Η καρδιά της Λευκωσίας αποκτά παλμό

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2020 / Η καρδιά της Λευκωσίας αποκτά παλμό
Παρ, 09 Οκτ. 2020 19:00
Η Λευκωσία αλλάζει. Η καρδιά της αποκτά παλμό. Το αστικό κέντρο της πρωτεύουσας εκσυγχρονίζεται, αναζωογονείται, ανανεώνεται. Η Α’ φάση του έργου της ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου Γ’ – Στασικράτους - Ευαγόρου εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020.
 
Τα εγκαίνια των οδών Στασικράτους,  Ζήνα Κάνθερ Θεοφάνη Θεοδότου και τμήματος της Μνασιάδου πραγματοποίησε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος.
 
Στον χαιρετισμό του ο κ. Υπουργός έκανε λόγο για ένα έργο που πέρα από τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της οδικής ασφάλειας συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας και της προσέλκυσης επισκεπτών και ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή, με θετικές επιπτώσεις στην εμπορική δραστηριότητα και την τοπική οικονομία.
 
Τόνισε επιπρόσθετα πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο αποσκοπεί στη συνολική αναδιαμόρφωση του χώρου με την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία ταυτότητας και χαρακτήρα σύγχρονου αστικού εμπορικού κέντρου, όπως αρμόζει στην περιοχή του κέντρου της πρωτεύουσας. 
 
«Τα κριτήρια βιώσιμου αστικού σχεδιασμού που υιοθετήθηκαν στο εν λόγω έργο, συνάδουν απόλυτα με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» είπε. Υπέδειξε δε ότι το έργο βασίζεται στις εισηγήσεις του «Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας για τη Λευκωσία» και του Σχεδίου Περιοχής Κεντρικής Λευκωσίας.
 
«Η Λευκωσία αλλάζει, η καρδιά της αποκτά παλμό. Εκσυγχρονίζεται, αναζωογονείται, γεμίζει ζωντάνια και ζωή» τόνισε στη δική του ομιλία ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Σημείωσε πως στόχος του συνολικού έργου, το οποίο τέθηκε ψηλά στις προτεραιότητες της αναπτυξιακής στρατηγικής του Δήμου Λευκωσίας, είναι να καταστεί το εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας εύκολα προσβάσιμο, ελκυστικό και φιλικό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
 
«Με την ολοκλήρωση του συνολικού έργου αισθητικά και λειτουργικά θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος, ένα εξωτερικό εμπορικό κέντρο», ανέφερε.
 
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Γιωρκάτζης στις κυκλοφοριακές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί οι οποίες υποχρεώνουν τα τροχοφόρα οχήματα να κινούνται σε χαμηλές ταχύτητες και δίνουν προβάδισμα στην άνετη και απρόσκοπτη διακίνηση πεζών και ποδηλατών. Υπογράμμισε παράλληλα ότι τα ενιαία και μεγάλα πεζοδρόμια που έχουν κατασκευαστεί επιτρέπουν στα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) να διακινούνται χωρίς προβλήματα.
 
Μνεία έκανε ο Δήμαρχος Λευκωσίας και στην πολιτική πρασίνου του Δήμου αναφέροντας ενδεικτικά ότι μόνο στις οδούς Στασικράτους, Μνασιάδου, Ζήνας Κάνθερ και Θεοφάνη Θεοδότου έχουν φυτευτεί 270 νέα δέντρα.
 
Ανοικτή πρόσκληση στο κοινό να επισκεφτεί για τα ψώνια και τη ψυχαγωγία του τη νέα Στασικράτους απηύθυνε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Στασικράτους Μαρία Παπακωνσταντίνου. Οι καταστηματάρχες της περιοχής, όπως είπε, πίστεψαν από την πρώτη στιγμή στην αναγκαιότητα του έργου «και το αποτέλεσμα είναι απόλυτα ικανοποιητικό». Μετέφερε τέλος την αισιοδοξία των καταστηματαρχών καθώς η επισκεψιμότητα στη περιοχή έχει αυξηθεί σημαντικά.
 
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ:
 
To έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014 -2020.
Επιχειρησιακό πρόγραμμα: Aνταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 -2020
Ειδικός στόχος: Βελτίωση της κινητικότητας κυρίως στην αστική περιοχή Λευκωσίας. Άξονας 5: Προώθηση Βιώσιμων Μεταφορών και Μείωση των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα.
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΡΓΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΙΑΙΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ (ΕΡΣΛ)
Υπεύθυνη Γραφείου Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας: Αθηνά Παπαδοπούλου   
                                         
ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ (ΕΡΣΛ):
 • Υπεύθυνη Αρχιτέκτονας: Μαρίνα Τύμβιου Κανάρη
 • Αρχιτέκτονες: Λευτέρης Παπαδόπουλος, Ανδρέας Σώζου
 • Πολιτικός Μηχανικός: Φρόσω Αντωνίου
 • Συγκοινωνιολόγοι: Aθανάσιος Κολυβάς, Χριστίνα Χριστοδούλου
 • Τεχνικοί: Λίνα Σεβαστίδου, Δημήτρης Παρασκευά, Δέσπω Φαίδωνος
 • Λειτουργός Επικοινωνίας και προϊστάμενος ΓΕΠΔ: Mάκης Νικολαΐδης                               
 
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
 • Μελέτη «Περιβαλλοντικός Βιοκλιματικός Σχεδιασμός και Αειφόρος Ανάπτυξη»: Φλουρέντζος Φλουρέντζου Estia - SA
 • Προμελέτη Αστικού Σχεδιασμού: MARTA GABAS GONZALO
 • Ηλεκτρομηχανολόγοι Μηχανικοί:  A.K. ANDREOU, ADVANCED JV                                                                                                      
 • Φωτισμός (Προμελέτη-Concept):  PAUL TRAYNOR
 • Επιμετρητές Ποσοτήτων: MDA (CYPRUS) L.L.C.
 • Σχέδιο Ασφάλειας & Υγείας: FLOROS PANTELI
 • L.L.C: ASSOCIATES
 • Υποδομή Έξυπνης Πόλης:  DEXTERA CONSULTING LTD
 • Εργολάβος: CYBARCO - A.PANAYIDES 91/2005 JV
 • ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΟΙ: A. ERACLEOUS, ELECTRICAL INSTALLATIONS LTD (Ηλεκτρολογικά), A. S. AIRCONTROL LTD (Μηχανολογικά)
 • Συντριβάνια:  MARANCO WATER TECHNIQUES LΤD
 • Eργολάβος πρασίνου: G.CH.K.OUTDOOR CREATIONS LTD
 • Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας: ΣΥΛ, ΣΑΛ, ΑΗΚ,
 • Τηλεπικοινωνίες: CYTA, CABLENET, EPIC, PRIMETEL

Ομιλία Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου στα εγκαίνια του Έργου «Ολοκληρωμένη Ανάπλαση του Εμπορικού Τρίγωνου Μακαρίου-Στασικράτους-Ευαγόρου για την Ενίσχυση της Βιώσιμης Κινητικότητας - Φάση Α» - 9 Οκτωβρίου 2020

Με ιδιαίτερη χαρά, σας καλωσορίζω στην τελετή των εγκαινίων της πρώτης φάσης του Έργου «Ολοκληρωμένη Ανάπλαση του Εμπορικού Τρίγωνου Μακαρίου-Στασικράτους-Ευαγόρου για την Ενίσχυση της Βιώσιμης Κινητικότητας».  Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό Έργο, το οποίο αποσκοπεί στη συνολική αναδιαμόρφωση του χώρου με την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία ταυτότητας και χαρακτήρα σύγχρονου αστικού εμπορικού κέντρου, όπως αρμόζει στην περιοχή του κέντρου της πρωτεύουσας.  Τα κριτήρια βιώσιμου αστικού σχεδιασμού που υιοθετήθηκαν στο εν λόγω Έργο, συνάδουν απόλυτα με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στα πλαίσια του Έργου, το οποίο βασίζεται στις εισηγήσεις του «Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας για τη Λευκωσία» και του Σχεδίου Περιοχής Κεντρικής Λευκωσίας και έχοντας ως γνώμονα τις αρχές βιώσιμης κινητικότητας, λήφθηκαν μέτρα για διευκόλυνση της διακίνησης όλων των ομάδων χρηστών του δρόμου, με στόχο την εξισορρόπηση του ρόλου του ιδιωτικού αυτοκινήτου και την προώθηση φιλικών μέσων διακίνησης.  Παράλληλα, ενισχύθηκε η οδική ασφάλεια καθώς ο χώρος λειτουργεί πλέον σαν Ζώνη Κοινής Χρήσης (shared space), όπου τα αυτοκίνητα διακινούνται με μέγιστη ταχύτητα 20 χιλιομέτρων ανά ώρα δίνοντας προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους χρήστες.  Επίσης, βελτιώθηκε η σκίαση με τη φύτευση μεγάλου αριθμού δέντρων επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο την άνετη κυκλοφορία των πολιτών που διακινούνται με τα πόδια.  Επιπρόσθετα τοποθετήθηκε νέος οδικός φωτισμός υψηλής απόδοσης και νέο δίκτυο οπτικών ινών του Δήμου Λευκωσίας με πρόνοιες έξυπνης πόλης (Smart City-κάμερες, WiFi κ.λπ.).

Η δεύτερη φάση του έργου που αφορά την ανάπλαση της Λεωφόρου Μακαρίου ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή και θα ακολουθήσει η Λεωφόρος Ευαγόρου.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο Λευκωσίας.
 
Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ την κοινοπραξία CYBARCO – A. PANAYIDES 91/2015 JV που κατασκεύασε το Έργο καθώς και όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του, το Δήμαρχο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λευκωσίας, και όλους τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες της περιοχής που με την υπομονή και κατανόηση που επέδειξαν βοήθησαν στην επιτυχή εκτέλεση και ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού Έργου για την πρωτεύουσα.  Ένα Έργο που πέρα από τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της οδικής ασφάλειας, συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας και της προσέλκυσης επισκεπτών και ιδιωτικών επενδύσεων, με θετικές επιπτώσεις στην εμπορική δραστηριότητα και την τοπική οικονομία.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Μελετητές του Έργου και όσους συνέβαλαν για την συγχρηματοδότηση του Έργου, τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας και τη Διεύθυνση Ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.


Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη στα εγκαίνια του έργου «Ολοκληρωμένη Ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου- Στασικράτους- Ευαγόρου, Φάση Α για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας» την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020 στις 17:30 στην οδό Στασικράτους

Έντιμε κ. Υπουργέ,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Aγαπητοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ
Φίλες, Φίλοι

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και βαθιά συγκίνηση που σήμερα παραδίδουμε επίσημα στους συμπολίτες μας την Α’ φάση του έργου της ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου Γ’ – Στασικράτους – Ευαγόρου.

Η Λευκωσία αλλάζει, η καρδιά της αποκτά παλμό. Εκσυγχρονίζεται, αναζωογονείται, γεμίζει ζωντάνια και ζωή.

Η ανάπλαση των οδών Στασικράτους, Ζήνας Κάνθερ, Θεοφάνη Θεοδότου και τμήματος της Μνασιάδου αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για την πρωτεύουσα.

Φίλες, φίλοι
Διεκδικήσαμε πόρους, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε την ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου η οποία συνολικά περιλαμβάνει 13 δρόμους. Στόχος του συνολικού έργου, το οποίο τέθηκε ψηλά στις προτεραιότητες της αναπτυξιακής στρατηγικής του Δήμου Λευκωσίας, είναι να καταστεί το εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας εύκολα προσβάσιμο, ελκυστικό και φιλικό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Με την ολοκλήρωση του συνολικού έργου αισθητικά και λειτουργικά θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος, ένα εξωτερικό «εμπορικό κέντρο».

Όπως θα διαπιστώσετε, έχουμε εφαρμόσει κυκλοφοριακές πολιτικές που υποχρεώνουν τα τροχοφόρα οχήματα να κινούνται σε χαμηλές ταχύτητες και δίνουν προβάδισμα στην άνετη και απρόσκοπτη διακίνηση πεζών και ποδηλατών. Τα δε ενιαία και μεγάλα πεζοδρόμια που έχουν κατασκευαστεί επιτρέπουν στα Ατομα με Αναπηρία να διακινούνται χωρίς προβλήματα.
Αυτό άλλωστε είναι το ζητούμενο: Ένα εμπορικό κέντρο προσβάσιμο για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.
Παράλληλα, δημιουργήθηκαν μικρές πλατείες με ενσωμάτωση υδάτινων στοιχείων οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και για υπαίθριες εκδηλώσεις. Έχει ενισχυθεί η σκίαση με φύτευση μεγάλου αριθμού ώριμων δέντρων και εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού, αυξάνοντας τις ώρες που οι πεζοί επισκέπτες θα μπορούν να διακινούνται με άνεση. Μόνο στις οδούς Στασικράτους, Μνασιάδου, Ζήνας Κάνθερ και Θεοφάνη Θεοδότου έχουν φυτευτεί 270 νέα δέντρα. Στην περιοχή έχουν επίσης υπογειοποιηθεί όλες οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ενώ τοποθετήθηκαν πρόνοιες για την εγκατάσταση ολικού συστήματος «έξυπνης πόλης», ιδιοκτησίας του Δήμου Λευκωσίας.

Επιτρέψετε μου τέλος να ευχαριστήσω τους δεκάδες συντελεστές που ακούραστα εργάστηκαν για να πάρει η Α’ φάση του έργου σάρκα και οστά.   

Ευχαριστώ:
 • Το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ και την Πολιτεία που συνέβαλαν στην χρηματοδότηση του έργου.
 • Όλα τα στελέχη του Δήμου που εργάστηκαν άοκνα, ιδιαίτερα τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς του έργου.
 • Την ομάδα της εκπόνησης της Στρατηγικής της Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Λευκωσίας.
 • Τους συνεργάτες μου στο Δημοτικό Συμβούλιο.
 • Την Ομάδα Σύμβουλων, τους Εργολάβους, τους Υπεργολάβους και όλους όσοι συνέβαλαν για την υλοποίηση του έργου.
 • Τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Ευχαριστώ τέλος τους καταστηματάρχες, εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής για την υπομονή που επέδειξαν και για τη συνεργασία που είχαν με το Δήμο και τους εύχομαι κάθε επιτυχία στις δραστηριότητες τους στο Εμπορικό Κέντρο της Λευκωσίας.


Χαιρετισμός Προέδρου Συνδέσμου Καταστηματαρχών Στασικράτους

Έντιμε κ. Υπουργέ,

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Εκλεκτοί Καλεσμένοι,

Αγαπητοί καταστηματάρχες,

Με ιδιαίτερη χαρά και θα έλεγα συγκίνηση, βρισκόμαστε στα εγκαίνια ενός έργου ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις της περιοχής αλλά για όλους τους κατοίκους της Λευκωσίας και τους επισκέπτες της.

 Ο Σύνδεσμος Καταστηματαρχών Στασικράτους πίστεψε, από την πρώτη στιγμή, στην αναγκαιότητα αυτής της πολεοδομικής παρέμβασης. Προσβλέπαμε στη  μεταμόρφωση του δρόμου για να αναζωογονήσει το αστικό εμπορικό κέντρο και να γίνει πόλος έλξης των κατοίκων της πρωτεύουσας.  

Το αποτέλεσμα είναι απόλυτα ικανοποιητικό. Η νέα Στασικράτους αποτελεί ένα οδικό έργο - σύμβολο - ποιότητας ζωής.  Πλέον ο δρόμος είναι πιο ασφαλής και προσβάσιμος σε πεζούς, ποδηλάτες και άτομα με κινητικά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα και πιο πράσινος. Είναι ένας δρόμος που χαίρεσαι να τον περνάς!.  Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι καθώς η επισκεψιμότητα έχει σημαντικά αυξηθεί.

Είναι βέβαιο ότι η ολοκλήρωση και των έργων στη Μακαρίου και Ευαγόρου,  θα προσδώσει ισχυρή ώθηση ανάπτυξης στο εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας, τονώνοντας τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και προσελκύοντας νέες.  Γι’ αυτό και είναι ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για αποπεράτωση των έργων εντός των χρονοδιαγραμμάτων.  

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Λευκωσίας, την αρχιτέκτονα του έργου κυρία Μαρίνα Τύμβιου, την δημοτική μηχανικό κυρία Κούλα Ιωάννου  και από την εργοληπτική εταιρία τον συντονιστή του έργου κύριο Χρυσόστομο Χρυσοστόμου.  Σε κάθε φάση της ανακατασκευής ήταν όλοι δίπλα μας, έτοιμοι να μας ακούσουν και να μας ενημερώσουν.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στα μέλη του συνδέσμου μας, για τη συνεργασία και την κατανόηση κατά τη διάρκεια του έργου. Η αίσθηση είναι πως τα οφέλη που βρίσκονται μπροστά μας,  είναι πολλαπλάσια των δυσκολιών που περάσαμε.
 
Φίλες και Φίλοι,

Η πρόσκληση στο κοινό είναι ανοικτή: Για να επισκεφτούν και να απολαύσουν τη βόλτα και τα ψώνια τους εδώ, στη νέα οδό Στασικράτους!

Σας ευχαριστώ