Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το δεύτερο θερινό σχολείο του RISE για μαθητές, με θέμα «Gaming and Artific

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2020 / Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το δεύτερο θερινό σχολείο του RISE για μαθητές, με θέμα «Gaming and Artific
Πεμ, 06 Αυγ. 2020 13:55
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το δεύτερο θερινό σχολείο του RISE για μαθητές, με θέμα «Gaming and Artificial Intelligence / Ανάπτυξη παιχνιδιών και Τεχνητή Νοημοσύνη»
 
To Θερινό Πρόγραμμα για μαθητές του Κέντρου Αριστείας στην Έρευνα και Καινοτομία - RISE εμπίπτει στις προσπάθειες του RISE να εμπνεύσει ταλαντούχους νέους μαθητές στην Κύπρο να ακολουθήσουν μια σταδιοδρομία στα διαδραστικά μέσα, τα έξυπνα συστήματα και τις αναδυόμενες τεχνολογίες, εκθέτοντάς τους σε πρωτοποριακές μεθόδους σε αυτούς τους τομείς. Στο φετινό πρόγραμμα, 23 νέοι μαθητές από ολόκληρο το νησί είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν για μια εβδομάδα σε δραστηριότητες δικτύωσης, δημιουργίας κώδικα και ανάπτυξης ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Διδάχθηκαν σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές και απέκτησαν πρακτική εμπειρία σε τομείς όπως, ο προγραμματισμός, η υπολογιστική σκέψη, η τεχνητή νοημοσύνη οι αλγόριθμοι της και τα ηθικά ζητήματα που την αφορούν.
 
Το δεύτερο θερινό πρόγραμμα του RISE πραγματοποιήθηκε από την Δευτέρα 20 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 24 Ιουλίου και φιλοξένησε μαθητές με διδασκαλία δια ζώσης στην τάξη αλλά και εξ αποστάσεως.
 
«Ήταν χαρά μου που συμμετείχα σε αυτό το μοναδικό πρόγραμμα πάνω στην ανάπτυξη παιχνιδιών και την τεχνητή νοημοσύνη για δεύτερη χρονιά. Ήταν μια φανταστική εμπειρία για εμένα, και ελπίζω ότι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες αισθάνονται το ίδιο. Θα ήθελα να δω το θερινό πρόγραμμα για μαθητές να αποτελέσει μια μακρόχρονη παράδοση που θα συνεχίσει να προσελκύει ταλαντούχους νέους με δεξιότητες˙ βασιζόμαστε σε αυτούς για να χτίσουν ένα καλύτερο, λαμπρότερο μέλλον. Ελπίζουμε ότι η εμπειρία που είχαν στο RISE φέτος να αποδειχθεί πολύτιμη στην μετέπειτα πορεία τους."
- Δρ. Παναγιώτης Χαραλάμπους, εκπαιδευτής, RISE V-EUPNEA MRG Leader.
 
Δουλεύοντας ομαδικά στη δημιουργία κώδικα γινόμαστε καλύτεροι
Οι μαθητές διδάχθηκαν μέσω εργαστηρίων βασικά στοιχεία ανάπτυξης παιχνιδιών όπως τα δισδιάστατα και τρισδιάστατα γραφικά, η εισαγωγή animation, ήχων, συγκρούσεων ενώ επίσης έμαθαν πως μπορούν να εφαρμόσουν τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης στο περιβάλλον ενός ψηφιακού παιχνιδιού. Οι μαθητές εξάσκησαν τις δεξιότητες τους στην αποτελεσματική συνεργασία σε μια ομάδα, σε τεχνικές επικοινωνίας και επίλυσης προβλημάτων και ήρθαν σε επαφή με τους ερευνητές και συνεργάτες του RISE.
Μία μαθήτρια σχολίασε: «Μου άρεσε πολύ η δομή του προγράμματος, ξεκινώντας από ενδιαφέρουσες εισαγωγές και παρουσιάσεις, μετά προχωρώντας σε πρακτική εξάσκηση, και κλείνοντας με το πολύ ενδιαφέρον κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης. Οι εκπαιδευτές ήταν εμφανώς παθιασμένοι με τα θέματα, κάτι που με ενθάρρυνε πολύ. Το αγαπημένο μου μέρος ήταν τα μαθήματα Unity, επειδή ήταν πρακτικά και διαδραστικά, και έτσι έμαθα πολλά με έναν εντατικό αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματικό τρόπο. "
 
Ξεχωριστές στιγμές
Τα αξιοσημείωτα θέματα που καλύφθηκαν στο φετινό θερινό πρόγραμμα κυμαίνονταν από την πρακτική εργασία και τη δημιουργία ενός παιχνιδιού “space shooter” με τη βοήθεια της μηχανής παιχνιδιών Unity έως την μάθηση των διάφορων λειτουργιών της τεχνητής νοημοσύνης, των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν και την καινοτόμα επιχειρηματικότητα.
 
Εκτός των ερευνητών του RISE, οι μαθητές παρακολούθησαν μια διάλεξη για το σχεδιασμό της διαδραστικής αφήγησης παιχνιδιών από τον Αλέξανδρο Μήτση, Junior Narrative Designer στην Wargaming.
 
Σχετικά με το RISE
Το RISE αποτελεί ένα Κέντρο Αριστείας στην Κύπρο που στοχεύει στην ενσωμάτωση της ακαδημαϊκής έρευνας και της βιομηχανικής καινοτομίας μέσω της μεταφοράς γνώσης και τεχνολογίας στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. Το RISE διεξάγει διεπιστημονική έρευνα και καινοτομία στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με έμφαση στην έρευνα διαδραστικών μέσων, έξυπνων συστημάτων και αναδυόμενων τεχνολογιών. Πρόκειται για μία κοινοπραξία μεταξύ των τριών δημοσίων πανεπιστημίων της Κύπρου (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), του Δήμου Λευκωσίας, και δύο φημισμένων οργανισμών, το Ινστιτούτο Max Planck for Informatics (Γερμανία) και το University College London – UCL (Ηνωμένο Βασίλειο). Το RISE ενισχύει την επιστημονική, τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο και την Ευρώπη, αξιοποιώντας τη δύναμή της έρευνας για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την επίλυση πραγματικών προβλημάτων.