Εγκαίνια Λεωφόρου Καλλιπόλεως

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2020 / Εγκαίνια Λεωφόρου Καλλιπόλεως
Τρι, 30 Ιουν. 2020 12:50
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννο Καρούσο την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και προδόθηκε επίσημα η Λεωφόρος Καλλιπόλεως και η οδός Ευγενίας και Αντωνίου Θεοδότου στο κοινό.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο προτάθηκε μέσα από το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας της Λευκωσίας με σκοπό την καλύτερη διαχείριση του οδικού δικτύου και την ισόρροπη εξυπηρέτηση όλων των μέσων μεταφοράς.

Το έργο περιλάμβανε την ανακατασκευή του δρόμου συνολικού μήκους δύο χιλιομέτρων και ενός χιλιομέτρου δευτερεύοντος οδικού δικτύου

  •  κατασκευάστηκαν νέα πεζοδρόμια που δίνουν τη δυνατότητα στον πεζό να διακινηθεί με ασφάλεια και άνεση 
  • δημιουργήθηκαν νέοι κόλποι στάθμευσης, για φορτοεκφόρτωση και για ΑΜΕΑ
  • τοποθετήθηκε νέος οδικός φωτισμός
  • δημιουργήθηκε νέο σύστημα αποχέτευσης ομβρίων 
  • κατασκευάστηκαν περίπου 200 νέες λεκάνες στα πεζοδρόμια για φύτευση δέντρων
  • εγκαταστάθηκαν νέα φώτα τροχαίας
  • έγινε νέα κάθετη και οριζόντια σήμανση και 
  • υπογειοποιήθηκαν οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος κ. Γιωρκάτζης σημείωσε ότι «το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, πρωτίστως ενίσχυσε την οδική ασφάλεια, τόσο για τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, όπως οι πεζοί, τα ΑΜΕΑ, οι γονείς με παιδικά καροτσάκια, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι), όσο και για τα τροχοφόρα οχήματα.

Δημιουργήθηκε ενιαίος και συνεχόμενος χώρος πεζοδρομίων, σύμφωνα με τα πρότυπα για τους ΑΜΕΑ συμπολίτες μας, σεβόμενοι έτσι την ανάγκη για την κατά το δυνατό ανεμπόδιστη καθημερινή προσπέλασή τους.

Επιλύθηκαν προβλήματα ομβρίων υδάτων, οδικού φωτισμού και πολύ σύντομα φύτευσης δέντρων που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η πόλη μας. Ταυτόχρονα κατασκευάστηκαν και οι απαραίτητοι κόλποι στάθμευσης για την αναγκαία φορτοεκφόρτωση προϊόντων, αλλά και για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων και όλων των χρήσεων της λεωφόρου.

Η ανάπλαση της λεωφόρου Καλλιπόλεως είναι ένα ακόμα έργο που χρηματοδοτήθηκε από πόρους των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποπερατώθηκε με την πολύτιμη βοήθεια του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων.

Αποτελεί μέρος της υλοποίησης του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας και βασικό στοιχείο της βιώσιμης κινητικότητας για την πρωτεύουσα.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης της λεωφόρου Καλλιπόλεως, αποδεικνύουμε έμπρακτα τη θέληση και την αποφασιστικότητά μας, να προχωρήσουμε μπροστά και να επιλύσουμε σοβαρά και χρόνια προβλήματα του οδικού δικτύου της πόλης. Θέλω να θυμίσω ότι οι συζητήσεις και οι σχεδιασμοί για τη συγκεκριμένη Λεωφόρο άρχισαν πριν από πολλά χρόνια, ίσως δεκαετίες.

Εμείς τολμήσαμε. Κάναμε τα λόγια και τους σχεδιασμούς πράξη. Ευχαριστώ το Δημοτικό Συμβούλιο, την υπηρεσία του Δήμου και τους συνεργάτες μας. Ευχαριστώ τα Δημόσια Έργα και τον εργολάβο του έργου την εταιρεία ΚΕΔΡΗΣ. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία, το Υπουργείο Μεταφορών και τον κύριο Υπουργό ο οποίος από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα μας αλλά και τους προκατόχους του, κα Βασιλική Αναστασιάδου και κ. Μάριο Δημητριάδη ο οποίος έδωσε την πολιτική υποστήριξη για να αποφασιστεί η προκήρυξη του έργου.»

Στο χαιρετισμό του Υπουργός κ. Καρούσος ανάφερε μεταξύ άλλων, ότι «Η σημερινή εικόνα της Λεωφόρου Καλλιπόλεως είναι τελείως διαφορετική σε σύγκριση με πριν, όπου επικρατούσε άναρχη στάθμευση και παντελής έλλειψη υποδομών για πεζούς.»

Στην αρχή της ομιλίας του ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Υπουργείου για προώθηση μέτρων του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας.

Ευχαρίστησε την εταιρεία Διονύσης Τουμαζή και Συνεργάτες που εκπόνησε τη μελέτη για το Ρυθμιστικό Σχέδιο καθώς και για τα κατασκευαστικά σχέδια του Έργου, υπό τον συντονισμό των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Λευκωσίας.  Το Έργο υλοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση και επίβλεψη του Τμήματος Δημοσίων Έργων στα πλαίσια του συμβολαίου «Ανάπλαση Λεωφόρου Καλλιπόλεως» από την εταιρεία KEDRIS CONSTRUCTION LTD.

Επίσης ευχαρίστησε τους προκατόχους του Υπουργούς Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κύριο Μάριο Δημητριάδη και κυρία Βασιλική Αναστασιάδου οι οποίοι πίστεψαν και ενεθάρρυναν την εκπόνηση του συγκεκριμένου έργου που αφορά στην βιώσιμη κινητικότητα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι πρώην Υπουργοί Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα. Βασιλική Αναστασιάδη και κ. Μάριος Δημητριάδης, οι βουλευτές Μαρίνος Μουσιούττας και Δημήτρης Δημητρίου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας, λειτουργοί από τα Δημόσια Έργα και από τις Υπηρεσίες που βοήθησαν στην υλοποίηση του έργου. 

Ομιλία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου στην τελετή εγκαινίων του έργου «Ανάπλαση Λεωφόρου Καλλιπόλεως»
 
Με ιδιαίτερη χαρά, σας καλωσορίζω στην τελετή των εγκαινίων της Λεωφόρου Καλλιπόλεως.  Η ανάπλαση της Λεωφόρου Καλλιπόλεως αποτελεί την πρώτη φάση του ευρύτερου Έργου της Μονοδρόμησης της Λεωφόρου Καλλιπόλεως και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.  Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό Έργο, το οποίο προτάθηκε μέσα από το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας της Λευκωσίας με σκοπό την καλύτερη διαχείριση του οδικού δικτύου και την ισόρροπη εξυπηρέτηση όλων των μέσων μεταφοράς.  Οι εργασίες για τη δεύτερη φάση του Έργου, που περιλαμβάνουν κυρίως την μονοδρόμηση της Λεωφόρου Μακαρίου, τη δημιουργία λεωφορειολωρίδων και την ανακατασκευή της οδού Εθνικής Φρουράς, θα ξεκινήσουν άμεσα, με την υπογραφή της σύμβασης περί τα μέσα Ιουλίου.  Ο συνολικός προϋπολογισμός και για τις δύο φάσεις του Έργου ανέρχεται στο ποσό των €6.500.000.  Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό 85%, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη» και κατά 15% από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο Λευκωσίας.  Η υλοποίηση του Έργου συνάδει με τους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την προώθηση των Βιώσιμων Μεταφορών και τη βελτίωση της κινητικότητας και της οδικής ασφάλειας στις αστικές περιοχές.  
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Η σημερινή εικόνα της Λεωφόρου Καλλιπόλεως είναι τελείως διαφορετική σε σύγκριση με πριν, όπου επικρατούσε άναρχη στάθμευση και παντελής έλλειψη υποδομών για πεζούς. Με την ολοκλήρωση της ανάπλασης της Λεωφόρου Καλλιπόλεως και της οδού Ευγενίας και Αντωνίου Θεοδότου, έγινε ανακατασκευή συνολικού μήκους δύο χιλιομέτρων και ενός χιλιομέτρου δευτερεύοντος οδικού δικτύου, δημιουργήθηκε νέο σύστημα αποχέτευσης ομβρίων,  νέο σύστημα άρδευσης και κατασκευάστηκαν νέα πεζοδρόμια που δίνουν τη δυνατότητα στον πεζό να διακινηθεί με ασφάλεια και άνεση.  Επίσης, κατασκευάστηκαν περίπου 200 νέες λεκάνες στα πεζοδρόμια για φύτευση δέντρων, δημιουργήθηκαν νέοι κόλποι στάθμευσης, οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας υπογειοποιήθηκαν και εγκαταστάθηκαν νέα φώτα τροχαίας καθώς επίσης νέα κάθετη και οριζόντια σήμανση.  Επιπρόσθετα, στη συμβολή της οδού Υπατίας με Καλλιπόλεως, όπου βρισκόμαστε σήμερα, έχει δημιουργηθεί ένας νέος ελκυστικός υπαίθριος χώρος για τους πεζούς και τους κατοίκους της περιοχής.
 
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφέρω ότι, η εταιρεία Διονύσης Τουμαζή και Συνεργάτες εκπόνησε τη μελέτη για το Ρυθμιστικό Σχέδιο καθώς και για τα κατασκευαστικά σχέδια του Έργου, υπό τον συντονισμό των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Λευκωσίας.  Το Έργο υλοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση και επίβλεψη του Τμήματος Δημοσίων Έργων στα πλαίσια του συμβολαίου «Ανάπλαση Λεωφόρου Καλλιπόλεως» από την εταιρεία KEDRIS CONSTRUCTION LTD έναντι ποσού συμβολαίου €3.248.000. συν Φ.Π.Α.  Οι εργασίες της τοπιοτέχνησης θα ολοκληρωθούν μέσα από ξεχωριστό Διαγωνισμό, ο οποίος έχει ήδη προκηρυχθεί και περιλαμβάνει τη φύτευση πέραν των 200 δέντρων στις λεκάνες πεζοδρομίων καθώς και την τοπιοτέχνηση δύο νέων χώρων πρασίνου που δημιουργήθηκαν στη Λεωφόρο Καλλιπόλεως στο ύψος της Τεχνικής Σχολής.
 
Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ την εργοληπτική εταιρεία KEDRIS CONSTRUCTION LTD που κατασκεύασε το Έργο, καθώς και όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του, τον Δήμαρχο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λευκωσίας, την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λευκωσίας και το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας.  Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στη Διεύθυνση και στον Κλάδο Βιώσιμης Κινητικότητας του Τμήματος Δημοσίων Έργων καθώς και στο Γραφείο του Επαρχιακού Μηχανικού Λευκωσίας του ιδίου Τμήματος, που είχε την ευθύνη της επίβλεψης του Έργου, όπως επίσης και στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης που στήριξε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια συγχρηματοδότησης του Έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους προκατόχους μου Υπουργούς Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κύριο Μάριο Δημητριάδη και κυρία Βασιλική Αναστασιάδου οι οποίοι πίστεψαν και ενεθάρρυναν την εκπόνηση του συγκεκριμένου έργου που αφορά στην βιώσιμη κινητικότητα. 
 
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Δημότες που με την υπομονή και κατανόηση που επέδειξαν βοήθησαν στην επιτυχή εκτέλεση και ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού Έργου που σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, με γνώμονα την βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος, της προσβασιμότητας και της οδικής ασφάλειας.

Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας
 
Κύριε Υπουργέ,
Φίλες και φίλοι,
 
Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, πρωτίστως ενίσχυσε την οδική ασφάλεια, τόσο για τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, όπως οι πεζοί, τα ΑΜΕΑ, οι γονείς με παιδικά καροτσάκια, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι), όσο και για τα τροχοφόρα οχήματα.
 
Δημιουργήθηκε ενιαίος και συνεχόμενος χώρος πεζοδρομίων, σύμφωνα με τα πρότυπα για τους ΑΜΕΑ συμπολίτες μας, σεβόμενοι έτσι την ανάγκη για την κατά το δυνατό ανεμπόδιστη καθημερινή προσπέλασή τους.
 
Επιλύθηκαν προβλήματα ομβρίων υδάτων, οδικού φωτισμού και πολύ σύντομα φύτευσης δέντρων που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η πόλη μας. Ταυτόχρονα κατασκευάστηκαν και οι απαραίτητοι κόλποι στάθμευσης για την αναγκαία φορτοεκφόρτωση προϊόντων, αλλά και για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων και όλων των χρήσεων της λεωφόρου.
 
Τα πεζοδρόμια της λεωφόρου εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο δίκτυο πεζοδρομίων που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια με την ανάπλαση μεγάλου αριθμού οδών στις γειτονιές της πόλης, δημιουργώντας έτσι για πρώτη φορά στην περιοχή, ασφαλείς συνθήκες διακίνησης για τους πεζούς.
 
Αυτό το δίκτυο πεζοδρομίων, μαζί με τα άλλα που δημιουργούμε, τα οποία συνδέουν γειτονιές με κύριους άξονες, ίσως να συγκαταλέγονται στα πλέον σημαντικά περιβαλλοντικά έργα στον τόπο μας, μιας και προωθούν την ασφαλή διακίνηση των πεζών, συμβάλλοντας στη μείωση της ανάγκης χρήσης του αυτοκινήτου.
 
Η ανάπλαση της λεωφόρου Καλλιπόλεως είναι ένα ακόμα έργο που χρηματοδοτήθηκε από πόρους των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποπερατώθηκε με την πολύτιμη βοήθεια του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων.
Αποτελεί μέρος της υλοποίησης του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας και βασικό στοιχείο της βιώσιμης κινητικότητας για την πρωτεύουσα.
 
Ο Δήμος Λευκωσίας, υλοποιώντας έργα όπως, η Α’ φάση του εμπορικού τριγώνου (Στασικρατους, Μνασιαδου, Ντε Τυρας, Θεοδότου), η Λεωφόρος Κυριάκου Ματση, η λεωφόρος Ομήρου με τον υπόγειο χώρο στάθμευσης,  η ανάπλαση οδών στις γειτονιές που υλοποιήθηκαν και θα συνεχίσουν να υλοποιούνται, αποδεικνύει ότι πιστεύει στην εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Σχεδίου και της βιώσιμης κινητικότητας και ηγείται της προσπάθειας για υλοποίηση των έργων που περιλαμβάνει. Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει ένα ακόμη πολύ σημαντικό έργο, η ανάπλαση της Λεωφόρου Μακαρίου.
 
Το κυκλοφοριακό όμως και κατ’ επέκταση η βιώσιμη κινητικότητα είναι κάτι μεγαλύτερο από το Δήμο της πρωτεύουσας. Πρέπει όλες οι δημοτικές Αρχές της πόλης να συνεργαστούμε και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για να παραδώσουμε στα παιδιά μας μιαν πόλη με βιώσιμο πρόσημο.
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Ο συντονισμός είναι έργο του κράτους. Πρέπει τα αρμόδια τμήματα να σταθούν υποστηρικτικά  δίπλα μας για να υλοποιήσουμε το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας, μέσω του οποίου μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο και προσβάσιμο μέλλον για την πόλη μας.
 
Με την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης της λεωφόρου Καλλιπόλεως, αποδεικνύουμε έμπρακτα τη θέληση και την αποφασιστικότητά μας, να προχωρήσουμε μπροστά και να επιλύσουμε σοβαρά και χρόνια προβλήματα του οδικού δικτύου της πόλης. Θέλω να θυμίσω ότι οι συζητήσεις και οι σχεδιασμοί για τη συγκεκριμένη Λεωφόρο άρχισαν πριν από πολλά χρόνια, ίσως δεκαετίες.
 
Εμείς τολμήσαμε. Κάναμε τα λόγια και τους σχεδιασμούς πράξη. Ευχαριστώ το Δημοτικό Συμβούλιο, την υπηρεσία του Δήμου και τους συνεργάτες μας. Ευχαριστώ τα Δημόσια Έργα και τον εργολάβο του έργου την εταιρεία ΚΕΔΡΗΣ. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία, το Υπουργείο Μεταφορών και τον κύριο Υπουργό ο οποίος από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα μας αλλά και τους προκατόχους του, κα Βασιλική Αναστασιάδου και κ. Μάριο Δημητριάδη ο οποίος έδωσε την πολιτική υποστήριξη για να αποφασιστεί η προκήρυξη του έργου.
 
Σας ευχαριστώ.