί με εκπροσώπους ομάδων της μεταναστευτικής κοινότητας, αναδεικνύοντας τη συνεισφορά των ιδίων των ΥΤΧ και τα πολλαπλά οφέλη της συμμετοχικής προσέγγισης που ακολουθεί το πρόγραμμα. Στην εκδήλωση και τη συζήτηση συμμετείχαν και αρκετά άλλα μέλη της μεταναστευτικής κοινότητας. 
 
Στην κοινοπραξία που υλοποιεί το έργο συμμετέχουν ο Δήμος Λευκωσίας, ως ο τελικός δικαιούχος και συντονιστής του προγράμματος, και οι Δήμοι Αγίου Δομετίου, Λακατάμιας και Έγκωμης, το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, η NVK Advent Consulting Ltd και η εταιρεία Losadeal Ltd ως εταίροι.
 
Η κοινοπραξία που υλοποιεί το πρόγραμμα δεσμεύτηκε να συνεχίσει να αναδεικνύει τη δύναμη μιας κοινωνίας που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, να καταπολεμά το ρατσισμό και τη ξενοφοβία και να αναπτύσσει τις σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τις μεταναστευτικές κοινότητες.
 
Το πρόγραμμα «Νέοι Δρόμοι για την Ένταξη» συνεχίζει με αποφασιστικότητα και το 2017 να αναδεικνύει και να αξιοποιεί την ποικιλομορφία σαν δύναμη ανάπτυξης, προόδου και δημιουργικότητας!  

ΜΗΝΥΜΑ   ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΓΚΩΜΗΣ, ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ» 2017 ΣΤΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017


Ο Δήμος Έγκωμης συμμετέχει για  4η συνεχόμενη χρονιά σε πρόγραμμα  ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών (ΥΤΧ) και  για 2η χρονιά σαν εταίρος στο πρόγραμμα «Νέοι δρόμοι για την Ένταξη ΥΤΧ στην Τοπική κοινωνία» με επικεφαλής εταίρο το Δήμο Λευκωσίας και συνεργαζόμενους εταίρους τους  Δήμους Αγίου Δομετίου και Λακατάμιας το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας και τις εταιρείες Συμβούλων NVK Advent Ltd και Losadeal Ltd.

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναπτύχθηκαν  από το Δήμο Έγκωμης σημαντικές πολιτιστικές δράσεις με  στόχο να ενισχύσουν την αμφίδρομη διαδικασία ένταξης των μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία και ειδικότερα στις τοπικές κοινωνίες. Το πρόγραμμα  στηρίζεται στην ευρωπαϊκή πρακτική για  πιο αποτελεσματική ένταξη σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για την πολιτική ένταξης είναι οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με δραστήρια συμμέτοχους τους ίδιους τους μετανάστες και τους δημότες.

Οι Τοπικές Αρχές πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών και μέσω αυτών των προγραμμάτων γίνεται ουσιαστική ένταξη τους μέσα στις τοπικές κοινωνίες. Ο Δήμος Έγκωμης  αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον πολιτισμό  και ευελπιστεί  στη συνέχιση και ενίσχυση του ρόλου του μέσα  από την  ενεργό δραστηριοποίηση του  στο  πλαίσιο του Προγράμματος «Νέοι δρόμοι για την Ένταξη ΥΤΧ στην Τοπική κοινωνία».

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εταίρους του προγράμματος και να ευχηθώ σε όλους  καλή  συνέχεια στην επίτευξη των στόχων του Προγράμματος.

Ζαχαρίας Κυριάκου
Δήμαρχος Έγκωμης

Χαιρετισμός του Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Κυπριανού, στην εναρκτήρια δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργανώνει ο Δήμος Λευκωσίας και εταίροι στο πλαίσιο του έργου «Προγράμματα ένταξης από Τοπικές Αρχές»
06/04/2017


Κύριοι Δήμαρχοι,
Αγαπητοί συνεργάτες,
Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση να χαιρετίσω τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργανώνετε με την ευκαιρία της ανανέωσης του έργου «Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές». Εκδηλώσεις όπως η σημερινή αποτελούν σημαντική ευκαιρία διάχυσης μηνυμάτων και μέσο δημοσιότητας τόσο των αποτελεσμάτων του έργου όσο και του Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και της Κυπριακής Δημοκρατίας που συγχρηματοδότησαν την υλοποίησή του.

Αρχικά, θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμο Λευκωσίας ως τον Τελικό Δικαιούχο, αλλά και τους συνεργάτες του στο έργο, τον Δήμο Αγίου Δομετίου, Δήμο Λακατάμιας, Δήμο Έγκωμης, το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας,  την NVK Advent Consulitng Ltd και Losadeal Limited για τη βούλησή τους να μετέχουν σε τέτοιου είδους έργα που στόχο έχουν την ένταξη των Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) στην κυπριακή κοινωνία, αλλά και για την επιτυχή υλοποίηση των προγραμμάτων

Η Λευκωσία έχει εξελιχθεί σε μια πολυπολιτισμική πόλη, η οποία φιλοξενεί μετανάστες που ζουν, ευημερούν και συνεισφέρουν στο κοινωνικό και επιχειρηματικό σύνολο. O Δήμος Λευκωσίας και το εταιρικό σχήμα, μέσα από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν και συνεχίζουν να αναλαμβάνουν, συμβάλλουν με καθοριστικό τρόπο στη διασφάλιση της συνοχής της κοινωνίας, αξιοποιώντας την ποικιλομορφία, τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμική ταυτότητα της.

Η συνεργασία της Υπεύθυνης Αρχής με τον Δήμο Λευκωσίας και τους εταίρους του έχει αποφέρει, και θα συνεχίζει σίγουρα να αποφέρει, τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ευελπιστούμε ότι τα αποτελέσματά αυτά, θα αποδειχθούν – τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα-  επωφελή για την ενσωμάτωση των ΥΤΧ στην κοινωνία της Κύπρου και καθοριστικά ως προς τη δημιουργία αμοιβαίας αξίας μεταξύ  των πολιτών – τόσο Κυπρίων όσο και Υπηκόων Τρίτων Χωρών.

Αγαπητοί,
Σήμερα, η προσφυγική κρίση δημιουργεί επιτακτική ανάγκη για τη λήψη μέτρων, για τον επιμερισμό της πίεσης και του κόστους που προκύπτει από τη μετανάστευση και το άσυλο, μέσω του καταμερισμού κοινοτικών κονδυλίων. Για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 η ΕΕ έχει αυξήσει κατά περίπου 25% τη χρηματοδότηση της προς την Κυπριακή Δημοκρατία και η αξιοποίηση αυτών των πόρων δίνει ουσιαστική οικονομική ενίσχυση σε κυβερνητικούς φορείς, σε τοπικές αρχές, ΜΚΟ και εταιρείες που υλοποιούν έργα σχετικά με τις προτεραιότητες και τους στόχους των Ταμείων Εσωτερικών Υποθέσεων.

Μέσα από την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, στόχος της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, ως Υπεύθυνης Αρχής, είναι να συνεχίσει να συμβάλλει -με τον καλύτερο δυνατό τρόπο -στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζονται στον τομέα του ασύλου, της μετανάστευσης και της ένταξης.

Καταλήγοντας, η υλοποίηση προγραμμάτων ένταξης από τοπικές αρχές θεωρούμε ότι συμβάλλει στην επίτευξη αυτών των στόχων και ιδανικών, καθιστώντας τη συνύπαρξη των ποικίλων κοινωνικών ομάδων ως εφαλτήριο προόδου, ευημερίας και εκσυγχρονισμού.

Σας ευχαριστώ

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΕΤΙΟΥ ΔΡ. ΚΩΣΤΑ ΠΕΤΡΟΥ ΣΤΗΝ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ» 2017, ΣΤΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ, ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017


Χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά τη συνέχιση του προγράμματος «ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ» για το 2017. Πιστεύω ότι έχει χτιστεί ένα γερό οικοδόμημα στον τομέα της ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών με την υλοποίηση προγραμμάτων για ενσωμάτωση τους στην τοπική κοινωνία για έκτη συνεχή χρονιά, που μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες για την προάσπιση των δικαιωμάτων και στήριξη των μεταναστών γενικότερα.

Η τοπική κοινωνία είναι ο χώρος που ζουν, εργάζονται ή φοιτούν Υπήκοοι Τρίτων Χωρών, έχοντας την ευκαιρία  μιας διαδραστικής επικοινωνίας και ποιοτικής ζωής με τους Κύπριους πολίτες. Αποτελεί και τον πλέον προσιτό χώρο για την αποτελεσματική ένταξη τους με την παροχή πολυεπίπεδων υπηρεσιών και την ενεργό συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το καταλληλότερο επίπεδο άσκησης αναγνωρισμένων αρμοδιοτήτων κοινωνικής πολιτικής όταν στηρίζεται με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, ενίσχυση της στελέχωσης των υπηρεσιών και βέβαια μαζί με τους ανάλογους οικονομικούς πόρους. Το ταμείο Προσφύγων, Μετανάστευσης και Ένταξης μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη αυτού του κομβικού ρόλου των Τοπικών Αρχών σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού.

Η παρουσία των μεταναστών, προσφύγων και αιτητών ασύλου ανάμεσά μας, είναι μια πρόκληση για καλλιέργεια της αμοιβαίας κατανόησης των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων όλων των πολιτών και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής των τοπικών κοινωνιών. Η ένταξη τους απαιτεί ταυτόχρονα και αναγνώριση της σημαντικής αξίας της πολυπολιτισμικότητας και της συμβολής τους στην οικονομία και τη στήριξη της κυπριακής οικογένειας και των πολυδιάστατων ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών.

Είναι πολλοί οι τομείς που η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αναλάβει δράσεις, όπως στη μείωση και εξάλειψη φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας και  κοινωνικού αποκλεισμού με ουσιαστικές υπηρεσίες πάνω σε συστηματική βάση, πέραν  από  τις αναγκαίες υπηρεσίες πληροφόρησης για τα δικαιώματα και υποχρεώσεις τους. 

Είναι πολλοί οι τομείς που η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αναλάβει δράσεις, όπως στη μείωση και εξάλειψη φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας και  κοινωνικού αποκλεισμού με ουσιαστικές υπηρεσίες πάνω σε συστηματική βάση, πέραν  από  τις αναγκαίες υπηρεσίες πληροφόρησης για τα δικαιώματα και υποχρεώσεις τους. 

Εκφράζω τις ευχαριστίες μου στους εταίρους και σε όλους τους συνεργάτες, καθώς και στην Υπεύθυνη Αρχή, για τη στενή συνεργασία που συμβάλλει στην επιτυχία των προσπαθειών μας. 

Κώστας Πέτρου
Δήμαρχος Αγίου Δομετίου

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΚΑΤΑΜΙΑΣ, ΦΩΤΟΥΛΑΣ ΧΑΤΖΗΠΑΠΑ, ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ» ΤΟΥ 2017 ΣΤΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Φίλοι Δήμαρχοι,
Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων,
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Φίλες και Φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι για την Ένταξη» που στοχεύει στην ένταξη και προσαρμογής μιας ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας αξιοποιώντας σύγχρονες συμμετοχικές προσεγγίσεις. Εκφράζω με αυτή την ευκαιρία τη δέσμευση του Δήμου Λακατάμιας να συμβάλει ενεργά στην επιτυχία του προγράμματος σε συνεργασία με όλους τους εταίρους  και την Υπεύθυνη Αρχή των Ταμείων Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, καθώς και τους παράγοντες της μεταναστευτικής κοινότητας που μας βοηθούν και δημιουργούν πρόσθετη αξία στο έργο μας. 

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που ζουν και εργάζονται ανάμεσα μας είναι άνθρωποι που προσφέρουν πολλά στην κοινωνία και την οικονομία του τόπου μας, άνθρωποι που αναζητούν την ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή. Η ομάλη ένταξη τους και η αξιοποίηση του πλούτου της πολυπολιτισμικότητας περιέχει σημαντικά οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για την τοπική και ευρύτερη κοινωνία.

Στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος ο Δήμος Λακατάμιας αναλαμβάνει δράσεις που προσφέρουν ευκαιρίες έκφρασης, αλληλογνωριμίας και αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινωνία αλλά και μεταξύ ομάδων υπηκόων τρίτων χωρών με διαφορετική εθνική προέλευση.  Ο πολιτισμός, οι παραδόσεις των λαών και η αθλητική τους παράδοση συμβάλλουν πολυεπίπεδα στη διαδικασία της ένταξης.

Είναι ευθύνη όλων μας να εργαστούμε συλλογικά και πολυεπίπεδα  για να καλλιεργήσουμε το σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας, να στηρίξουμε το σεβασμό στα δικαιώματα τους και να παρέχουμε ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες και υποδομές σε αυτή την ομάδα όπως και σε άλλες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η εξουσία που είναι πιο κοντά στους πολίτες, στους ανθρώπους και φορείς κάθε πόλης. Είμαστε σε καλύτερη θέση να διαπιστώσουμε τις ανάγκες τους και να δημιουργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης. Είμαστε το κατάλληλο επίπεδο διακυβέρνησης για να παρέχουμε σταθερές και ποιοτικές υπηρεσίες και να προωθήσουμε την ουσιαστική συμμετοχή αυτής της ομάδας πληθυσμού στην τοπική ζωή. Καλούμε την πολιτεία να αναγνωρίσει χειροπιαστά αυτό το ρόλο  με την απόδοση περισσότερων πόρων σε μακροχρόνια βάση και κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων στις τοπικές αρχές.  
Κλείνοντας, ευχαριστώ όλους τους εταίρους και συνεργάτες που συμβάλλουν στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.

Ευχαριστώ
Φωτούλα Χατζήπαπα
Δήμαρχος Λακατάμιας

Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη στην Παρουσίαση -  Δημοσιογραφική Διάσκεψη του προγράμματος «ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ» του 2017, Πέμπτη 6 Απριλίου 20176, 11:00 -13:00, Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας

Σας καλωσορίζω στη σημερινή συνάντηση που γίνεται με την ευκαιρία της ανανέωσης της Συμφωνίας Επιδότησης Έργου για το προγράμμα «Νέοι Δρόμοι για την Ένταξη», το οποίο λαμβάνει συγχρηματοδότηση ύψους €165,000 από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κυπριακή Δημοκρατία.  Χαιρετίζω ιδιαίτερα την παρουσία εκπροσώπων οργανώσεων και ομάδων υπηκόων τρίτων χωρών. Είναι ενδεικτική της σύγχρονης συμμετοχικής προσέγγισης που ακολουθεί το πρόγραμμα μας. Μαζί οικοδομούμε συνθήκες που θα επιτρέπουν σε όλους τους πολίτες να ζουν, να δημιουργούν και να εκφράζονται χωρίς εμπόδια, προκαταλήψεις και διακρίσεις.

Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα που η ανανέωση γίνεται σε συνέχεια των αξιοσημείωτων αποτελεσμάτων της υλοποίησης των δράσεων του 2016. Για 5η συνεχή χρονιά, τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κατά πολύ τους στόχους του αρχικού σχεδιασμού, και αυτό  παρά τους δυσανάλογα περιορισμένους πόρους σε σχέση με τις ανάγκες που καλύπτουμε. Μας προσφέρεται έτσι η  δυνατότητα να συνεχίσουμε την πρωτοποριακή δράση του προγράμματος και το 2017. Θα παράσχουμε σε μετανάστες, πρόσφυγες και αιτητές ασύλου που ζουν και εργάζονται στην κοινωνία μας ένα όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένο σύνολο υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης, ενημέρωσης και προσανατολισμού, αλλα και ευκαιριών για συμμετοχή στην τοπική ζωή.  Αξιοποιούμε σε αυτή την κατεύθυνση τους πόρους που λαμβάνουμε για το πρόγραμμα αλλά και ίδιους πόρους στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. 

Πιστεύουμε ότι η κατανομή πόρων σε κάθε περιοχή και σε κάθε πρόγραμμα πρέπει να είναι ανάλογη με τις ανάγκες, το μέγεθος του πληθυσμού της ομάδας στόχου, την απαιτούμενη εξυπηρέτηση της ευρύτερης μεταναστευτικής κοινότητας στην κάθε περιοχή, αλλά και την ουσιαστική αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η Λευκωσία παρουσιάζει σήμερα την πιο ψηλή συγκέντρωση ΥΤΧ στην Κύπρο, ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στις πλέον ευάλωτες ομάδες και αντιμετωπίζουν πιο έντονα τους κινδύνους του κοινωνικού αποκλεισμού. Προσβλέπουμε, λοιπόν, σε αύξηση των πόρων για να καλύψουμε ουσιαστικές ανάγκες τόσο στο Δήμο Λευκωσίας όσο και στους συνεργαζόμενους Δήμους.

Επιπλέον, θα ήθελα και πάλιν να σταθώ στον καθοριστικό ρόλο των Τοπικών Αρχών στη στήριξη και κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων. Με λύπη μας παρατηρούμε πως οι αρμόδιοι στην Κύπρο φαίνεται να ξεχνούν ότι οι Τοπικές Αρχές είναι το καταλληλότερο επίπεδο διακυβέρνησης για την άσκηση αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής και την

παροχή ολοκληρωμένων, συνεκτικών και αξιόπιστων υπηρεσιών στήριξης και βοήθειας, πληροφόρησης, εξυπηρέτησης και ευρύτερων υπηρεσιών ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών στην κοινωνία υποδοχής. Αντίθετα με την αρχή της επικουρικότητας στην ΕΕ και τη διεθνή καλή πρακτική.

Είναι οι αρχές που βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες. Είναι σε θέση να κτίσουν κανάλια επικοινωνίας και σχέσεις εμπιστοσύνης για γεφύρωση των όποιων κενών μεταξύ των απλών πολιτών και των κρατικών υπηρεσιών, θεσμών και φορέων που βρίσκονται σε πιο κεντρικό επίπεδο διακυβέρνησης. Μπορούν να διασφαλίσουν καλύτερα από κάθε άλλο φορέα τη συνέχεια, τη σταθερότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών. Είναι μοναδικοί καταλύτες για τη δημιουργία συνεργιών και συνεργασιών διαφόρων φορέων και,  βέβαια, για την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας σε φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και τις επιπτώσεις τους. 

Δυστυχώς όμως δεν φαίνεται να υπάρχει έμπρακτη αναγνώριση και ενίσχυση του ρόλου τους από τους κρατικούς φορείς, ώστε να ενισχυθεί σε οργανωμένη και μόνιμη βάση η ικανότητα υποδοχής και ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών στη κοινωνία μας. Και αυτό συμβαίνει αν και έχουμε αποδείξει με δικές μας πρωτοβουλίες και σκληρή δουλειά ότι οι Τοπικές Αρχές μπορούν καλύτερα. Μέσα από το πρόγραμμα «Νέοι Δρόμοι για την Ένταξη», φέραμε αποτελέσματα που μόνο οι Τοπικές Αρχές θα μπορούσαν να πετύχουν. Το πρόγραμμα μας έγινε παράδειγμα καλής πρακτικής σε σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ζητήσαμε να μας επιτραπεί η δυνατότητα παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών, χωρίς ανταπόκριση για αρκετά χρόνια. Παρατηρείται αντίθετα η τάση να αποκόπτονται πόροι και να αποξενώνονται υπηρεσίες που ξεκινούμε για να αποδοθούν σε άλλους φορείς. Δίκαια λοιπόν ζητούμε σήμερα κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων των Τοπικών Αρχών και απόδοση των αναγκαίων πόρων για το ρόλο αυτό.

Εμείς, θα συνεχίσουμε να αναδεικνκύουμε τη δύναμη μιας κοινωνίας που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, να καταπολεμούμε το ρατσισμό και τη ξενοφοβία και να  αναπτύσσουμε τις σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τις μεταναστευτικές κοινότητες που οικοδομήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Θα εμβαθύνουμε τις υπηρεσίες μας προς τους Υπηκόους Τρίτων Χωρών και τις ευκαιρίες αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινωνία, επειδή θεωρούμε την αποτελεσματική ένταξη τους απαραίτητο στοιχείο για τη διασφάλιση των προϋποθέσεων για κοινωνική συνοχή, πρόοδο και βιώσιμη ανάπτυξη σε μια σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία. 

Εκφράζω τις ευχαριστίες όλων μας στον Επικεφαλής και τα στελέχη της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη προσβλέποντας στην

ενίσχυση της συνεργασίας μας για στήριξη του οράματος των Τοπικών Αρχών.  Ευχαριστώ επίσης όλους τους  εταίρους μας και τα στελέχη τους για την πολύτιμη συμβολή τους στο Πρόγραμμα. 

Ειδικότερα στο Δήμο Λευκωσίας, ευχαριστώ την Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολυδύναμου Κέντρου του Δήμου Λευκωσίας για τη δική τους, καθώς και τα αφοσιωμένα στελέχη του Πολυδύναμου Κέντρου που υλοποιούν τις υπηρεσίες που προβλέπονται στο Δήμο μας και του Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δήμου μας που στηρίζουν ολόπλευρα την κοινοπραξία και έχουν την ευθύνη συντονισμού του προγράμματος.

Σας ευχαριστώ.
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμαρχος Λευκωσίας