Ημέρα Ανάμνησης Πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2017 / Ημέρα Ανάμνησης Πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Παρ, 10 Νοε. 2017 12:40
Ο Δήμος Λευκωσίας διοργάνωσε εκδήλωση για την Ημέρα Ανάμνησης για τους Πεσόντες – Ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 στο Μνημείο Πεσόντων (παρά το οίκημα ΠΑΣΥΔΥ). Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν Βετεράνοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βετεράνων Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κ. Αντώνης Χατζηιωσήφ, οι Πρέσβεις της Ελλάδας και της Αυστραλίας, ο Ύπατος Αρμοστής της Μεγάλης Βρετανίας και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ κ. Γλαύκος Χατζηπέτρου.

Η Ημέρα Ανάμνησης τιμάται κάθε χρόνο την ενδέκατη ώρα της ενδέκατης μέρας του ενδέκατου μήνα, ο ακριβής χρόνος που η ανακωχή τέθηκε σε εφαρμογή κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κομπιέν της Γαλλίας.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης στον χαιρετισμό του ανάφερε ότι «είναι υποχρέωση όλων μας να θυμόμαστε και να τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απέναντι στο φασισμό. Όσους αγωνίστηκαν για την επικράτηση της δικαιοσύνης, της παγκόσμιας ειρήνης και της ισότητας σε ολόκληρο τον κόσμο. Για έναν κόσμο ευημερίας, προόδου και διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.

Η συμμετοχή των Κύπριων εθελοντών στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελεί μια από τις χρυσές σελίδες της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Με 20 και πλέον χιλιάδες εθελοντές, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους συμπατριώτες μας, η μικρή μας Κύπρος συγκριτικά είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε εθελοντική συμμετοχή κατά αναλογία πληθυσμού. Το τίμημα αυτής της συμμετοχής, όμως, ήταν βαρύ.  Σε 10 στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κεντρική Ευρώπη είχαν κρατηθεί 2,500 χιλιάδες Κύπριοι αιχμάλωτοι μέχρι τη λήξη του πολέμου.  Εξακόσιοι είχαν φονευθεί και οι τάφοι τους βρίσκονται σε 56 στρατιωτικά κοιμητήρια 16 χωρών της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.»