Αναγκαία η δημιουργία πεζοδρομίων και οχετών ομβρίων υδάτων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2020 / Αναγκαία η δημιουργία πεζοδρομίων και οχετών ομβρίων υδάτων
Παρ, 28 Φεβ. 2020 12:30
Στόχος η προστασία υφιστάμενων δέντρων και η φύτευση πολύ περισσότερων

Με αφορμή την παρέμβαση του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών και δημοσιεύματα που αφορούν υπό εκτέλεση έργα στην περιοχή Αγίου Ανδρέα, ο Δήμος Λευκωσίας θα ήθελε να διευκρινίσει τα εξής:

1.    Συμφωνούμε με τη διαπίστωση ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον παγκόσμια πρόκληση και ότι χρειάζεται να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Γι’ αυτό το λόγο, ο Δήμος Λευκωσίας:

-  Τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας, δημιουργώντας δίκτυο μονοδρομήσεων κύριων αξόνων και δίκτυο λεωφορειολωρίδων, προτείνοντας τη δημιουργία bus corridor (λωρίδα απόλυτης προτεραιότητας λεωφορείου), επιμένοντας στη δημιουργία ΤΡΑΜ και λειτουργώντας δικό του δίκτυο μικρών λεωφορείων στο κέντρο της πόλης.

- Προωθεί τη φύτευση 5000 νέων ώριμων δέντρων, τη φύτευση δεντροστοιχιών στους δρόμους του Εμπορικού Τριγώνου Λευκωσίας, την αλλαγή των λαμπτήρων του οδικού φωτισμού με οικονομικούς λαμπτήρες τύπου LED, τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και το πλέον σημαντικό τη δημιουργία δικτύου σωστών πεζοδρομίων στην πρωτεύουσα.

-  Έχει τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη εναντίον της οριζόντιας εξάπλωσης της πόλης.

2. Το δίκτυο πεζοδρομίων που κατασκευάσαμε και κατασκευάζουμε σε πολλές γειτονιές της πόλης μας, επιτρέπει σε όλους τους πολίτες, άτομα με κινητικές δυσκολίες, παιδιά και άτομα τρίτης ηλικίας να περπατούν με ασφάλεια. Η δημιουργία σωστών πεζοδρομίων και οχετών ομβρίων υδάτων για να μην πλημμυρίζει η πόλη με κάθε νεροποντή, είναι έργα αναγκαία που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

3. Η αύξηση του αριθμού των πεζοδρομίων, μαζί με όλα τα προαναφερθέντα μέτρα, στοχεύουν ακριβώς στη μείωση της χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε.

4.  Δυστυχώς, κάποιες φορές κατά τη διάρκεια των εργασιών, μπορεί να γίνουν λάθη ή/και αστοχίες, όπως συνέβηκε με δύο πεύκα στον Άγιο Ανδρέα. Στόχος και προσπάθειά μας είναι τέτοια λάθη να μην επαναληφθούν. Παράλληλα ο Δήμος έχει δώσει οδηγίες να φυτευτούν στη γειτονιά πολύ περισσότερα νέα ώριμα δέντρα.