Εποικοδομητική συνάντηση είχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και ο Δήμαρχος Λευκωσίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2019 / Εποικοδομητική συνάντηση είχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και ο Δήμαρχος Λευκωσίας
Πεμ, 26 Σεπ. 2019 14:05
Μια εποικοδομητική συνάντηση είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και αντιπροσωπεία του Κόμματος με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας στο Δημαρχείο Λευκωσίας την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 και αντάλλαξαν απόψεις για τα έργα που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στην πόλη και τα προβλήματα του κυκλοφοριακού στην πόλη.

Μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος κ. Γιωρκάτζης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Κυπριανού έκαμα τις πιο κάτω δηλώσεις:

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Γιωρκάτζης στη δήλωση του ανάφερε, «υποδεχθήκαμε σήμερα στο Δημαρχείο Λευκωσίας τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άνδρο Κυπριανού και αντιπροσωπεία του Κόμματος και ανταλλάξαμε απόψεις για τα έργα του Δήμου που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συζητήσαμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λευκωσίας και του Δήμου Λευκωσίας. Είχαμε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τους λόγους που οδήγησαν και προκαλούν το κυκλοφοριακό (και ταυτόχρονα περιβαλλοντικό) πρόβλημα της πρωτεύουσας. Ανέφερα ότι από το 2010 υπάρχει σχεδιασμός απάμβλυνσης του (το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας)  και ζήτησα τη στήριξη και τη συμβολή του κόμματος του για εφαρμογή των πραγματικών λύσεων, που θα περιορίσουν αισθητά το κυκλοφοριακό πρόβλημα και ταυτόχρονα θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο αγοράζουμε περισσότερα αυτοκίνητα, κάθε χρόνο κυκλοφορούμε με περισσότερα αυτοκίνητα. Χωρίς δημόσιες μεταφορές το πρόβλημα οξύνεται. Ταυτόχρονα, οι διάφορες δημόσιες συμβάσεις και η διαχείριση των δημόσιων συμβάσεων έφερε τον Δήμο Λευκωσίας να εκτελεί κάποια έργα ταυτόχρονα τα οποία ταλαιπωρούν, σε τοπικό επίπεδο τους συνδημότες μας. Και για αυτό απολογούμαστε. Είναι όμως αναγκαία τα έργα αυτά στην πόλη μας, στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της Κύπρου να υπάρχουν πεζοδρόμια ώστε οι δημότες μας, τα παιδιά μας και τα άτομα με κινητικές δυσκολίες να μπορούν να περπατούν με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα.

Θεωρούσα και θεωρώ μέχρι σήμερα απαράδεκτο ότι η Καλλιπόλεως, κύριος άξονας της Λευκωσίας να μην είχε πεζοδρόμια. Θεωρούσα και θεωρώ απαράδεκτο ότι η Λεωφόρος Κυριάκου Μάτση, οδός που αρχίζει από το Προεδρικό να μην έχει πεζοδρόμια και οποιοσδήποτε που θέλει να περπατήσει να το πράττει με κίνδυνο της ζωής του. Λυπούμαστε για την ταλαιπωρία που δημιουργούν τοπικά τα έργα αλλά τα θεωρούμε αναγκαία για να αυξήσουμε την ποιότητα ζωής των δημοτών μας και να προσφέρουμε ασφάλεια. 

Το ευρύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λευκωσίας θεωρώ ότι μπορεί να λυθεί. Υπάρχει το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας από το 2010 έτοιμο που εισηγείται συγκεκριμένες λύσεις. Ο Δήμος Λευκωσίας μπορεί να είναι ο μοναδικός Δήμος που προωθεί και πιέζει για υλοποίηση και ολοκλήρωση του σχεδίου αυτού και θεωρώ ότι οι δημότες της ευρύτερης Λευκωσίας και οι επισκέπτες της δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Κυπριανού ξεκινώντας τη δική του δήλωση ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του για την εποικοδομητική συζήτηση που είχαν, και συνέχισε, «Θα συμφωνήσω μαζί με τα όσα είπε ο Δήμαρχος. Να πω ότι η επίσκεψη μας αυτή είχε την αφετηρία της στην ανησυχία μας για τα πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα τα οποία έχουν προκληθεί στην πόλη της Λευκωσίας αλλά και στον Δήμο, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Θέλω να συμφωνήσω απολύτως με τον Δήμαρχο ότι επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί συνολικότερα το κυκλοφοριακό πρόβλημα της ευρύτερης Λευκωσίας. Και για αυτό τον σκοπό θα πρέπει το Υπουργείο Μεταφορών να αξιοποιήσει και αν χρειάζεται βέβαια, να επικαιροποιήσει τις μελέτες είχαν γίνει στο παρελθόν αναφορικά με τα κυκλοφοριακά ζητήματα της πόλης. Και δεν μπορεί οι λύσεις να είναι μονοδιάστατες. Πρέπει να είναι ολοκληρωμένες, λαμβάνοντας υπόψη το πως λειτουργούν άλλες πόλεις πρότυπα στο εξωτερικό, που είναι ανθρώπινες, ασφαλής και κάποιος κυκλοφορεί ομαλά, δίχως την οποιαδήποτε χρονοτριβή. Συζητήσαμε και τον προγραμματισμό των έργων τα οποία γίνονται στον Δήμο Λευκωσίας.

Κατανοούμε ότι ένας διαφορετικός προγραμματισμός από εκείνον που συνάδει με την κατακύρωση των διάφορων προσφορών σημαίνει επιπρόσθετο κόστος για τον Δήμο. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη αυτό, καθώς επίσης να λαμβάνονται υπόψη και κάποιες άλλες παράμετροι. Ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη θα πρέπει να συμβαδίζει με τη βιωσιμότητα των παρόδιων επιχειρήσεων. Για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι παρόδιες επιχειρήσεις θα πρέπει τα έργα να ολοκληρώνονται το συντομότερο δυνατό και με τη λιγότερη επιβάρυνση.

Θεωρούμε λοιπόν ότι θα πρέπει να υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις, όχι μόνο από τον Δήμο. Ο Δήμος ανάφερε ότι υπάρχει πρόβλημα γενικότερα με τις συμβάσεις για να επιβληθεί η απαίτηση στους εργολάβους να εργάζονται σε βάρδιες, δηλαδή και βράδια και τα σαββατοκύριακα, έτσι ώστε τα έργα να αποπερατώνονται νωρίτερα. Έχει τεράστια σημασία να κατανοήσουμε ότι δεν μπορεί να γίνεται ανάπτυξη με τρόπο που να καταστρέφει ολόκληρες επιχειρήσεις.

Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση με τον Δήμαρχο Λευκωσίας και θέλω να πιστεύω ότι και με τις δικές μας παρεμβάσεις τα πράγματα θα λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά έτσι ώστε από την μια να βελτιώνεται το οδικό δίκτυο, να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια για τον κόσμο». 

Ο Δήμαρχος, πριν τη συνάντηση, συνόδευσε τον κ. Κυπριανού στην οροφή του Δημαρχείου Λευκωσίας όπου είδαν από ψηλά την κατεχόμενη Λευκωσία, την εντός των τειχών πόλη και τη σύγχρονη Λευκωσία.