Λειτούργησε στη Λευκωσία το 1ο Κέντρο Ημέρας Στήριξης Ατόμων με Άνοια

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2020 / Λειτούργησε στη Λευκωσία το 1ο Κέντρο Ημέρας Στήριξης Ατόμων με Άνοια
Πεμ, 10 Σεπ. 2020 13:50
Με την ευκαιρία της λειτουργίας στη Λευκωσία, Κέντρου Ημέρας Στήριξης Ατόμων με Άνοια, ο Δήμος Λευκωσίας και ο Σύνδεσμος Στήριξης Ατόμων με Άνοια Ιθάκη – Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας, έδωσαν Διάσκεψη Τύπου την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, στον χώρο του Κέντρου.

Η Άνοια αποτελεί παγκόσμια μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα και χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως επιδημία του 21ου αιώνα.  Συγκεκριμένα, κάθε 3 δευτερόλεπτα υπάρχει διάγνωση κάποιας νέας περίπτωσης ατόμου με Άνοια, ανά το παγκόσμιο.  Στη Κύπρο υπολογίζεται ότι 15,000 – 20,000 συνάνθρωποι μας υποφέρουν με κάποια μορφή Άνοιας.

Ο Σύνδεσμος «Ιθάκη» ιδρύθηκε το 2011 με όραμα να είναι δίπλα σε κάθε συνάνθρωπο που έχει διαγνωσθεί με Άνοια  και να παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη στην Οικογένεια. Από το 2012, λειτουργεί Κέντρο Ημέρας στη Λεμεσό, για καθημερινή στήριξη και απασχόληση ατόμων με Άνοια/Αλτσχάιμερ, προσφέροντας δωρεάν Νοητική Ενδυνάμωση στην ολιστική της μορφή.  Το 2018 συστάθηκε η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας με στόχο τη λειτουργία Κέντρου Ημέρας στη Λευκωσία. 

Το Κέντρο Ημέρας Στήριξης Ατόμων με Άνοια, στη Λευκωσία, στεγάστηκε σε κτίριο που παραχώρησε ο Δήμος  Λευκωσίας, ανακαινίσθηκε με κύριο χορηγό την ΟΠΑΠ Κύπρου και λειτουργεί από τον Φεβρουάριο 2020,  στην οδό Πειραιώς 17 (πάροδο Καλλιπόλεως), Ενορία Αγίων Κωσταντίνου και Ελένης στη Παλλουριώτισσα, τηλ: 22335410.

Στην ομιλία της, η κυρία Ιωάννα Κουντούρη, Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας δήλωσε ότι «Φιλοδοξούμε να κάνουμε το Κέντρο ένα χώρο όπου οι ασθενείς αλλά και οι οικογένειές τους θα βρίσκουν φωλιά προστασίας αλλά και στήριξης για να μπορούν να συνεχίσουν τη δύσκολη συμβίωση με την ασθένεια της Άνοιας».

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κύριος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης σημείωσε ότι «….αναγνωρίζοντας το κενό που υπάρχει σε ότι αφορά την ημερήσια φροντίδα των ασθενών με Άνοια με τρόπο παραγωγικό και ωφέλιμο, ο Δήμος παραχώρησε στον Σύνδεσμο Ιθάκη χώρο για τη δημιουργία Κέντρου Ημέρα. Στόχος της συνεργασίας είναι η επέκταση της παροχής ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών στα άτομα τρίτης ηλικίας, η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στα άτομα που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ αλλά και η στήριξη των άτυπων φροντιστών τους».

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ανακοινώθηκαν επίσης  οι εκδηλώσεις που προγραμματίζει ο Σύνδεσμος Ιθάκη κατά τον Σεπτέμβριο, που έχει καθιερωθεί παγκόσμια ως Μήνας Νόσου Αλτσχάιμερ, η δε 21η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ. 

Στόχος η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα Άνοιας/Αλτσχάιμερ για να υπάρχει σεβασμός/μέριμνα στους ασθενείς, στήριξη στις οικογένειες τους αλλά και αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας.

Σύνθημα/Μήνυμα, παγκόσμια  για τον Μήνα Αλτζχάιμερ είναι: «Ας μιλήσουμε για την Άνοια».

Σπάμε  την προκατάληψη, τον στιγματισμό και  τον αποκλεισμό.

Απευθύνεται σε όλους: Πολιτεία, Κοινωνία, Οργανισμούς, Υπηρεσίες, Κοινότητες, Άτομα.