Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η πρώτη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος – InnovaSUMP στη Λευκωσία

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2017 / Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η πρώτη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος – InnovaSUMP στη Λευκωσία
Παρ, 12 Μαϊ. 2017 11:55
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Λευκωσία διήμερη συνάντηση του έργου InnovaSUMP - Καινοτομίες για τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας για τις αστικές μεταφορές χαμηλών εκπομπών άνθρακα (Innovation in sustainable urban mobility plans for low carbon transport) που εντάσσεται στο πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας INTERREG Europe στο οποίο ο Δήμος Λευκωσίας συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος.
 
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετείχαν πόλεις και οργανισμοί πόλεων που είναι εταίροι, η Πράγα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ντέβον, Ραβέννα, Βίλνιους, Ιάσιο, Κορδελιού-Εύοσμου Βισέου), στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι φορέων της τοπικής κοινωνίας και δημόσιων οργανισμών οι οποίο αποτελούν την ομάδα ενδιαφερόμενων (stakeholders group).
 
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι η Λευκωσία είναι η μόνη πόλη στην Κύπρο που κατάρτισε και εφαρμόζει Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), το οποίο αποτελεί μέρος της στρατηγικής της πόλης για την ολοκληρωμένη αειφόρο αστική ανάπτυξη. Μέσα από την υλοποίηση των δράσεων του ΣΒΑΚ και την εφαρμογή του έργου InnovaSUMP, η Λευκωσία φιλοδοξεί πέραν από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών της, στοχεύει στην εισαγωγή πρωτοποριακών ιδεών, ανάλυση δεδηλωμένης προτίμησης του χρήστη, συσχετική ΣΒΑΚ με Ενεργειακό Σχέδιο Δράσης κ.α.
 
Κατά τη διάρκεια μεταξύ 19 – 21 Απριλίου 2017 που πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στη Λευκωσία, οι εταίροι του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα δικά τους Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που έχουν εφαρμόσει στις πόλεις τους και να προβάλουν τις καινοτομίες σχετικά με τα ΣΒΑΚ. Αυτές θα αναλυθούν περαιτέρω στις επόμενες προγραμματισμένες συναντήσεις στο πλαίσιο του έργου έτσι ώστε να ωφελήσουν τις συμμετέχουσες πόλεις και οι καλές πρακτικές να υιοθετηθούν στη συνέχεια από αυτές.
 
Η επόμενη συνάντηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα τον Ιούνιο με θέμα τη συμπεριφορά των χρηστών στις μετακινήσεις τους.
 
Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν θετικά σχόλια για τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα τόσο για τους στόχους του προγράμματος καθώς και την ανάδειξη των καλών πρακτικών για να εφαρμοστούν στις άλλες πόλεις.
 
Από τον Δήμο Λευκωσίας