Εορτασμός Παγκόσμιας Μέρας Αστροναυτικής στην Λευκωσία - Ρώσος κοσμοναύτης στην Κύπρο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2017 / Εορτασμός Παγκόσμιας Μέρας Αστροναυτικής στην Λευκωσία - Ρώσος κοσμοναύτης στην Κύπρο
Τετ, 19 Απρ. 2017 13:10
«Αρκεί να στρέψεις το κεφάλι ψηλά για να βρεθείς πιο κοντά στα αστέρια». Με αυτά τα λόγια ο Ρώσος κοσμοναύτης Όλεγκ Νοβίτσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό συνεχάρη τη Ρωσία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, μαζί και την Κύπρο, για την Παγκόσμια Μέρα Αστροναυτικής, όπως έχει οριστεί να γιορτάζεται η 12 Απριλίου.
 
Ημέρα κατά την οποία το 1961 ο Ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν γινόταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδευε στο διάστημα μπαίνοντας σε τροχιά γύρω από τη Γη με την καψούλα Βοστόκ 1 και ανοίγοντας το δρόμο για την εξερεύνηση του διαστήματος.
 
Με την εκδήλωση «Ώρα των αστεριών στην Κύπρο», η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Λευκωσία, παρουσία του διάσημου Ρώσου κοσμοναύτη Αλεξάντερ Βολκόφ, η Κύπρος συμμετείχε στους εορτασμούς για την Παγκόσμια Μέρα Αστροναυτικής.
 
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Κύπρο, ο Δήμος Λευκωσίας, ο Κυπρο-ρωσικός Σύνδεσμος Φιλίας, ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης του Διαστήματος και ο Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, Γιώργος Προδρόμου.
 
Στην ομιλία του στην εκδήλωση ο Αλεξάντερ Βολκόφ υπενθύμισε ότι στις 12 Απριλίου 1961 ο Ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν γινόταν ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποιούσε πτήση στο διάστημα. Υπενθύμισε ακόμη ότι την ώρα που ο Γκαγκάριν βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη μέσα στο Βοστόκ 1 αναφώνησε πόσο ωραίος είναι ο κόσμος. «Οι υπεύθυνοι που βρίσκονταν στη γη δεν κατάλαβαν για ποιο πράγμα μιλάει. Μετά κατάλαβαν ότι μιλούσε για τη Γη», σημείωσε ο Αλεξάντερ Βολκόφ. «Άνθρωποι δεν πρέπει να καταστρέψουμε την ομορφιά του κόσμου», πρόσθεσε.
 
Ο Ρώσος κοσμοναύτης ανέφερε ακόμη ότι από την πρώτη ομάδα Ρώσων κοσμοναυτών, η οποία αριθμούσε 20 άτομα, μόνο 4 βρίσκονται σήμερα στη ζωή, ενώ έκανε και ιδιαίτερη μνεία στο μέλος αυτής της ομάδας Γκεόργκι Γκριτσκό ο οποίος απεβίωσε πριν από 4 μέρες, στις 7 Απριλίου 2017.
 
Μετέφερε μάλιστα προς την Κύπρο και τον κυπριακό λαό τα χαιρετίσματα ενός άλλου διάσημου Ρώσου κοσμοναύτη, του Αλεξέι Λεόνοφ, ο οποίος στις 18 Μαρτίου του 1965 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έκανε διαστημικό περίπατο εκτός οχήματος.
 
Ο κ. Βολκόφ αναφέρθηκε και στο γιο του Σεργκέι Βολκόφ, ο οποίος ακολούθησε τα χνάρια του και έγινε και αυτός κοσμοναύτης, πραγματοποιώντας συνολικά τρεις πτήσεις στο διάστημα και ο οποίος, όπως σημείωσε, ήταν από τους πρώτους κοσμοναύτες που έβγαλαν φωτογραφίες της Κύπρου από το διάστημα, φωτογραφίες τις οποίες έφερε ο ίδιος στην Κύπρο.
 
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Αλεξάντερ Βολκόφ παρουσίασε επίσης φιλμάκι το οποίο γυρίστηκε κατά τη δεύτερη παραμονή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 1991-1992 για 175 μέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλεξάντερ Βολκόφ μαζί με τον Σεργκέι Κρικάλεφ χαρακτηρίστηκαν και ως «οι τελευταίοι πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης», καθώς όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ αυτοί βρίσκονταν στο Διαστημικό Σταθμό Μιρ σε τροχιά γύρω από τη γη. Είχαν φύγει από τη Γη το 1991 ως πολίτες της ΕΣΣΔ και επέστρεψαν το 1992 ως πολίτες της Ρωσίας.
 
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Στάνισλαβ Οσάτσι, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Λουκαΐδου, ο Πρόεδρος του Κυπρο-ρωσικού Συνδέσμου Φιλίας Χάρης Θράσου, και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης του Διαστήματος Γιώργος Δανός.

«Μια νίκη που άλλαξε τον κόσμο»

Ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο ανέφερε ότι στις 12 Απριλίου 1961 ξεκίνησε η εποχή της εξερεύνησης του διαστήματος. «Ήταν μια νίκη για όλη την ανθρωπότητα, μια νίκη που άλλαξε τον κόσμο» είπε, αναφέροντας ότι η Ρωσία και όλοι οι Ρώσοι νοιώθουν μεγάλη περηφάνια για το γεγονός ότι η χώρα τους ήταν αυτή που πρόσφερε αυτή τη νίκη στην ανθρωπότητα. «Θα είμαστε πάντα περήφανοι που ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα ήταν πολίτης της χώρας μας, ο Γιούρι Γκαγκάριν» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας πως κανένας πλέον δεν θα μπορούσε να φανταστεί πώς θα ήταν σήμερα η ζωή μας χωρίς αυτή την εξέλιξη.
 
Κύπρος και διαστημική τεχνολογία

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης είπε ότι το ταξίδι του Γκαγκάριν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
 
Ανέφερε ακολούθως ότι οι διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές έχουν ζωτική σημασία για την ανάπτυξη της κοινωνίας και επηρεάζουν άμεσα πολλές πτυχές της καθημερινότητας, αλλά και πως η διαστημική έρευνα και καινοτομία μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων, όπως οι κλιματικές αλλαγές, οι μεταφορές, η ασφάλεια των πολιτών, η αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.
 
Πρόσθεσε πως, ακριβώς, η Κυπριακή Δημοκρατία, αντιλαμβανόμενη την τεράστια σημασία και δυναμική των διαστημικών τεχνολογιών υποστηρίζει την αποτελεσματική προώθησή τους σε όλα τα επίπεδα της ζωής της χώρας και πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία κατάλληλων δομών και υπηρεσιών, με στόχο τη συμμετοχή της χώρας στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Στρατηγικής.
 
Υπενθύμισε ότι από το 2016 η Κύπρος είναι συνεργαζόμενο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, με τη σχετική συμφωνία διάρκεια 5 χρόνων να αναμένεται πως θα επιτρέψει στην Κύπρο να συμμετάσχει σε προγράμματα και δραστηριότητες του ΕΟΔ, έτσι ώστε να ενισχυθεί η τεχνογνωσία της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας και ακαδημίας.
 
Ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε επίσης πως η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της ΕΕ και συγκεκριμένα στα ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής πλοήγησης GALILEO και EGNOS και στο πρόγραμμα Copernicus
 
Προς τον εποικισμό του Άρη

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης του Διαστήματος Γιώργος Δανός σημείωσε ότι ο εορτασμός της Παγκόσμιας Μέρας Αστροναυτικής έγινε πλέον ένας θεσμός για την Κύπρο.
 
Ο κ. Δανός αναφέρθηκε στο ιστορικό ταξίδι του Γιούρι Γκαγκάριν, ένα κατόρθωμα της ανθρωπότητας, όπως είπε, που ο ρωσικός λαός έφερε εις πέρας. «Ένα ταξίδι που τώρα στρέφεται προς τον επόμενο μεγάλο στόχο της ανθρωπότητας, τον εποικισμό του Άρη», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι η εξερεύνηση βρίσκεται ακριβώς στο DNA του ανθρώπου και με το διάστημα να αποτελεί τον επόμενο σταθμό του ανθρώπινου είδους.
 
Σημείωσε ακολούθως ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης του Διαστήματος στα τρία χρόνια της ύπαρξης του έχει πετύχει πολλά. Πέτυχε τον πρώτο του στόχο να γίνει η Κύπρος μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, χάριν, όπως είπε, στον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Επιπλέον ο  Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης του Διαστήματος εκπροσωπεί την Κύπρο στο Διεθνή Οργανισμό Έρευνας Διαστήματος, στη Διεθνή Ομοσπονδία Αστροναυτικής και στο Ακαδημαϊκό Δίκτυο Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, πρόσθεσε, ο Οργανισμός αποτελεί τον επίσημο συνεργάτη της NASA και άλλων υπηρεσιών του διαστήματος, σε σημαντικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
 
«Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης του Διαστήματος είναι πλέον ένας οργανισμός παγκόσμιας εμβέλειας με παγκόσμιο ενεργό ρόλο και έργο», σημείωσε ο κ. Δανός, ενώ ευχήθηκε σύντομα η ανθρωπότητα να ζήσει και άλλες λαμπρές επιτυχίες στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος.

Η επίσκεψη Γκαγκάριν στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος του Κυπρο-ρωσικού Συνδέσμου Φιλίας Χάρης Θράσου αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Γιούρι Γκαγκάριν στην Κύπρο το 1962, ένα χρόνο μετά την ιστορική του πτήση και τη μεγάλη υποδοχή της οποίας έτυχε από τον κυπριακό λαό.
 
Παράλληλα, ο Χάρης Θράσου ευχαρίστησε τον Επίτιμο Πρόξενο της Ρωσίας στην Κύπρο Γιώργο Προδρόμου για τη συμβολή του στην κάθοδο του Αλεξάντερ Βολκόφ στην Κύπρο.

Λευκωσία και Μόσχα αδελφοποιημένες πόλεις

Τέλος, η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Λουκαΐδου εξέφρασε εκ μέρους του Δήμου Λευκωσίας χαρά για την εδώ παρουσία του Αλεξάντερ Βολκόφ, υποδεικνύοντας και αυτή με τη σειρά της ότι η 12η Απριλίου είναι μια μέρα μνήμης αφιερωμένη στον πρωτοπόρο κοσμοναύτη και επιστήμονα Γιούρι Γκαγκάριν.
 
Υπενθύμισε ότι ο Δήμος Λευκωσίας, τιμώντας τη μνήμη του Γιούρι Γκαγκάριν φιλοξενεί στο Δημόσιο Δημοτικό Κήπο προτομή του Ρώσου κοσμοναύτη, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν το 2013.
 
Υπενθύμισε ακόμη ότι η Λευκωσία και η Μόσχα είναι αδελφοποιημένες πόλεις από το 1997, έχοντας πραγματοποιήσει από τότε πολλές κοινές εκδηλώσεις και στις δύο πόλεις.

«Ώρα των αστεριών»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ώρα των αστεριών», για τη Παγκόσμιας Μέρας Αστροναυτικής, διάσημοι Ρώσοι σολίστες από κορυφαία θέατρα όπερας της Ρωσίας παρουσίασαν έργα Ρώσων δημιουργών (Φομίν, Ραχμάνινοφ κ.ά). Επίσης, συμμετείχε η χορωδία του Δήμου Λευκωσίας.
 
Πραγματοποιήθηκε, επίσης, παρουσίαση της λέσχης μηχανικής και τεχνικής δημιουργικότητας στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο, ενώ εγκαινιάστηκε και έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένης στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος.
 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση αλλά και εξερεύνηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπιο.
 
Σημειώνεται ότι πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, αντιπροσωπεία των διοργανωτών της εκδήλωσης και ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξάντερ Βολκόφ επισκέφτηκαν το Δημόσιο Κήπο στη Λευκωσία και κατέθεσαν λουλούδια στην προτομή του Γιούρι Γκαγκάριν.
 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ