«Ημέρα Ανάμνησης» των θυμάτων του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2020 / «Ημέρα Ανάμνησης» των θυμάτων του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Τετ, 11 Νοε. 2020 12:50
•    Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων

Ο Δήμος Λευκωσίας τιμά τα εκατομμύρια ανδρών και γυναικών που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία και έσωσαν την ανθρωπότητα από τη ναζιστική τυραννία και το φασισμό.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης κατέθεσε σήμερα 11 Νοεμβρίου 2020 στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπό τη συνοδεία σαλπιστή της Εθνικής Φρουράς. Στεφάνι κατέθεσε επίσης, εκ μέρους του Συνδέσμου Βετεράνων Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου.

Η Ημέρα Ανάμνησης τιμάται την ενδέκατη ώρα της ενδέκατης μέρας του ενδέκατου μήνα, που είναι ο ακριβής χρόνος που τέθηκε σε εφαρμογή η ανακωχή κατά τον πρώτο παγκόσμιο Πόλεμο στην Κομπιέν της Γαλλίας. Τέτοια μέρα, τα τελευταία χρόνια ο Δήμος  πραγματοποιούσε εκδήλωση τιμής για τους πεσόντες του Α’ και Β’ παγκοσμίου πολέμου, στην παρουσία βετεράνων και πολιτικών αξιωματούχων. Φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η εκδήλωση αναστάλθηκε και ως ελάχιστη ένδειξη τιμής στους ήρωες του Β’ παγκοσμίου πολέμου ο Δήμαρχος κατέθεσε στεφάνι εις μνήμην τους.

Η συμμετοχή των Κύπριων εθελοντών στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελεί μια από τις χρυσές σελίδες της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Με 20 και πλέον χιλιάδες εθελοντές, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους συμπατριώτες μας, η Κύπρος συγκριτικά είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε εθελοντική συμμετοχή κατά αναλογία πληθυσμού. Το τίμημα αυτής της συμμετοχής ήταν βαρύ.  Σε 10 στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κεντρική Ευρώπη είχαν κρατηθεί 2,500 χιλιάδες Κύπριοι αιχμάλωτοι μέχρι τη λήξη του πολέμου.  Εξακόσιοι είχαν φονευθεί και οι τάφοι τους βρίσκονται σε 56 στρατιωτικά κοιμητήρια 16 χωρών της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.