Δέσμευση Λευκωσίας για την προώθηση των κοινωνικών δικαιωμάτων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2020 / Δέσμευση Λευκωσίας για την προώθηση των κοινωνικών δικαιωμάτων
Δευ, 05 Οκτ. 2020 13:25
  • O Δήμαρχος Λευκωσίας συμμετείχε σε υψηλού επιπέδου πολιτική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της εκστρατείας «Inclusive Cities for All».
Εξήντα ευρωπαϊκές πόλεις, ανάμεσά τους και η Λευκωσία, δεσμεύτηκαν για την προώθηση των κοινωνικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο της εκστρατείας «Inclusive Cities for All» του ευρωπαϊκού δικτύου Eurocities.

Τη δήλωση - δέσμευση της πρωτεύουσας παρουσίασε ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης σε μια υψηλού επιπέδου πολιτική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Λευκωσίας δεσμεύτηκε για την εφαρμογή προγραμμάτων και δράσεων που αφορούν:
  1. Την φροντίδα / στήριξη παιδιών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ο Δήμος, μέσω του Πολυδύναμου Κέντρου, εφαρμόζει ήδη προγράμματα και δράσεις που απαντούν σε αυτό το στόχο όπως είναι οι υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας σε παιδιά, η δημιουργική απασχόληση παιδιών μετά το σχολείο, η λειτουργία καλοκαιρινών σχολείων, προγράμματα σε παιδιά υπηκόων τρίτων χωρών κ.α. Πολύ σύντομα ο Δήμος θα αποκτήσει το δικό του Παιδοκομικό Σταθμό ενώ προγραμματίζεται η επέκταση των προγραμμάτων κατ’ οίκον φροντίδας και προστασίας και απασχόλησης παιδιών μετά το σχολείο.
  2. Την ενεργό στήριξη της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Μεταξύ άλλων, στις δράσεις για την στήριξη των πιο πάνω περιλαμβάνεται το Κέντρο Αριστείας για την Έρευνα και την Καινοτομία (RISE), το σχέδιο χορηγιών σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται σε περιοχές κοντά στην πράσινη γραμμή (εντός των τειχών Λευκωσία), η δημιουργία συνοικίας δημιουργικών επιχειρήσεων στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας καθώς και η προώθηση της δημιουργίας ενός εκκολαπτηρίου δημιουργικών επιχειρήσεων που θα δρα ως χώρος (maker space and co working space) για την διοχέτευση γνώσης σε επιχειρηματίες μέσω εργαστηρίων, συνεδρίων, παρουσιάσεων κτλ. Στα σκαριά βρίσκεται και το Κέντρο Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης για την Απασχόληση και της Επιχειρηματική Δράση το οποίο απευθύνεται κυρίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και εντάσσεται στο ευρύτερο δίκτυο δομών του Πολυδύναμου Κέντρου Λευκωσίας.
Στην εναρκτήρια δήλωσή του ο Δήμαρχος Λευκωσίας τόνισε πως οι ευρωπαϊκές πόλεις μπορούν μαζί να οικοδομήσουν μια ισχυρότερη Ευρώπη εάν δεσμευτούν να συμβάλουν για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, διασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες και στήριξη όλων των πολιτών κυρίως των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Τόνισε δε ότι η δήλωση της Λευκωσίας περιλαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέσα για την εφαρμογή επιτυχημένων πολιτικών κοινωνικής ένταξης.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει ότι οι εξουσίες των Τοπικών Αρχών σε ότι αφορά την εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας είναι περιορισμένες. Η χρηματοδότηση από το κράτος στους Δήμους είναι εξαιρετικά χαμηλή με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στα πολλά και σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Παρά ταύτα όμως, όπως σημείωσε, ο Δήμος Λευκωσίας κατάφερε επιτυχώς να εφαρμόσει προγράμματα και δράσεις που συνδυάζουν αποτελεσματικά την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή