Δήμος Λευκωσίας - Ολοκλήρωση σημαντικών έργων στην εντός των τειχών πόλη

Ολοκλήρωση σημαντικών έργων στην εντός των τειχών πόλη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις (2020) / Ολοκλήρωση σημαντικών έργων στην εντός των τειχών πόλη
Πεμ, 30 Ιουλ. 2020 09:40
Ο Δήμος Λευκωσίας ανακοινώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευαστικές εργασίες για διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου που εφάπτεται του νέου Δημαρχείου. Το έργο αφορούσε τη δημιουργία υπερυψωμένων διαδρόμων για περιήγηση στο αρχαιολογικό πάρκο και τοποθέτηση στεγάστρων πάνω από τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Επίσης πολύ σύντομα ολοκληρώνεται η Α’ Φάση του έργου που αφορά την αναβάθμιση του κτιστού περιβάλλοντος της συνοικίας δημιουργικών επιχειρήσεων (περιελάμβανε τη συντήρηση και αποκατάσταση των όψεων 51 οικοδομών και την ανάπλαση τμήματος των οδών Τρικούπη και Αισχύλου κοντά στην Πράσινη Γραμμή). Τα δύο έργα είχαν προϋπολογισμό €2,2 εκατ. και ήταν Συγχρηματοδοτούμενα ΕΕ

Η στρατηγική του Δήμου Λευκωσίας για τις περιοχές πλησίον της Πράσινης Γραμμής είναι πολυεπίπεδη και επικεντρώνεται στα ακόλουθα:

- Στήριξη και προώθηση του πολιτισμού και ανάπτυξη της πολιτιστικής υποδομής,
- Διατήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής, είτε με ολοκληρωτικές αποκαταστάσεις κτηρίων είτε με συντήρηση και αποκατάσταση όψεων οικοδομών,
- Αναβάθμιση των υποδομών της περιοχής (υπογειοποίηση δικτύων και υπηρεσιών κοινής ωφελείας, αναβάθμιση του συστήματος συλλογής ομβρίων υδάτων, εγκατάσταση νέου οδικού φωτισμού και αστικού εξοπλισμού)
- Προαγωγή της επιχειρηματικότητας και της επιχειρηματικής καινοτομίας,
- Προσέλκυση νέων χρήσεων (εκτός κέντρων αναψυχής).

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής ολοκληρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σημαντικά έργα, όπως η αναβάθμιση της περιοχής Ταχτ -Ελ-Καλέ (περιελάμβανε ανάπλαση 45 προσόψεων οικοδομών, 3.415 τ.μ. δρόμων και 1.400 τ.μ. πεζοδρομίων), η αναβάθμιση του κτιστού περιβάλλοντος της περιοχής παλιού Δημαρχείου (αφορούσε την Πλατεία Δημαρχίας και τις οδούς: Τεμπών, Επτανήσου, Μάνης, Τρίτωνος, Τεθλασμένης, Τάλου, Αποστόλου Βαρνάβα, Παλιάς Ηλεκτρικής, Διογένους, Διονύσου, Ληδηνίς, Αλκιβιάδους, Δημαρχίας, Σούτσου, Ατταλείας, Ισαακίου Κομνηνού, Πειραιώς), η ανάπλαση της Πλατείας Σολωμού, η βελτίωση και πεζοδρομοποίηση της οδού Κωστάκη Παντελίδη κ.ά.. Τα συγκεκριμένα έργα ήταν Συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και ο προϋπολογισμός τους ήταν πέραν των €13 εκατομμυρίων. 

Παράλληλα, σημαντικά έργα υλοποιήθηκαν με χρηματοδότηση από τα Προγράμματα Αναζωογόνησης των Ακριτικών Περιοχών 2011 – 2014 και 2017 – 2020. Μεταξύ άλλων, ολοκληρώθηκε η συντήρηση της Πύλης Πάφου, η αναβάθμιση του Δυτικού Τμήματος της παλιάς πόλης (αφορούσε τις οδούς Αγίου Μάρωνα, Γρανικού, Μεγάλου Αλεξάνδρου Αρτέμιδος, Πυγμαλίωνος, Βουλγαροκτόνου, Περικλέους, Παλαιών Πατρών Γερμανού, Αλέξη Κομνηνού, τμήματος της οδού Ρηγαίνης, περιοχή της Πύλης Πάφου και της οδού Πάφου), ο φωτισμός του ενετικού τείχους της Λευκωσίας, η αγορά μικρών λεωφορείων κ.ά.

Όσον αφορά τις πολιτιστικές υποδομές, έχουν ολοκληρωθεί το Θέατρο Πόλης-ΟΠΑΠ και το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, ενώ πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ποσό €1,5 εκατομμυρίου από το Πρόγραμμα Αναζωογόνησης Περιοχών Πράσινης Γραμμής για αγορά του κτηρίου που στεγάζει το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας Κώστα και Ρίτας Σεβέρη.

Σημαντική επένδυση για την αναζωογόνηση του κέντρου της Λευκωσίας αποτελούν επίσης, η αγορά και επιδιόρθωση του κτηρίου Στοά και η ανάπλαση της Αγοράς του Παλαιού Δημαρχείου, τα οποία θα στεγάσουν το ερευνητικό κέντρο RISE πέντε πανεπιστημίων, το οποίο δημιουργεί μια νέα μόνιμη χρήση και κατ’ επέκταση προοπτική για την περιοχή.

Επίσης, με συγχρηματοδότηση της ΕΕ, ανακαινίζονται πλήρως και παραδίδονται σύντομα τρία διατηρητέα υποστατικά για λειτουργία νέων κοινωνικών προγραμμάτων του Δήμου. Αυτά είναι: κτήριο Φοινιέας στην οδό Τρικούπη, οικοδομή στην οδό Περικλέους και οικοδομή στην οδό Ηρακλέους.

Στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Αναζωογόνησης Περιοχών Πράσινης Γραμμής Λευκωσίας 2017 – 2020 έχουν εγκριθεί και ανακοινωθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών στις 27 Ιουλίου 2020 τα πιο κάτω σχέδια και έργα:

- Σχέδιο Χορηγίας σε ιδιώτες για ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας συνολικού ύψους €700.000
- Αποκατάσταση του κτηρίου πρώην ΕΚΑΤΕ και του κτηρίου πρώην Δημοτικών Λουτρών (μέρος του συγκροτήματος του Νέου Δημαρχείου)
- Ολοκλήρωση αίθουσας Δημοτικού Συμβουλίου και Διαλέξεων/Σεμιναρίων (μέρος του συγκροτήματος του Νέου Δημαρχείου)
- Αποκατάσταση του κτηρίου πρώην Δημαρχείου – D’Avilla
- Βελτίωση της οδού Ρηγαίνης
- Συντήρηση της Λαϊκής Γειτονιάς.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της διαχρονικής πολιτικής του Δήμου για στήριξη της επιχειρηματικότητας της περιοχής των πεζόδρομων,

- την περίοδο 2013-14 παραχωρήθηκε από το Δήμο κίνητρο απαλλαγής από την υποχρέωση εξαγοράς χώρων στάθμευσης για νέες επιχειρήσεις εντός των πεζοδρόμων (το κίνητρο προσφέρθηκε για συγκεκριμένη χρονική περίοδο)
- τοποθετήθηκαν τεντόπανα στις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου που αύξησαν τις ώρες σκίασης
- εξωραΐστηκαν προσόψεις καταστημάτων, βιτρινών και επιγραφών
- βελτιώθηκε η πρόσβαση ατόμων με κινητικές δυσκολίες σε καταστήματα.

Τέλος, με στόχο την διευκόλυνση των επισκεπτών στην περιοχή ο Δήμος προχώρησε στην αναβάθμιση υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης στην περιοχή (Ομήρου, επέκταση Τρίπολης, αρχίζει η κατασκευή χώρου στην Τρικούπη, ολοκληρώνονται σύντομα δύο μικροί χώροι στάθμευσης στην οδό Αισχύλου), παραχώρησε το προαύλιο του προμαχώνα D’Avilla δωρεάν για στάθμευση ΑΜΕΑ και προχώρησε στη λειτουργεία δικτύου μικρών λεωφορείων που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να σταθμεύουν σε σημεία εκτός του κέντρου και να διακινούνται στην εντός των τειχών πόλη εύκολα, γρήγορα και προσιτά.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης δήλωσε ότι «ο Δήμος της πρωτεύουσας εδώ και πολλά χρόνια, θα έλεγα εδώ και δεκαετίες, εργάζεται και στηρίζει ενέργειες πλησίον της Πράσινης Γραμμής, επαναβεβαιώνοντας το όραμα, τη βούληση και την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει την προσπάθεια αναζωογόνησης ολόκληρης της περιοχής του ιστορικού κέντρου της πόλης». Παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που υπάρχουν, αναφέρει ο κ. Γιωρκάτζης, πεισματικά δεν εγκαταλείπουμε την περιοχή, γιατί ακριβώς αυτή είναι το γεωγραφικό και διοικητικό κέντρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Τυχόν αποψίλωση ή εγκατάλειψη της περιοχής θα ισοδυναμούσε με έμμεση παραδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής».

Ως Δήμος Λευκωσίας, προσθέτει ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας, πιστεύουμε ότι εμείς πρώτοι πρέπει να βρισκόμαστε εδώ. «Γνωρίζουμε πως προϋπόθεση μόνιμης αναζωογόνησης αποτελεί η επανένωση της πόλης, αλλά και οι επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα. Ο δικός μας στόχος και ρόλος, ως τοπική Αρχή, είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντος και η δημιουργία των απαραίτητων ελάχιστων υποδομών και προϋποθέσεων που θα προσελκύσουν τον ιδιοκτήτη και τον ιδιώτη επενδυτή, πείθοντας τον ότι η περιοχή έχει δυνατότητες και προοπτική».