Η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης
ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ο Δήμαρχος
Καλωσόρισμα
Ομιλίες & Άρθρα
Προηγούμενοι Δήμαρχοι
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αντιδήμαρχοι
Μέλη Συμβουλίου
Δημοτικές Επιτροπές
Δημοσιοποίηση Αποφάσεων
Ο ΔΗΜΟΣ
Όραμα & Αποστολή
Υπηρεσίες
Έργα
Απολογισμός Έργου
Πολιτικοί Γάμοι
Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας
Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας
Ιστορία Δήμου Λευκωσίας
Διδυμοποιήσεις με Δήμους
Συνεργασίες με Δήμους
Πλάκα της Τιμής & Σημαία της Τιμής
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ανακοινώσεις
Εκδηλώσεις
Δημοτικό Θέατρο - Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας
Ανοικτό Σχολείο Αγλαντζιάς
Πολυδύναμο Αγίου Δομετίου
Λευκωσία 2030
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2024
Σχέδια Χορηγιών και Κινήτρων
Δημόσιες Προσφορές
Κενές Θέσεις Εργασίας
Πολεοδομικά Θέματα
Περιβαλλοντικές Μελέτες
Απόψεις περιοίκων για αιτήσεις ανάπτυξης (ιδιωτικές)
Εγγραφή στο Ενημερωτικό Δελτίο
Κατάλληλη Κατασκευή Οδών ( Άρθρο 17)
Μέτρα αυτοπροστασίας από το σεισμό
Υποτροφίες σε Δημότες
Εκστρατείες & Προγράμματα
Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Σύμφωνο των Δημάρχων - Σχέδια Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας
Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Ιστορία
Αξιοθέατα
Μουσεία
Θέατρα
Πινακοθήκες & Κέντρα Τεχνών
Βιβλιοθήκες
Εμπορικοί Δρόμοι
Διαμονή
Χάρτης της πόλης
Πολιτιστικά Κέντρα
Πλατείες
Πάρκα & Κήποι
Δημοτικές Αγορές
Χώροι Λατρείας
Ξεναγήσεις
Κυβερνητικά Κτίρια
Ποδηλατόδρομοι
Ιστορικά Σχολεία
Εκπαίδευση
Αθλητικοί Χώροι
Καλλιτέχνες της Πόλης
Πισίνες & Κολυμβητήρια
Συγκοινωνίες
Χώροι Στάθμευσης
ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
Επικοινωνήστε μαζί μας
Γραφείο Εξυπηρέτησης & Πληροφόρησης του Δημότη
Πρόγραμμα περισυλλογής σκυβάλων / ανακύκλωσης / χάρτινων σακουλιών
Ηλεκτρονικές Αιτήσεις
Έντυπα & Αιτήσεις
Online Πληρωμές
Πράσινα Σημεία Επαρχίας Λευκωσίας
Υποβολή Αιτήματος / Εισήγησης
Επαλήθευση Πιστοποιητικών Γάμου
Συχνές Ερωτήσεις
Κοινοτάρχες Ενοριών
Υπηρεσίες Άμεσης Ανάγκης
Εξωτερικές Συνδέσεις
Ελληνικά
English
Russian
Webmail
e-λευκωσία
DMS
Άρθρο Δημάρχου - Το προτεινόμενο κτήριο της Βουλής μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με τις αρχαιότητες
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
/
Ανακοινώσεις
/
Ανακοινώσεις 2018
/
Άρθρο Δημάρχου - Το προτεινόμενο κτήριο της Βουλής μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με τις αρχαιότητες
Παρ, 27 Απρ. 2018
11:40
Δεν εγκαταλείπουμε τη Λευκωσία
επειδή η εισβολή και η κατοχή
την μετέτρεψαν σε ακριτική περιοχή
*Του Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη
Το ζήτημα που προέκυψε με το νέο κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέδειξε ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην προσπάθεια για ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη της χώρας: Την αδυναμία διαμόρφωσης –λόγω της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής ενός «Σχεδίου για τη Νήσο», το οποίο θα καθόριζε τη γενική χωροταξική πολιτική του κράτους και τον ρόλο κάθε πόλης.
Παρά την ανυπαρξία ενός τέτοιου Σχεδίου, είναι σαφές ότι η Λευκωσία, ως πρωτεύουσα της Κύπρου, είναι το διοικητικό κέντρο του κράτους. Αυτό καταγράφεται ρητώς στο Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας και στο Σχέδιο Περιοχής, τα οποία έχουν ισχύ επίσημων νομικών εγγράφων (που προκύπτουν από την Κυπριακή Νομοθεσία περί πολεοδομίας). Αυτό, λοιπόν, που όλοι αναμένουμε είναι τα αρμόδια όργανα του κράτους να εφαρμόζουν πιστά και υποδειγματικά τους νόμους και τους δικούς τους πολεοδομικούς σχεδιασμούς, όπως άλλωστε καλείται να πράττει καθημερινά ο κάθε πολίτης.
Είναι γεγονός ότι η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή, έχουν μετατρέψει τη Λευκωσία, προσωρινά ελπίζουμε, σε ακριτική. Ποια είναι, όμως, η καλύτερη άμυνα των περιοχών που γειτνιάζουν με τη νεκρή ζώνη; Να γίνονται επενδύσεις, να κατοικούνται και να λειτουργούν όσο πιο έντονα γίνεται, όχι να εγκαταλείπονται. Παρά τις όποιες προκλήσεις και δυσκολίες αντιμετωπίζουμε (και είναι πολλές), ο Δήμος Λευκωσίας εδώ και δεκαετίες εργάζεται και στηρίζει ενέργειες πλησίον της Πράσινης Γραμμής. Πεισματικά δεν εγκαταλείπουμε την περιοχή γιατί ακριβώς αυτή είναι το γεωγραφικό και διοικητικό κέντρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για χρόνια ζητούμε και δίνουμε κίνητρα σε πολίτες για να επιστρέψουν και να κατοικήσουν κοντά στις νεκρή ζώνη. Για χρόνια δίνουμε κίνητρα σε επιχειρήσεις για να επενδύσουν και να λειτουργήσουν κοντά στην νεκρή ζώνη. Όταν το ίδιο το Κράτος, εγκαταλείπει τις περιοχές αυτές, διερωτώμαι τι μήνυμα δίδεται στους ξένους αλλά κυρίως στους πολίτες αυτής της χώρας. Γιατί πρέπει να παραμείνει και να επενδύσει ο ιδιώτης; Γι’ αυτό έχω πει ότι η μετακίνηση της Βουλής στις παρυφές της πόλης αποδυναμώνει τον εθνικό στόχο για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας και της πόλης μας.
Για την απομάκρυνση του κτηρίου της Βουλής από το κέντρο της πρωτεύουσας, προβάλλονται ουσιαστικά δύο επιχειρήματα. Το πρώτο αφορά το κυκλοφοριακό. Σε όλες τις χώρες του κόσμου, τα κτήρια που στεγάζουν και συμβολίζουν τις τρεις διακριτές εξουσίες του δημοκρατικού πολιτεύματος, την εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική, χωροθετούνται στην πρωτεύουσα και εξ όσων γνωρίζω δεν έχουν ποτέ μετακινηθεί στα περίχωρα για να διευκολύνονται οι αξιωματούχοι. Η αποτυχία μας ως κράτος να λειτουργήσουμε αξιόπιστες δημόσιες συγκοινωνίες και να αντιμετωπίσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν είναι λόγος να καταργήσουμε ή να εγκαταλείψουμε την Πρωτεύουσα.
Το δεύτερο επιχείρημα που προβάλλεται είναι αυτό που αφορά τη δυσκολία ανέγερσης του κτηρίου της Βουλής στον χώρο που έχει επιλεγεί λόγω της ανεύρεσης αρχαιοτήτων. Όλη η Λευκωσία έχει αρχαιότητες. Ο Δήμος Λευκωσίας αφιέρωσε σημαντικό κονδύλι, κόπο και χρόνο για να κτίσει το νέο Δημαρχείο σε χώρο αρχαιοτήτων, με πλήρη σεβασμό προς την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αν το πέτυχε αυτό ο Δήμος Λευκωσίας, σίγουρα μπορεί να το πετύχει και η Βουλή. Για τη Βουλή διεξήχθη διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και επιλέγηκε το κατάλληλο σχέδιο για κτήριο που προτείνεται να δεσπόζει στο λόφο της ΠΑΣΥΔΥ. Σωστή επιλογή για τη χωροθέτηση ενός τόσο σημαντικού κτηρίου για ένα κράτος. Για την ακριβή του θέση έγιναν πολλές διαβουλεύσεις με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το ΕΤΕΚ ώστε να τοποθετηθεί σε σημείο που να μην δημιουργείται πρόβλημα με τις αρχαιότητες. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως σήμερα συνεχίζει να υπάρχει το πρόσχημα ότι δεν μπορεί να κτιστεί το νέο κτήριο της Βουλής στο συγκεκριμένο λόφο, με τον ορθό επανασχεδιασμό (αν χρειάζεται) ο οποίος θα σέβεται πλήρως τις αρχαιότητες.
Η δική μου πληροφόρηση λέει ότι το κτήριο, όπως έχει διαμορφωθεί, συνάδει με τις αρχαιότητες και τις ανάγκες της Βουλής και ικανοποιεί τις πρόνοιες νομοθεσιών που ψηφίστηκαν μετά τον αρχικό σχεδιασμό του. Αν για κάποιο λόγο που εγώ δεν αντιλαμβάνομαι αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει, πιστεύω ότι η πρώτη εναλλακτική επιλογή πρέπει να είναι ο χώρος που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον λόφο της ΠΑΣΥΔΥ, δηλαδή εκεί που θα ανεγειρόταν το Μέγαρο Πολιτισμού, ή οπουδήποτε αλλού στον άξονα διοίκησης και πολιτισμού, παράλληλα του Πεδιαίου, όπου υπάρχει μεγάλη έκταση αναξιοποίητης κρατικής γης. Το αρμόδιο όργανο να τοποθετηθεί επί τούτου είναι το Τμήμα Πολεοδομίας ως ρυθμιστής και θεματοφύλακας της πολεοδομικής και χωροταξικής ανάπτυξης της Κύπρου.
27 Απριλίου 2018
*Δήμαρχος Λευκωσίας
Άλλες Ανακοινώσεις
30 Απρ
Εργασίες επιδιόρθωσης σε οδούς στην Αγλαντζιά
30 Απρ
Κενή θέση για απασχόληση στο Πολυδύναμο...
30 Απρ
Εγγραφές Καλοκαιρινών Προγραμμάτων Παιδιών...
28 Απρ
Εργασίες στην οδό Δράμας και νέες κυκλοφοριακές...