Δήμος Λευκωσίας - Πρόγραμμα Πρόληψης και Πρώιμης Διάγνωσης Παραγόντων Κινδύνου για τις Καρδιαγγειακές Παθήσεις
Πρόγραμμα Πρόληψης και Πρώιμης Διάγνωσης Παραγόντων Κινδύνου για τις Καρδιαγγειακές Παθήσεις

Πρόγραμμα Πρόληψης και Πρώιμης Διάγνωσης Παραγόντων Κινδύνου για τις Καρδιαγγειακές Παθήσεις


03 Σεπ. 2019 15:10
Πρόγραμμα Πρόληψης και Πρώιμης Διάγνωσης Παραγόντων Κινδύνου για τις Καρδιαγγειακές Παθήσεις από την οργάνωση Εθελοντές Γιατροί-Κύπρος και το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας του Δήμου Λευκωσίας 

Η οργάνωση Εθελοντές Γιατροί-Κύπρος σε συνεργασία με το Πολυδύναμο του Δήμου Λευκωσίας, σας προσκαλούν να συμμετάσχετε ΔΩΡΕΑΝ στο Πρόγραμμα Πρόληψης και Πρώιμης Διάγνωσης Παραγόντων Κινδύνου για τις  Καρδιαγγειακές Παθήσεις, στις 28 Σεπτεμβρίου 2019, στο κτήριο του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου, στη Λεωφ. Νικηφόρου Φωκά 40 (πλησίον Πύλης Αμμοχώστου), από τις 7:30 π.μ. μέχρι τις 11:30 π.μ., κατόπιν ραντεβού. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πολίτες των ηλικιών 35-65 ετών.

Προσκαλείσθε, εφόσον εμπίπτετε στην πιο πάνω ομάδα ηλικίας, να συμμετάσχετε στο Πρόγραμμα. Για ραντεβού καλέστε στο Κέντρο Πρόληψης της οργάνωσης Εθελοντές Γιατροί-Κύπρος μέχρι και τις 26 Σεπτεμβρίου  2019.

Τηλέφωνο 7000 99 90 από τις 09:00 π.μ. μέχρι τις 15:00 μ.μ. από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή. Θα τηρηθεί αυστηρά, σειρά προτεραιότητας.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα σήμερα, αποτελούν μεγάλο ιατρικό, αλλά και κοινωνικό πρόβλημα, καθώς κατέχουν την πρώτη θέση στις αιτίες θανάτου μεταξύ ανδρών και γυναικών τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η  χώρα μας, δυστυχώς συγκαταλέγεται  στο  κατάλογο των χωρών που πλήττονται σοβαρά από τα νοσήματα αυτά.

Σύμφωνα με τη Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας επισυμβαίνουν 685 περίπου θάνατοι το χρόνο, λόγω ισχαιμικής καρδιοπάθειας ή ποσοστό 34% όλων των ασθενειών του κυκλοφορικού συστήματος. Η Καρδιολογική Εταιρία Κύπρου ανακοίνωσε πρόσφατα ότι  39.000 καρδιοπαθείς νοσηλεύονται ετησίως στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ από τις καρδιαγγειακές παθήσεις χάνουν τη ζωή τους Παγκύπρια 2.000 συνάνθρωποι μας.

Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 80% των πρόωρων θανάτων που προκαλούνται  από καρδιακά νοσήματα και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (κόλπο), θα μπορούσαν να αποφευχθούν με αλλαγή του σημερινού τρόπου διαβίωσης (διατροφή, φυσική δραστηριότητα, κάπνισμα) και τον έγκαιρο έλεγχο των παραγόντων κινδύνου, όπως τα ψηλά επίπεδα λιπιδίων (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια), και γλυκόζης (σάκχαρο), καθώς και της αρτηριακής πίεσης.

Η οργάνωση Εθελοντές Γιατροί-Κύπρος,  μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού στόχου για «υγιή γήρανση», προσφέρει στην Κυπριακή κοινωνία ολοκληρωμένο Πρόγραμμα ελέγχου όλων των πιο πάνω  παραγόντων κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα καρδιακά νοσήματα συνδέονται με τον τρόπο ζωής και είναι μπορούν να προληφθούν.

Οι εξετάσεις που γίνονται σε κάθε συμμετέχοντα είναι:

1. Μέτρηση βάρους σώματος      
2. Μέτρηση ύψους
3. Μέτρηση περιφέρειας μέσης
4. Υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος
5. Μέτρηση αρτηριακής πίεσης                             
6. Λήψη αίματος από το δάκτυλο για αναλύσεις:
χοληστερίνη, LDL, HDL, τριγλυκερίδια και γλυκόζη. (Τα αποτελέσματα των αναλύσεων δίνονται σε 7 λεπτά)
7. Λαμβάνεται ιατρικό ιστορικό    
8. Γίνεται  κλινική εξέταση (καρδία, πνεύμονες)

Με το πέρας των εξετάσεων, ο γιατρός συγκεντρώνει όλα τα αποτελέσματα και συμβουλεύει τον συμμετέχοντα αναλόγως προμηθεύοντας με ενημερωτικά έντυπα για σωστή διαβίωση.
    
Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να προσέρχονται για εξέταση νηστικοί.
Σε περίπτωση που λαμβάνουν θεραπεία για κάποια ασθένεια μπορούν να πάρουν τα χάπια τους πριν την εξέταση, με λίγο νερό.

Από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας