Κόμβος Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας Λευκωσίας - Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2019 / Κόμβος Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας Λευκωσίας - Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων
Δευ, 14 Οκτ. 2019 13:25
Κόμβος Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας Λευκωσίας – Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων 
Υπογράφηκαν τα συμβόλαια για την αποκατάσταση του κτηρίου στη γωνία των οδών Αλκιβιάδους και πλατείας Δημαρχίας.

           
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο Χάρης Λοιζΐδης εκ μέρους της εταιρείας MULTIPRO LIMITED υπέγραψαν τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 τα συμβόλαια για τη Μελέτη και Αποκατάσταση του κτηρίου στη συμβολή των οδών Αλκιβιάδους και πλατείας Δημαρχίας - πρώην κτήριο ΣΤΟΑ - στην εντός των τειχών πόλη με στόχο τη φιλοξενία λειτουργιών που θα αναπτύξουν το οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στη Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανόμενων κατά κύριο λόγο λειτουργιών του Κέντρου Αριστείας «RISE». Το έργο υλοποιείται με τη μέθοδο «Μελέτη - Κατασκευή - Συντήρηση».

Το έργο θα συμβάλει στην ενίσχυση και στήριξη των Δικτύων Προώθησης της Επιχειρηματικής Καινοτομίας και της Δημιουργικής Βιομηχανίας.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ: Η Μελέτη, Κατασκευή και δωδεκαετής Συντήρηση του υφιστάμενου διώροφου κτηρίου – πρώην κτήριο ΣΤΟΑ – συνολικού εμβαδού 2200τμ., το οποίο θα ανακαινισθεί πλήρως για να στεγάσει τις ανάγκες του Κέντρου Αριστείας RISE και συνεργαζόμενων φορέων επιχειρηματικής καινοτομίας.

Στον υπό δημιουργία χώρο θα στεγαστεί το υψηλών προδιαγραφών Makerspace του  RISE μέσω του οποίου το Κέντρο Αριστείας θα εντείνει την προσπάθεια του για την προώθηση της καινοτομίας και την ενθάρρυνση του επιχειρηματικού πνεύματος. Με την προσβασιμότητα σε ένα χώρο δικτύωσης με εξοπλισμό αιχμής και άριστα καταρτισμένο προσωπικό, οι χρήστες θα έχουν την ευκαιρία και την ώθηση να πειραματιστούν και να προσπαθήσουν να αναπτύξουν και να δημιουργήσουν τα φυσικά προϊόντα και τις έννοιες σχεδιασμού ως απόρροια των ιδεών τους σε ένα μοναδικό περιβάλλον.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας ανάφερε ότι, «Η ύπαρξη εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας με εύκολη πρόσβαση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και τη διατήρηση της επαφής και  δέσμευσης του RISE και του Δήμου Λευκωσίας με τις παραγωγικές και καινοτόμες μονάδες της πόλης και της χώρας. Το έργο εντάσσεται στη στρατηγική του Δήμου Λευκωσία για την Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

Όπως ανάφερε ο Γενικός Διευθυντής του RISE Σπύρος Νικολάου, «ένα εργαστήρι κατασκευής τέτοιας εμβέλειας έχει ως στόχο να προσφέρει στους ερευνητές, τους επιχειρηματίες και οποιοδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο μέλος της επιχειρηματικής κοινότητας και της κοινωνίας, ευκαιρίες να μεταμορφώσουν, να μοιραστούν, να δοκιμάσουν και να τελειοποιήσουν τις ιδέες τους. Καθώς θα είναι εξοπλισμένο με μια πλήρη σουίτα εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας για τη δημιουργία πρωτοτύπων τους παρέχει τη δυνατότητα να μετατρέψει αυτές τις ιδέες σε φυσικά αντικείμενα και προϊόντα.

Σε αυτό το χώρο εργασίας άνθρωποι με κοινά συμφέροντα σε τομείς  επιστημών και τεχνολογίας, τεχνών και ηλεκτρονικών υπολογιστών θα μπορούν να συναντηθούν, να κοινωνικοποιηθούν και να συνεργαστούν. Το Makerspace του RISE επικεντρώνεται στην κοινότητα. Οι εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και οι κατά χρόνο συνεδρίες θα είναι κοινές και ο χώρος θα είναι προσιτός για τους επισκέπτες και ενδιαφερόμενους.»

Σημειώνεται ότι ο χώρος δημιουργίας θα διαθέτει σταθμούς ηλεκτρονικά ελεγχόμενους με εξοπλισμό σύγχρονων υπολογιστών, ηλεκτρονικών μηχανημάτων και εργαλείων, όπως:

• Τρισδιάστατο σταθμό εκτύπωσης.
• Σταθμό σάρωσης 3-D.
• Λειαντικά / χαράκτη λέιζερ.
• Εξοπλισμό εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.
• Ηλεκτρονικό και ρομποτικό σταθμό: Arduino, Raspberry Pi, drones.
• CNC 5 αξόνων.
• Ηλεκτρικά εργαλεία και σταθμοί εργαλείων χειρός
• Σταθμών σχεδιασμού και συνεργασιών

Επίσης θα διαθέτει τον απαραίτητο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό για τη λειτουργία τους.

Η διάρκεια των κατασκευαστικών έργων υπολογίζεται σε επτά μήνες περίπου. Στη σύμβαση συμπεριλαμβάνεται και περίοδος δώδεκα ετών συντήρηση του κτηρίου από την ημερομηνία παραλαβής. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα € 2.883.000,00 πλέον Φ.Π.Α.

Το Έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί  από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020 και από Εθνικούς Πόρους.

Photo.JPG