Συνεργεία του Δήμου Λευκωσίας καθαρίζουν την πόλη μετά την χθεσινή ισχυρή καταιγίδα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2019 / Συνεργεία του Δήμου Λευκωσίας καθαρίζουν την πόλη μετά την χθεσινή ισχυρή καταιγίδα
Δευ, 28 Οκτ. 2019 12:45
Από το πρωί οκτώ συνεργεία του Δήμου βρίσκονται στην πόλη και καθαρίζουν φύλλα που έφραξαν σχάρες, μετακινούν κλώνους δένδρων που κόπηκαν και καθαρίζουν δρόμους από πέτρες, λάσπες και άλλα αντικείμενα που μεταφέρθηκαν από τις μεγάλες ποσότητες νερού. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορους κύριους και συνοικιακούς δρόμους μετά την ισχυρή καταιγίδα που έπληξε όλη τη Λευκωσία ενώ δίδεται έμφαση στις περιοχές που αντιμετώπισαν περισσότερα προβλήματα.

Η εξαιρετικά έντονη και μεγάλης διάρκειας βροχόπτωση που συνοδευόταν από χαλάζι προκάλεσε προβλήματα και ζημιές σε αρκετά σημεία της Λευκωσίας, σε διάφορους Δήμους της πόλης, και στον αυτοκινητόδρομο. Σε αρκετούς δρόμους συσσωρεύτηκε τεράστιος όγκος νερού σε μικρό χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα οι οχετοί να μην μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα, παρόλο που σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη βροχόπτωση εκεί όπου υπήρχαν οχετοί λειτούργησαν και παρατηρήθηκε ομαλή απορροή του νερού.

Οι προβληματικές περιοχές χωρίζονται σε δυο ομάδες. Αυτές οπού ευθύνη φέρει το κράτος και αυτές οπού είναι υπό την ευθύνη του Δήμου. Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία παρατηρήθηκαν προβλήματα στη Λεωφόρο Λάρνακος, Ιλαρίωνος, Σαλαμίνος και στην οδό Λευκάδος στην περιοχή ΣΟΠΑΖ που επηρεάζεται από το ποταμό Κατέβα. Ο Δήμος εκφράζει για μια ακόμα φορά την έντονη δυσαρέσκεια του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην αναβάθμιση του κεντρικού αγωγού Λευκωσίας και την αναβάθμιση του δικτύου αγωγών όμβριων υδάτων στις λεωφόρους και περιοχές αυτές. Αν αυτά τα έργα είχαν υλοποιηθεί, όπως κατ’ επανάληψη ζητούσε ο Δήμος, οι ζημιές θα ήταν πολύ λιγότερες.

Σε περιοχές που βρίσκονται υπό την ευθύνη του Δήμου κύριο πρόβλημα παρουσιάστηκε στην περιοχή των πεζοδρόμων εντός των τειχών. Το πρόβλημα είναι γνωστό και θα λυθεί μόνον εάν αναβαθμιστεί το δίκτυο των αγωγών όμβριων. Ο Δήμος έχει από καιρό ετοιμάσει μελέτες και σχέδια, τα οποία προχώρησαν σε προκήρυξη και κατακύρωση του έργου, το οποίο ακυρώθηκε μετά από σοβαρές ενστάσεις από καταστηματάρχες της περιοχής και οι οποίοι εξέφραζαν ανησυχίες για επηρεασμό των επιχειρήσεων τους από τα κατασκευαστικά έργα.  

Επισημαίνουμε ότι τα προβλήματα θα ήταν πολύ σοβαρότερα εάν ο Δήμος Λευκωσίας δεν είχε ήδη αναβαθμίσει σε συνεργασία με τα Δημόσια Έργα το γεφύρι του ποταμού Κατέβα, δεν είχε υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια αντιπλημμυρικά έργα αξίας πέραν των 25 εκατομμυρίων ευρώ σε γειτονιές της πόλης και δεν προχωρούσε στην αναβάθμιση και εξωραϊσμό μεγάλου αριθμού δρόμων στην εντός των τειχών πόλη.

Τα συνεργεία του Δήμου θα προχωρήσουν στον καθαρισμό της πόλης και τις επόμενες μέρες μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των προβλημάτων.