Γραπτή δήλωση Δημάρχου Λευκωσίας με αφορμή τη στάση εργασίας των εργαζομένων στη Τοπική Αυτοδιοίκηση

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις (2020) / Γραπτή δήλωση Δημάρχου Λευκωσίας με αφορμή τη στάση εργασίας των εργαζομένων στη Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πεμ, 24 Σεπ. 2020 10:20
«Συμμερίζομαι τις ανησυχίες που εξέφρασαν σήμερα χιλιάδες δημοτικοί υπάλληλοι σε όλη την Κύπρο, για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η στασιμότητα αυτή δίνει παράταση ζωής σε ένα μοντέλο που όλοι συμφωνούν ότι δεν επιτρέπει στους Δήμους να διαχειριστούν αποτελεσματικά ζητήματα που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής στις πόλεις και άπτονται της εξυπηρέτησης των δημοτών.

Ο Δήμος Λευκωσίας επιμένει στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη συνένωση Δήμων. Θεωρούμε εξαιρετικής σημασίας, κάθε πόλη να έχει ένα ξεκάθαρο οικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο να μπορεί να στηρίξει τη βιωσιμότητά της, σε βάθος χρόνου. Οι τοπικές Αρχές, θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσουν τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις έγκαιρα και αυτόνομα χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατικές εγκρίσεις από τα Υπουργεία ή και την Βουλή. Θα πρέπει επίσης να διαθέτουν τους πόρους που είναι απαραίτητοι για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ειδικότερα για τη Λευκωσία, η δημιουργία ενός Δήμου, θα διαμορφώσει τις συνθήκες για ενιαία διοίκηση, ενιαίο πολεοδομικό σχεδιασμό (βάζοντας φρένο στην οριζόντια εξάπλωση της πόλης), ενιαίο κυκλοφοριακό σχεδιασμό και ενιαία επιβολή της νομοθεσίας. Όλα τα πιο πάνω συντείνουν στην αύξηση της πυκνότητας του αστικού κέντρου, καθιστώντας το βιώσιμο.

Δράττομαι της ευκαιρίας να υπενθυμίσω τη δημόσια τοποθέτηση πέντε Δημάρχων της Λευκωσίας για τη δημιουργία ενός Δήμου καθώς και το χρόνιο αίτημα των προέδρων του ΣΥΛ και του ΣΑΛ για συνένωση.

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να προωθηθεί άμεσα. Το κράτος γνωρίζει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές Αρχές. Προβλήματα τα οποία επιδεινώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πανδημία, οδηγώντας τους Δήμους σε νέες, ακόμη πιο οδυνηρές, οικονομικές περιπέτειες οι οποίες πρώτιστα επηρεάζουν τις προσφερόμενες προς τους δημότες υπηρεσίες. Ο Δήμος Λευκωσίας, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του COVID 19, καταγράφει μείωση εσόδων κατά 12%. Αυτό μας ανάγκασε να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το 2020, σε εξοικονομήσεις και άλλες διορθωτικές ενέργειες μέσα από τις οποίες πετύχαμε μείωση εξόδων 7,25%. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός του Δήμου εξακολουθεί να είναι ελλειμματικός κατά 1,7 εκατ. ευρώ.

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων. Για την εξυπηρέτηση των δημοτών τους και για την παροχή εκείνων των υπηρεσιών που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους. Ήρθε η ώρα, Κυβέρνηση και Βουλή, να προχωρήσουν σε δραστικές αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας, μακριά από δικαιολογίες και προσκόμματα. Είναι η ώρα το κράτος να παρέχει ουσιαστική στήριξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».