14o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου «Χρυσή Αφροδίτη»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2019 / 14o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου «Χρυσή Αφροδίτη»
Παρ, 22 Νοε. 2019 13:25
H Λευκωσία υποδέχεται το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου «Χρυσή Αφροδίτη» με ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα εργαστηρίων και προβολών, μεταξύ 22 - 29 Νοεμβρίου 2019:
Εργαστήρια από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Σπίτι Των Λατίνων,
προβολές από τις 25 έως και τις 29 Νοεμβρίου στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη και
Τελετή Απονομής Βραβείων “Χρυσή Αφροδίτη” στο Θέατρο Παλλάς στις 30 Νοεμβρίου.

Στη φετινή έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου παρουσιάζονται ενενήντα μικρού και μεγάλου μήκους κινηματογραφικά έργα σε πρώτη παρουσίαση και επτά  κυπριακές ταινίες. Φιλοξενούνται σημαντικές προσωπικότητες από τη Σερβία,  την Γερμανία, την Ισπανία, την Κίνα και την Αμερική, οργανώνονται συναντήσεις των δημιουργών απευθείας με την τοπική κινηματογραφική βιομηχανία, σε συνεργασία με την Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου και τα τμήματα Λευκωσίας και Λεμεσού. Το φεστιβάλ αγκαλιάζει το κινηματογραφικό αναλόγιο και διαχέεται στην πόλη, με πολιτιστικές κι εκπαιδευτικές δράσεις σε διάφορα σημεία (δημιουργία ταινίας στη Πράσινη Γραμμή, ποίηση, new media, walking performances και installations).

Η διοργάνωση φέτος και οι πλούσιες δράσεις του φεστιβάλ πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας, σε συνεργασία με την Κοινότητα των Λατίνων, την Πρεσβεία της Σερβίας, το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Γέφυρες και τον διεθνή καλλιτεχνικό Οργανισμό World Film Fair.

Εκτός από το παγκόσμιο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, με έργα από 95 χώρες από έξι ηπείρους, το φεστιβάλ εμφανίζεται στο εξωτερικό ολόκληρης της Κύπρου. Το φεστιβάλ με τις διάφορες δράσεις του προωθεί την ισότητα των δύο φύλων, και τα τέσσερα τελευταία χρόνια παρουσιάζει κατά το ήμισυ του προγράμματός του ταινίες με γυναίκα σκηνοθέτη ή παραγωγό και στη κατηγορία: "50/50” ταινίες με συντελεστές 50% άνδρες και 50% γυναίκες.

Νέα ταλέντα και πρωτοεμφανιζόμενοι σκηνοθέτες, κινηματογραφούν στο πνεύμα της αγάπης και της δημιουργικότητας, με βάση την επιμονή, την υπομονή και την αλήθεια της νεότητας και δίνει το βήμα να παρουσιάσουν την πρώτη τους ταινία μικρού μήκους στη κατηγορία “CYIFF Got Talent” ή “Κλακέτα Πρώτη” και με την πρώτη τους ταινία μεγάλου μήκους στη κατηγορία “Χρυσή Αφροδίτη”.  Το μότο του Φεστιβάλ είναι "The Best of the First!". Όλες οι άλλες ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους εντάσσονται στην κατηγορία του “Βετεράνου”. Το Φεστιβάλ πρωτοπορεί, από την ίδρυσή του το 2006, με την προβολή ταινιών από απόδημους σκηνοθέτες Ελληνικής καταγωγής στην κατηγορία “Νόστιμον Ήμαρ” και δίνει μία νέα ευκαιρία σε Έλληνες και Κύπριους σκηνοθέτες για διεθνή συμμετοχή σε φεστιβάλ. Φέτος για δεύτερη χρονιά μετά το 2015, έχουμε τη θεματική “Ειρήνη στη Πράσινη Γραμμή” για την τελευταία χωρισμένη πρωτεύουσα την Λευκωσία με δράσεις και ταινίες σχετικές με τους πρόσφυγες, την ειρήνη, τα θύματα πολέμου, τις τέχνες χορού και μουσικής.

Σημαντικές θεματικές με ταινίες πρόσφατης παραγωγής αφορούν:
α) “Ταινίες Γυναικών” με γυναίκα παραγωγό ή/και σκηνοθέτη για το βραβείο "Aphrodite Cinematic Award",
β) “50/50” ταινίες με ισάριθμους συντελεστές άντρες και γυναίκες,
γ) αφιέρωμα στον “Σύγχρονο Κυπριακό Κινηματογράφο” και
δ) αφιέρωμα “Ειρήνη στη Πράσινη γραμμή” με αντιπολεμικές ταινίες και άλλες δράσεις.

Παράλληλες εκδηλώσεις:
α) Κινηματογραφικό εργαστήριο Πήγασος,
β) Κινηματογραφικό Αναλόγιο,
γ) Έκθεση “Φωτομήνυμα” σε συνεργασία με την Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου και τα τμήματα Λευκωσίας και Λεμεσού,
δ) Ημερίδα  “Συνάντηση με την Κυπριακή Κινηματογραφική Βιομηχανία” και
ε) Τελετή Απονομής Βραβείων Χρυσή Αφροδίτη.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου είναι το μεγαλύτερης καλλιτεχνικής αξίας κινηματογραφικό γεγονός της ευρύτερης περιοχής, ξεπερνώντας τα γεωγραφικά όρια της Κύπρου. Υποστηρίζεται φέτος από το Υφυπουργείο Τουρισμού, τον Εθνικό Μηχανισμό για τα δικαιώματα της γυναίκας στην Κύπρο, τις πρεσβείες της Ουγγαρίας και της Σερβίας στην Κύπρο και τον Δήμο Λευκωσίας.